Pradžia / Radikaliai
 

„Moontrix“: eksperimentinis menas tiems, kas nebijo naujovių

Eksperimentinio garso, vaizdo ir dizaino sostinės bendraminčių komanda, pasivadinusi organizacija „Moontrix“ (Organization „Moontrix“ – Experimental Audiovisual Research), - unikali. Ji leidžia kompaktines plokšteles, kasetes, organizuoja renginius, kuria klipus ir net filmus.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Kovo 22 d., 17:31
Skaityta: 261 k.
November 10, 2012 - The Machine Started To Flow Into A Vein VOL. 3 (Promo Video)

Naujienos

Naujausias 2002-ųjų spalio 9-ąją įkurtos organizacijos „Moontrix“ (http://www.“Moontrix“.com, https://www.facebook.com/pages/“Moontrix“/101054026662848?fref=ts, http://www.“Moontrix“.tv) pranešimas pasirodė visai neseniai – kovo 17-ąją. Jame teigiama: „„Moontrix“ komanda, įveikusi daug iššūkių ir išbandymų, pradeda nuosekliai įgyvendinti 2013 metų planus. Praėjusių metų veikla, o ypač lapkričio mėnesį ivykęs trečiasis „The Machine Started To Flow Into A Vein“ ciklo renginys, atnešė daug pokyčių ir reformų. Tačiau šiai dienai didžiausias „Moontrix“ organizuotas renginys dar labiau dvasiškai sustiprino, įkvėpė ir dar kartą įrodė, kad nuoširdžios pastangos ir pozityvumo siekis yra pagrindinis gyvenimo variklis. Tolimuose planuose – ketvirtoji renginio „The Machine Started To Flow Into A Vein“ dalis turėtų įvykti 2014 metų lapkričio mėnesį, Anykščiuose. 2014 metų lapkritį minėsime 10-ąsias Jhonn Balance mirties metines. Artimuose – 2013 metų – planuose numatome keletą muzikinių leidinų bei renginių. Pirmasis šių metų leidinys bus Maldur Atai remiksuotų kompozicijų rinkinys. Artimiausiu metu pasirodysiančiame kompaktiniame diske, klausytojai išgirs atlikėjų iš Lietuvos – Oorchach, Skeldos, Pogrom bei užsieniečių Deutsch Nepal ir Voice Of Eye interpretacijas. Norime padėkoti visiems, kurie palaiko, skatina ir įkvepia. Tik kartu galima efektyviai keisti save ir aplinką, kuri mus supa“.

Recenzija. „The Machine Started To Flow Into A Vein“ (Vol. 3) – 2012 11 10 (CD)

O kol nepasirodė žadami leidiniai, verta plačiau pakalbėti apie puikią kompaktinę plokštelę, kuri buvo išleista to paties pavadinimo renginiui anonsuoti. Nors renginyje nebuvau, tačiau, liudininkų teigimu, jis buvo įspūdingas. Ką reiškia vien tokie vardai ir pavadinimai kaip Andrew Liles, Colin Potter, Nurse With Wound, The Hafler Trio! Ir visi šie muzikantai grojo Anykščiuose!

Kompaktinėje plokštelėje rasime šešis kūrinius – po vieną iš kiekvieno dalyvavusio šiame koncerte, be to, dar dvi lietuvių kompozicijas: „Moontrix“ komandos projekto Dimeth Trip kūrinį „Variation Plane“ (10 balų) ir vilniečio Skeldos (Vytenis Eitminavičius) kompoziciją „Priliesti“ (10 balų). Abu Lietuvos muzikantų kūriniai, švelniai tariant, nepadarė gėdos rinkiniui, – drįstu pasakyti, kad jie man netgi labiau patiko už kai kuriuos užsienio svečių kūrinius. Jei tiksliau, nelabai patiko tik paskutinysis – The Hafler Trio (Andrew McKenzie) – kūrinys, tiksliau, spoken word atkarpa „Jealousy“, kurią klausyti reikia kantrybės (tai – prancūzų rašytojo, filmų kūrėjo Alain Robbe-Grillet, 1922-2008, 1957 m. romano „La Jalousie“ ištrauka; šis romanas vadinamas „naujojo romano“ – nouveau roman – klasika). Andrew Liles, Colin Potter ir puikusis Steven Stapleton (NWW) parodė klasę, kaip ir reikia tikėtis. Sunkiausia, žinoma, suvokti, NWW siurrealistinius pasažus, o štai pirmieji du muzikantai pateikė išties puikius, išskirtinius kūrinius, kuriuos, kartu su Dimeth Trip ir Skeldos, galima klausyti dažnai ir maloniai (10 balų visiems, žinoma).

