Pradžia / Radikaliai
 

„Human Rights Watch“ griežtai kritikuoja Kanadą dėl prievartos prieš Pirmąsias Tautas

Žmogaus teisių apsaugos ir stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) griežtai kritikuoja Kanados vyriausybę dėl jos pasyvumo nesiimant jokių veiksmų dėl masinio Pirmųjų Tautų moterų prievartavimo.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Vasario 15 d., 15:12
Skaityta: 108 k.
"Ašarų greitkelis" Kanadoje
"Ašarų greitkelis" Kanadoje

Vasario 13-ąją Kanados premjeras Stephenas Harperis atmetė aktyvistų grupės reikalavimus, kad prievarta prieš aborigenes moteris ir mergaites būtų ištirta. Įtariamieji – iš Kanados Karališkosios raitosios policijos (RCMP).

Kanadiečių tyrinėtojas Sameras Muscati, vienas tų, kurie HRW parengė ataskaitą apie minėtą problemą Kanadoje, vasario 14-ąją pareiškė, kad Kanados premjeras nesuvokė vieno esminio dalyko: Pirmųjų Tautų moterys ir mergaitės dažnai atsisako bendrauti su policija dėl patirtų traumų, nes bijo susidorojimo: dalis prievartautojų – policininkai.

Sameras Muscati

89 puslapių HRW ataskaitoje (apie ją – http://www.hrw.org/news/2013/02/13/canada-abusive-policing-neglect-along-highway-tears, tekstas – http://www.hrw.org/reports/2013/02/13/those-who-take-us-away) rašoma, kad Kanados federalinė policija seksualiai išnaudoja indėnes moteris ir mergaites Britų Kolumbijos provincijoje, ir jos yra pastovioje baimėje.

„Penkiuose iš dešimt miestų, kuriuos aplankė HRW atstovai, išgirdome pasakojimus apie moterų ir mergaičių prievartavimus, kuriuos vykdo policinkai“, – rašoma ataskaitoje. Tyrimas buvo vykdomas važiuojant vadinamuoju „Ašarų greitkeliu“ – taip vadinamas 800 km ilgio kelias vidurio Britų Kolumbijoje, kur per pastaruosius dešimtmečius dingo 18 moterų.

Du tyrinėtojai – iš Kanados ir JAV – penkias savaites atliko tyrimą, kurio metu kalbėjosi su 42 moterimis iš 8 mergaitėmis dešimtyje bendruomenių, esančių palei „Ašarų greitkelį“, jungiantį Prince George ir Prince Rupert miestus.

Tyrinėtojai pastebėjo, kad visos aprašytos aukos buvo policijos prigąsdintos tylėti, todėl jų tapatybės tyrime kruopščiai slepiamos.

Pirmosios Tautos Kanadoje, kurių atstovų yra 1,2 milijono, yra giliai nusivylusios Kanados socialine ir ekonomine politika. Jų atstovai gyvena prastomis sąlygomis, neturi saugaus geriamo vandenio, normalių būstų, dėl to didėja narkomanijos ir savižudybių problemos.

2012 m. gruodžio 19 d. „Amnesty International“ savo ataskaitoje kreipėsi į Kanadą, kad ši atkreiptų dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus šalyje, ypač susijusius su Pirmosiomis Tautomis.

http://www.ekspertai.eu/human-rights-watch-grieztai-kritikuoja-kanada-del-prievartos-pries-pirmasias-tautas

Komentarai