Pradžia / Radikaliai
 

FARC sukilėliai jau beveik 50 metų kovoja su imperializmu

Kaip pranešė „Al Jazeera“ (http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/02/201321444623400348.html), Kolumbijoje FARC sukilėliai nušovė septynis valstybinės armijos karius, dar penkis sužeidė. Tai – didžiausias prievartos aktas nuo derybų, kurios prasidėjo praėjusiais metais.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Vasario 14 d., 12:24
Skaityta: 144 k.
FARC kovotojos
FARC kovotojos

Incidentas įvyko pietinėje Kaketos (Caqueta) provincijoje po kelių valandų nuo to, kai FARC (Kolumbijos revoliucinė armija, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) paleido nuo praėjusio mėnesio įkaitais laikytus du policijos pareigūnus.

Kovos su FARC pastaruoju metu suintensyvėjo, nors dėl penkis dešimtmečius vykstančio karo šiuo metu Kuboje vyksta derybos.

Marksistinė-leninistinė FARC grupuotė atvėrė ugnį sausio 20-ąją, pataikydama į civilius ir karinius taikius, imdama įkaitus, sprogdindama naftos ir energetikos sektoriaus infrastruktūros vienetus.

Vasario 12-ąją FARC kovotojai surengė ataką granatomis ir kulkomis, per kurią nužudė policininką ir berniuką, sužeidė dar 27 žmones, iš kurių daugelis buvo vaikai.  Tai įvyko pietinėje Guaviaros (Guaviare) provincijoje.

Kolumbijos prezidentas Juanas Manuela Santosas pareiškė, kad kariškiai gins šalį tol, kol bus pasiekta taika.

Nors JAV remiama Kolumbijos armija smarkiai susilpnino FARC, vis dėlto ši grupuotė yra dar pakankamai galinga, kad kovotų su oficialiąja armija.

FARC rikiuotė

FARC (arba FARC-EP) grupuotė įkurta dar 1964-aisiais iš valstiečių gretų. Jos ideologijoje marksizmas-leninizmas persipina su bolivarizmu, revoliuciniu socializmu ir antirevizionizmu. Jos nariai teigia kovojantys prieš valdančią buržuaziją, JAV įtaką Kolumbijoje, neoimperializmą, tarptautinių kompanijų monopoliją. FARC, įvairiais duomenimis, turi 8-18 tūkst. karių.

FARC kovotoja

FARC logotipas

http://www.ekspertai.eu/kolumbijos-kariai-susikove-su-farc-sukileliais

Komentarai