CD išleistas malonaus digipack pavidalu, pilkas, su Juodąja Saule, paminint legendinės grupės Coil kūrėjų atminimą (Jhonn Balance, 1962-2004 ir Peter Christopherson, 1955-2010). Būtent jų muzika bei ankstyva mirtis ir inspiravo renginio „The Machine Started To Flow Into A Vein“ pavadinimą bei precedentą.

Išleista 300 šio CD kopijų. 10/10 – nors, mano galva, The Hafler Trio spoken word‘as kiek sugadino bendrą leidinio koncepciją, vis dėlto negalima nenulenkti galvos prieš legendinį muzikantą.

Kiti „Moontrix“ leidiniai

Pirmasis „Moontrix“ muzikos įrašas – 2007 metais pasirodęs lietuvių tamsios elektroninės (industrial / breakcore) muzikos projekto McKaras albumas „Life Started To Flow Into A Vein“, įrašytas gyvai pirmajame renginyje, skirtame Jhonn Balance atminimui, 2006 m. lapkričio 11 d. Profesionaliai išleistas 40 minučių CDr pasirodė 111 egz. tiražu. Tie, kas susipažinę su McKaro (taip pat jo projektų Ataka, Drama) kūryba ir ją mėgsta, albumą įvertins aukščiausiu balu.

2010 metais įrašytas ir 2011-ųjų sausį pasirodė kol kas vienintelis Dimeth Trip (http://www.dimeth-trip.org) CD – „Instructions From Konstantin Lopushansky“. Unikalus tamsaus ambiento albumas – konceptualus: jis skirtas puikiam Ukrainoje gimusiam rusų režisieriui Konstantinui Lopušanskiui (g. 1947), kartu su Borisu Strugackiu (1933-2012) sukūrusiam stulbinančią postapokaliptinę antiutopiją „Mirusio žmogaus laiškai“ (1986). Dimeth Trip debiutinį albumą, kuriame yra sample‘ų iš šio ir kitų K. Lopušanskio filmų, galime laikyti vienu sėkmingiausių lietuviškos eksperimentinės muzikos kūrinių. CD digipack tiražas – 200 egz. Beje, šis diskas – bendras dviejų nepriklausomų leidyklų „Moontrix“ ir "Autarkeia" projektas. Albumo autoriai – industrial / ambient grupės Maldur Atai nariai Geid ir Dega. Albumo masterį darė tikras meistras – Peter Andersson (Raison d'être).

Morrigun (http://www.morrigun.org, https://www.facebook.com/pages/MORRIGUN/136483933095488) albumas „Marvelė“ (jame – vienas beveik 38 minučių kūrinys) – puikus post-industrial pavyzdys. Įdomu tai, kad jo vairininkė – mergina. CDr išleistas vos 50 egz. tiražu, taigi yra gana didelis raritetas, tačiau vertas dėmesio. Albumas įrašytas koncerte Anykščiuose 2011 m. liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną. Marvelė – ypatinga vieta Kaune, kur teka Marvelės upelis, stūkso Marvelės piliakalnis, o svarbiausia – ten yra didžiausias Baltijos šalyse Marvelės kapinynas. Žmonės čia laidoti II-XII a. Aptikta apie 1500 kapaviečių, kai kurios jų turi aukojimo židinius, archeologai rado ir nemažai ritualinių apeigų vietų, juvelyrinių dirbinių, pagamintų dar II a. Atkasta apie 300 žirgų kapų. Tai – ir didžiausias žirgų kapinynas Lietuvoje. Dr. Audrius Astrauskas savo disertacijoje „Marvelės bendruomenė II a. pabaigoje – V a.“ teigia, kad tikėtina, jog į Centrinę Lietuvą „atsikėlė dalis vakarų baltų – galindų ar sūduvių, kurie atsinešė ne tik savo papuošalus, bet ir laidojimo papročius“ (1998). Marvelėje rastas seges ir kitus artefaktus nagrinėjo ir akad. prof. Eugenijus Jovaiša („Aisčiai. Kilmė“, 2012, „Lietuvos edukologijos universiteto leidykla“), Mindaugas Bertašius.

