Pradžia / Radikaliai
 

Detektyvas

108 ėjimas.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Gegužės 20 d., 14:35
Skaityta: 40 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

Į dangų spoksojo aukšti senamiesčio stogai ir žema parko žolė. Aukštikalnių dvasia kvėpavo Šventaragio slėnis. Guru Guru saugiai žiūrėjo pro langą, žinodamas, kad ant galvos nenukris lubos. Arbatos puodelis. Mylimosios ikebana. Laimė. Namai. O gal tai tik įtaigos akimirka? Pilnatvė sapne? Paskutinė finišo sekundė?

Mėnulis kvietė į kelionę. Guru Guru žinojo, kad nuo stogo - tik vienas žingsnis į visišką laisvę, bet kojos sustingo ir jis vėl tapo filosofu, mąstytoju, abejojančiu... Ne lunatiku... Ir ne todėl, kad taip saugiau!

Suskambo mobilus telefonas. Tyrėjas Drąsutis pranešė, kad suimtas Dravenis. Jis buvo kaltinamas žmogžudyste. „Velnio malūne“ buvo nušauta kabareto šokėja, o skersgatvio konteineryje – rastas Dravenio koltas. Balistinė analizė patvirtino, kad šokėja nušauta šiuo ginklu.

Reikėjo veikti nedelsiant. Skubiai atsisveikinęs su Mylimąją, Guru Guru nuvažiavo į priemiestį, į šamano Arvydo namus. Dravenis savo koltą visuomet saugojo seife. Ginklas buvo nepaliestas. Guru Guru suprato kieno čia darbas. Gangsteris Laisvūnas, pasinaudojo palankia proga suvesti senas sąskaitas. Bet iš kur atsirado Dravenio kolto dublikatas? Tik Juodasis laiškanešys, piktasis genijus galėjo sufabrikuoti tokį įkaltį.

Guru Guru nuvažiavo į policiją, tiesiai pas tyrėją Drąsutį.

- Štai Dravenio koltas, kuris teisėtai priklauso kaltinamajam. Štai licenzija. Ginklas buvo saugojamas seife. Gali paliudyti Arvydas Katinas ir jo dukra Giedrė Katinaitė. Iš šio kolto nebuvo iššauta nė vieno karto.

Kitą rytą paskambino Drąsutis. Tyrėjas buvo sutrikęs:

- Abu ginklai identiški. Serijos numeriai ir balistinė analizė sutampa, bet iš Dravenio kolto nebuvo išauta nė karto... Mano praktikoje tai pirmas ir visiškai nepaaiškinamas įvykis...

- Vadinasi, Dravenis nekaltas?

- Taip. Ant nusikaltimo vietoje rasto ginklo nėra Dravenio pirštų antspaudų... Nėra jokių įkalčių, bet tyrimas vyksta toliau. Man prireiks jūsų pagalbos. Dravenio advokatas jus rekomendavo kaip puikų ekstrasensą... Aš netikiu paranormaliais reiškiniais, bet šis įvykis išskirtinis... Ar sutinkate man padėti?

- Pasakykite advokato pavardę?

- Adolfas Juodlaiškis, - kiek padvejojęs, pasakė tyrėjas.

Guru Guru pradėjo kvatoti.

- Ar sutinkate man padėti? – sutriko Drąsutis.

- Atleiskite už juoką. Tūlą advokatą aš pažįstu. Tai suktas ir pavojingas tipas... Taip, be abejo, aš jums padėsiu, nors nesu nei ekstrasensas, nei Volfas Mesingas.

- Ačiū, - nudžiugo tyrėjas.

Iš areštinės Dravenis sugrįžo linksmas.

- Patiko areštas? Kalėjime – kaip namie? – ironizavo Guru Guru.

- Nepatikėsi, byla baigta! Pagautas serijinis žudikas ir surasti visi įkalčiai... – džiūgavo Dravenis.

- Džekas Skerdikas?

- Ne, „Velnio malūno“ savininkas gangsteris Laisvūnas. Gangsteris galabijo, jam neįtikusias kabareto šokėjas... – keistai nutilo Dravenis.

- Ir tai viskas? – neatlyžo Guru Guru.

- Nusikaltimo vietoje rastas trečias mano kolto dublikatas...

- Atsikratyk originalo, - įsakė Guru Guru.

- Būtinai!

- Ir daugiau jokių ginklų!

- Gerai... – atsiduso Dravenis.

- Būsi vienišas reindžeris, tuščios rankos šalininkas, - neatlyžo Guru Guru.

- Taip! – beveik suriko Dravenis.

- Berniukai, nesibarkite, kviečiu arbatai, - pranešė Guru Guru Mylimoji.

Laisvės pokylis pasibaigė. Guru Guru uždarė kabineto duris. Reikėjo pabūti vienam. apmąstyti keistą situaciją.

- Kas aš toks - detektyvas ar ekstrasensas? Aš šios naujos rolės pakenks mano įvaizdžiui? Nesąmonė! – pasipiktino Guru Guru, - pradedu mąstyti kaip estrados žvaigždė.

Guru Guru užmetė kojas ant stalo. Nurimo. Užmigo. Ir jokių - bet...

 

Vilnius, 2014 m. 

Komentarai