Pradžia / Radikaliai
 

Gerasis tėvelis. Novelė

Laisvi debesys, minkšta tvora. Dangų remia prekybos centrų sienos. Aptakūs prasimanymai, bereikšmė statistika. Nuolaidomis ir akcijomis surištos pirkėjų akys. Pilni krepšiai suklastotų persiškų kilimų. Žirglioja nevalgomi batai. Pilka trimatė būtis. Nėra potencialios gėrio gelmės. Iš egzotiškų prekių skyriaus sklinda šaltas smilkalų kvapas.

Algimantas Lyva
2012 m. Spalio 28 d., 15:50
Skaityta: 162 k.
Be pavadinimo. Artūro Rožkovo pieš.
Be pavadinimo. Artūro Rožkovo pieš.

- Tėveli, nupirk meškiuką, nupirk saldainių, - įkyriai prašė dukrelė Eularija.

Gerasis tėvelis Leopoldas pažvelgė į lubas. Virš galvos it gyvatės raitėsi ilgi, sidabrine folija apvynioti vamzdžiai.

- Eulute, saulute, pažvelk į lubas! Kaip gražu!

- Negrąžu, negražu, - spyriojosi dukrelė.

Leopoldas atsiduso. Piniginė buvo tuščia. Pinigų vos pakako maisto produktams. 

- Gerai jau, ryte pusryčiausi kartu su pliušiniu meškiuku...

- Ar tikrai?

- Pažadu!

Artėjo negailestinga naktis. Ant Leopoldo veido nukrito lietaus lašas. Tirpo debesų stiklas. Pagaliau

lietus užgesino miestą. Apsiniaukė gatvės, atšalo oras. Lietus į šventę pakvietė snaiges. Sužvarbusi naktis gėrė karštą sniegą. Ar galima ilgai ir laimingai gyventi? Spėriai plinkančioje Leopoldo galvoje sukosi įkyrus klausimas. Danguje girgždėjo seni debesys. Duslus nežinios aidas pakirto rankas. Negalima delsti! Metas veikti! Dukrelė laukia meškiuko!

Juoda nakties malda, nereikia minčių. Betono siena, medinės akys, akla vitrina, tuščias žvilgsnis į dangų. Gerumas gydo skurdo spalvas. Alkoholikė naktis gėrė šaltą orą, svyravo tuščias, stiklinis mėnulis. Bereikalingas dangus siūlė nevalgomas vaišes – asfaltą, akmenis ir balų purvą.

Sunku susikaupti. Leopoldas į šalį nustūmė abejones ir sviedė į vitriną plytą. Suskambo stiklas, pragydo signalizacija. Leopoldas griebė pliušinį meškiuką ir spruko. Nubėgęs šimto metrų distanciją, jis pasislėpė už spaudos kiosko ir pradėjo stebėti aplinką. Ramu. Kaip lengva pasiekti žvaigždes! Leopoldas prisiekė daugiau niekada nedaužyti vitrinų ir nevogti. Debesys išgirdo Leopoldo maldą ir jo prasikaltusioje širdyje vėl tekėjo gaivus minčių šaltinis. Atgailaujantis gangsteris nutarė pamiršti savo niekingą poelgį. Po striuke nuo šlapdribos slėpėsi laimingas meškiukas.

Ramiai eidamas gatve Leopoldas pamatė dvi policijos mašinytes, skubančias į apiplėšimo vietą.

Kartus pergalės skonis. Vis tiek verta džiaugtis - iš kelio traukėsi pikta lemtis. Leopoldas atsigręžė atgal. Jau nėra skausmo. Kiekvienas žingsnis teisingas.

Palaiminta naktis. Saugu. Miestas gėrė elektros srovę. Skani jausmų pilnatvė. Neliko blogo veiksmo - tik šviesa.

Vilnius, 2012 m.

Komentarai