Pradžia / Radikaliai
 

Afganistano Nepriklausomybės diena minima 93-iąjį kartą, JAV šalį "pasveikino" mirtinomis dronų atakomis

Šiandien, rugpjūčio 19-ąją, sukanka 93 metai, kai Afganistanas tapo nepriklausomas nuo Jungtinės Karalystės. Svarbi diena šįmet sutapo su šventojo musulmonų Ramadhano mėnesio pabaiga – vadinamąja Eid al Fitr (arba tiesiog Eid) švente, vadinama ir islamo pasaulio vienybės diena.

Radikaliai.lt
2012 m. Rugpjūčio 19 d., 12:02
Skaityta: 242 k.
Afganistane šiandien - dvi didžiulės šventės. "Afghan Culture" nuotr.
Afganistane šiandien - dvi didžiulės šventės. "Afghan Culture" nuotr.
1919-aisiais Afganistanas tapo nepriklausomas nuo britų po Trečiojo anglų-afganų karo (pirmasis vyko 1839-1842, antrasis – 1878-1880; tai buvo vadinamojo Didžiojo žaidimo arba Šešėlių turnyro, kurio metu britai ir rusai įplieskė karus dėl įtakos Centrinėje Azijoje), kuris vyko 1919 m. gegužės 6 – rugpjūčio 8 d. Po karo Britų Indijoje (dabar – Pakistanas) rugpjūčio 8-ąją buvo pasirašyta Ravalpindžio sutartis, kuria pripažinta strateginė ir politinė Afganistano nepriklausomybė ir visiškas suverenitetas. 
 
1921 metais Afganistanas pasirašė Draugystės sutartį su bolševikine Rusijos tarybų respublika. Jungtinė karalystė tuo buvo nepatenkinta. Ji norėjo toliau kontroliuoti vadinamąją Durando liniją, skiriančią Afganistaną. Tačiau 1941-aisiais Afganistano bėdos kuriam laikui baigėsi. Didysis žaidimas prasidėjo iš naujo XXI a. 
 
Etnonimas „afganas“, istoriškai reiškiantis iranėnų paštunų tautą (Afganistane paštunų – apie 13 mln., pasaulyje – 50 mln.) pirmąsyk paminėtas persų III a. (abgan), vėliau indų (avanaga), arabų (afghan). Vien paštunų genčių yra apie 400. Dabar Afganistane gyvena 30 mln. žmonių, iš kurių paštunai sudaro apie 40 proc., tadžikai 27, hazarai ir uzbekai – 9, aimakai – 4, turkmėnai – 3, baločiai – 2 proc. Be jų, dar gyvena mažesnės tautos ir tautelės – pašajai, nuristaniai, brahujai, pamyriečiai, gurdžarai, ormurai, kirgizai, arabai. Afganistano nacionaliniame himne, patvirtintame 2006 metais ir giedamame paštunų kalba, minima 14 tautų. Afganistane – trys oficialios kalbos: paštunų, dari (persų), o nuo 2004 metų – dar ir uzbekų, turkmėnų, balučių, pašajų, nuristanių, pamyriečių. Iš viso Afganistane kalbam apie 200 kalbų ir dialektų. 
 
Kaip pranešė "Dawn News" (Pakistanas) ir "Press TV" (Iranas), JAV "pasveikino" Afganistaną ir greta esantį Pakistano Vaziristano genčių regioną, dronų (per atstumą pilotuojamų lėktuvų-robotų) ataka: du dronai paleido keturias bombas ankstyvą šventojo Eido rytą ir užmušė penkis žmones. Pasak vietinės žiniasklaidos, tai buvo civiliai, JAV teisinasi, jog tai buvo kariai. 2012 metais Šiaurės vakarų Pakistane ir Afganistane nuo dronų atakų žuvo per 200 civilių. 
 
Šių metų sausio 31 d. pirmąsyk JAV prezidentas Barackas Obama oficialiai pripažino, kad JAV naudoja dronus Pakistane ir kitose šalyse. Dronus dar 1915 metais sukūrė Nikola Tesla. Pirmąjį šiuolaikinį droną (dar vadinamą UAV) sukūrė Izraelis, pirmąsyk panaudojęs jį 1982 metų Libano kare. 10-ajame XX a. dešimtmetyje JAV korporacija "AAI Corportation" kartu su Izraelio kompanija "Mazlat" ėmė gaminti dronus, kurie išbandyti 1991 m. Persijos įlankos kare, vėliau imti naudoti įvairiuose šių šalių karuose ir kariniuose konfliktuose. 
 
 
Dronas. paxchristiusa.org nuotr. 
Komentarai