Pradžia / Radikaliai
 

JAV nutildė Baltųjų Rūmų atstovą, prabilusį apie dronų programą

Buvęs JAV Baltųjų Rūmų spaudos sekretorius Robertas Gibbsas atskleidė, kad prezidento Baracko Obamos administracija darė jam spaudimą nieko nepasakoti apie dronus žudikus.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Vasario 25 d., 11:19
Skaityta: 167 k.
Robertas Gibbsas
Robertas Gibbsas

Vasario 24-ąją R. Gibbsas ryžosi viešai papasakoti apie tai. „Kai tapau spaudos sekretoriumi, vienas pirmųjų dalykų, kurį jie man pasakė, buvo toks: „Tu negali net pripažinti, juolab diskutuoti apie tai, kad dronų programa egzistuoja. Tai – visiškai keistas dalykas: tavęs klausia apie programą, kuri egzistuoja, o būdamas oficialiu valdžios atstovu turi apsimesti, kad to nėra“ (http://tv.msnbc.com/2013/02/24/robert-gibbs-i-was-told-not-even-to-acknowledge-the-drone-program).

Pasak R. Gibbso, JAV vyriausybės „slaptumo politika“ nutildė jį, nes nebuvo leista atsakyti į reporterių klausimus apie dronų žudikų aukas.

Politologo išsilavinimą turintis Robertas Lane‘as Gibbsas (g. 1971) 2008-aisiais padėjo B. Obamai tapti prezidentu, dirbo su juo nuo 2004-ųjų. 2011 m. vasario 11 d. jis paliko Baltuosius Rūmus. Šių metų vasario 12-ąją jis pradėjo dirbti JAV kabelinės televizijos naujienų kanale MSNBC.

Tuo tarpu JAV pareigūnai atsisako viešai diskutuoti apie dronus žudikus ir jų padarytą žalą įvairių pasaulio šalių civiliams.

Vis dėlto kai kurie politikai nėra tokie bailūs. Respublikonų senatorius Lindsey Graham‘as (g. 1955) vasario 20-ąją pranešė, kad JAV dronai jau užmušė apie 4700 žmonių.

Lindsey Graham'as

Vašingtone įsikūrusios organizacijos „New America Foundation“ duomenimis, nuo 2004 metų įvykdyta apie 350 JAV dronų atakų, daugelis jų – šalį valdant B. Obamai.

JAV yra naudojusi ir naudoja dronus Jemene, Pakistane, Afganistane, Somalyje, kitose šalyse.

Tiriamosios žurnalistikos biuro (Bureau of Investigative Journalism) duomenimis, vien Pakistane nuo 2004-ųjų dronai nužudė tarp 2627 ir 3457 žmonių.

JAV dronas žudikas

Dronų žudikų naudojimas užsienio valstybėse valdant B. Obamai JAV sukėlė visuotines diskusijas.

Vasario 14-ąją B. Obama pažadėjo būti atviresnis su amerikiečiais dėl dronų ir su Kongresu sukurti mechanizmą, kuris padėtų atviriau papasakoti, kaip vyksta dronų karas.

Nobelio taikos premijos laureatas Barackas Obama yra pažadėjęs daug dalykų

Vašingtonas teigia, kad dronai žudikai taikosi į teroristus, tačiau daugelis pranešimų rodo, kad dažniausiai žūva civiliai.

http://www.ekspertai.eu/jav-nutilde-baltuju-rumu-atstova-prabilusi-apie-dronu-programa

Komentarai