Pradžia / Radikaliai
 

Einantis su viltimi. Novelė

Eiviltas nustebdavo, kai pabusdavo ryte. Ir kodėl jis dar gyvas? Kodėl atmerkia akis? Kodėl reikia numirti šviesoje? Eiviltas sunkiai atsiduso ir už skaidraus lango sulinko sidabrinis dangoraižis. Vergovė ir skausmas. Neįveikiama liūdesio gravitacija.

Algimantas Lyva
2012 m. Lapkričio 16 d., 16:44
Skaityta: 202 k.
Kunigaikštis Vildaugas. Arūno Kulikausko nuotr.
Kunigaikštis Vildaugas. Arūno Kulikausko nuotr.

Sunkūs pamatai nepajudinamai įžemino pastatus. Niekas negali pabėgti iš miesto. Gatvėmis slampinėja įkalinti žmonės. Į pavargusį Eivilto veidą pažvelgė bejėgis miestas. Tvistą šoko aukšti kranai, putojo betonas, storomis žarnomis į standartines formas tekėjo skysti akmenys. Stingo šalti statybininkų veidai.

Praradusios humoro jausmą, į dangų augo betono sienos. Verkė lietus. Tik lėkšti stogai sufleravo kreivas mirtininkų šypsenas. Šalta ir gūdu. Už keturių sienų slėpėsi vieniši miesčionys ir troško virtualios laimės.
 
Reikia keltis. Eiviltas greitai apsirengė, išgėrė gurkšnį kavos ir suskubo į darbą. Jis - ne bedarbis, ne valkata, o už minimalų atlyginimą plušantis pagalbinis darbininkas. Eiviltas statė dangoraižius, bet visai nesididžiavo aukštomis pareigomis. Nebijojo būti išmestas į gatvę, nes žinojo, kad negaus solidžios išeitinės kompensacijos, kad nebus linksmų išleistuvių. Eiviltas neturėjo piniginės, nes pamiršo, kaip atrodo banknotai. Jis nežinojo, kur išleisdavo sunkiai uždirbtus pinigus. Gal maistui, gal drabužiams? Ne! Visas pajamas godžiai prarydavo nepasotinamas butas. Neužteko net ir minimalaus atlyginimo. Skola augo kasdien ir Eiviltas galėjo būti išmestas į gatvę. 
 
Pagaliau anksti ryte į duris pasibeldė antstolis, lydimas ginkluotų pareigūnų.
 
- Šalin rankas! Aš dirbu! – rėkė Eiviltas.
 
- Eik į darbą, bet namo negrįžk! – rūsčiai įspėjo antstolis.
 
- O kur aš gyvensiu? – paklaiko Eiviltas.
 
- Po tiltu! – kvatojo pareigūnai.
 
Eiviltas, net nepažvelgęs, pasirašė kažkokius popierius, numetė raktus ant stalo ir išėjo į darbą. Valio, jis laisvas. Be namų! Be mokesčių! Eiviltas pasijuto išlošęs aukso puodą. Jokių problemų! Dieną Eiviltas dirbs statybose, o nakvos sargo namelyje. Pinigų užteks ir maistui ir pramogoms.
 
Vilnius, 2012 m. 
Komentarai