Dar vienas svarbus „Moontrix“ leidinys – šįkart ne lietuvių kūrėjo – Jarl albumas „Minus One – Neutral“ (2012, CD digipack, 298 egz.). Jarl – tai žymus švedų eksperimentinio ambiento kūrėjo Eriko Jarlo pseudonimas (tiksliau, pavardė). Kelis Jarl albumus (daugiausia CD, taip pat ir MC pavidalais) yra išleidęs lietuvių label‘as „Autarkeia“. „Minus One – Neutral“ – puiki muzika, norinčiam susipažinti su geru ambientu, kuris nėra nei per lengvas, nei per sunkus, tad tinka klausyti ir važiuojant automobilyje, ir ilsintis namuose. Beje, šio albumo masterį darė jau minėtas Peter Andersson (Raison d'être). Jarl albumas „Minus One – Neutral“ primena krautroko eros Vokietijoje muzikos dvasią, ankstyvąją Maurizio Bianchi kūrybą. Viršelio fotografė – Karolina Urbaniak (http://karolinaurbaniak.com).

„Pramoniniai analai“

Tai – dar vienas „Moontrix“ projektas. Vienas „Pramoninių analų“ serijos įkūrėjų (kartu su McKaru), grupės Maldur Atai narys Geid teigia: „Esu bet kokio fizinio formato šalininkas, online mp3 kultūra kažkaip iki galo neveža. Mūsų egzistencijos „lėktuvas“ yra „materialus“ pagal mūsų suvokimą, todėl fizinis muzikos formatas (CD, MC, LP) neša daugiau informacijos – į pakuotes, viršelius, koncepcijas yra įdedami papildomi žmogiški resursai, pastangos. Tai atitinkamai „spinduliuoja“. Į diską sumesti mp3 failai tiesiog turi mažiau „užtaiso“, todėl manau, kad kasečių kultūra tiesiog turi likti. Kitas klausimas – ar ji išliks... Tenka pripažinti, kad LP formatui šiais laikais sekasi geriau. Kas dėl „Pramoninių analų“, jų gimimo pradžioje tiesiog sėdint prie alaus bokalo buvo impulsyviai nuspręsta, kad tai bus kasetės, nes taip greitai ir gana pigiai galima turėti produktą. Žinoma, kai pradedi judėti pirmyn ir įvertini visas aplinkybes, matai, kad gaunasi nei labai greitai, nei labai pigiai, bet tai ir yra esmė, kuri į produktą įneša tam tikrus energetinius veiksmus“.

„Pramoninių analų“ seriją sugalvoję muzikantai pasivadino „Kankorėžinės liaukos lože“. 2010-2012 metais išėjo net septynios šios serijos kasetės, kuriose – kelių žmonių kuriami projektai: puikiai žinomi Maldur Atai, McKaras, Ataka, Dimeth Trip, Body Cargo, Sala, Girnų Giesmės, Morrigun, Oorchach, Lauxna Lauksna, Bruzgynai, taip pat paslaptimis apaugę Vario Cancer, Feral Waft, Insom Darkene, Ajagi, Liquimoly, CJ::TROn, Audio Head Cleaner, Coal Colour Amplifier, Beniunuojantnemiga (V. Eitminavičiaus projektas), Plėmas, Įšalo Kopos, Toofar, Suicidal Future, Absorption, Concrete Vibrations, Lys, Vasha Dadaya. Iš viso – net 28 pavadinimų projektai!

Neabejoju, kad išradingieji „Moontrix“ dar daug kuo nustebins savo gerbėjus, raitau jiems 10/10 už įdomią ir naudingą kultūrinę veiklą ir laukiu naujienų. 

Komentarai