Pradžia / Radikaliai
 

Tarptautinis meno festivalis ANIMA MUNDI 2013

2013 m. birželio 19-25 dienomis Pakruojo dvare ir jo teritorijoje Pakruojo savivaldybė ir VŠĮ Holistinis judėjimo teatras „S“ organizuoja tarptautinį meno festivalį ANIMA MUNDI.

Zita Vilutytė
2013 m. Gegužės 15 d., 10:12
Skaityta: 426 k.
International Art Festival Anima Mundi (Lithuania)

Plačiau - www.iaf-animamundi.com

Festivalyje dalyvaus menininkai, filosofai, sociologai iš 13 pasaulio šalių – Nigerijos, Indonezijos, Indijos, Irano, Danijos, Prancūzijos, Gruzijos, Ispanijos, Jordanijos, Rusijos, Argentinos, JAV ir Lietuvos.
 
Pagrindinis festivalio akcentas - tarptautinė paroda, kurios dalyviai buvo kruopščiai atrinkti  kompetetingos tarptautinės žiuri (kurią sudarė atstovai iš keturių kontinentų -  Indijos, Pietų ir Šiaurės Amerikos bei Afrikos) narių. Menininkai pristatys savo darbus, visą savaitę bendraus su žiūrovais, dalinsis patirtimi meno  kūrybinėse laboratorijose. Dar vienas labai svarbus festivalio akcentas- konferencija. Joje dalyvauja atstovai iš  devynių šalių. Bus pristatytos originalios paskaitos, po kurių vyks diskusijos.
 
Festivalio svečiai - muzikinės grupės iš Lietuvos bei kino studija „Periferija“ su savo dokumentinių filmų programa.
 
Tai pirmas tokio tipo festivalis Lietuvoje.
 
Gyvename labai įdomiu laiku, kai viskas keičiasi. Dabar tas momentas, kai turime priimti sprendimą ir tapti atsakingais už savo gyvenimą, ir ne tik už savo, bet ir bendrai už Gyvenimą; už mintis, žodžius, kiekvieną veiksmą ir viską, ką mes darome. 
 
Manyti, kad pokyčiai visos žmonijos mintyse bus lengvi ir greiti, yra utopija. Tačiau tie, kas tai suvokia, turi pradėti veikti.
 
Kur yra menininko vieta  šiuo pokyčiu laikotarpiu?
 
Būti menininku šiandieniniame pasaulyje reikalauja daygybės pastangų. Menininko pareiga ne tik sukurti originalią išraišką, menininkas taip pat turi sugebėti dalintis tuo, kas jau sukurta.
 
Nuolatinė grėsmė menininko autentiškumui yra komercializmas, vartotojiška visuomenė, kuri gali lengvai nugalėti menininko dvasinį augimą ir panaikinti ribą tarp tikrojo gyvo meno ir negyvo, stagnacinio meno.
 
Pagrindinis festivalio tikslas sutelkti dėmesį į menininko vietos visuomenėje analizę, elgesį, užmojus. Festivalio metu turime atsakyti į šiuos klausimų: kokia menininko atsakomybė prieš visuomenę, kaip  visuomenė priima menininkus, kaip menininkai gali prisidėti prie visuomenėje kylančių problemų sprendimo, tokių, kaip istorinio palikimo išsaugojimas, žmogaus būklės visuomenėje klausimus, kaip tai įtakoja kultūros politiką, koks yra moters vaidmuo mene ir t.t.
Festivalio metu atrasti bendrus komunikacijos modelius tarp menininkų ir visuomenės, dirbant įvairialypiame kolektyve įkvėpti juos kūrybai.
 
Tikiuosi, kad festivalis menininkams suteiks pakankamai lankstumo kurti ir auginti savo profesinę erdvę draugiškai bendraujant su visuomene. Kita vertus, festivalis leis derinti skirtingus požiūrius ir nuomones, ir tai atsispindės menininkų darbuose.
 
Daugiau informacijos apie festivalį ir jo programą pateiksime artimiausiu metu.
 
Nuoširdžiai laukiame visų, kurie šios pasaulinės kultūrinės ir dvasinės krizės laikotarpiu išlieka neabejingi tikrosioms vertybėms.
 
Tarptautinio meno festivalio ANIMA MUNDI
koordinatorė
Zita Vilutytė
Komentarai
  • Ieva
    2013 m. Birželio 19 d., 10:53
    Kur galima susipažinti su festivalio programa ?