Pradžia / Garsas / Sound
 

Jokūbas Jankauskas: mano kūrinys „Tik pasiliki“ neša žinutę apie ilgesį artimiems ir brangiems žmonėms, kurie išvyko ieškoti laimės svetur

Šou pasaulyje pastebėjome, kad vis dažniau matomas Jokūbo Jankausko vardas. Norisi džiugiai pranešti, kad į platųjį muzikos pasaulį yra paleidžiamas Jokūbo kūrinys „Tik pasiliki“. Šis kūrinys perduoda kiekvienam svarbią ir asmeninę žinutę - tie, kas turėjo galimybę paklausyti dainą, teigia, kad ji sukelia asociaciją su: meile, su viena širdies dalimi, kuri ilgisi kitos. Dainos prasmė ir pagrindinė mintis ir yra laukimas, ilgesys ir meilė visi šie jausmai yra tam tikru būdu yra artimi, kiekvienam iš mūsų, todėl ir sukelia tokias asociacijas. Įdomu yra tai, kad pradinė dainos mintis yra - emigracija.

Radikaliai.lt
2022 m. Lapkričio 09 d., 07:58
Skaityta: 53 k.
Debiutinio albumo viršelio autorė - ukrainietė Oksana Mazur (Оксана Мазур).
Debiutinio albumo viršelio autorė - ukrainietė Oksana Mazur (Оксана Мазур).

Jokūbo Jankauskas pasakoja: 

Kūrinys neša žinutę, apie ilgesį artimiems ir brangiems žmonėms, kurie išvyko ieškoti laimės svetur. Žodžiai, kaip "Turbūt tikies, kad rasi ten rytojų", užsimena apie emigravusių asmenų, ypač jaunimo, tikslus ir siekius, norą ieškoti geresnio gyvenimo. Be abejo, tai daina, kurios žodžiai nėra ypatingai paslėpti ar apipinti metaforomis, tačiau tai nereiškia, kad klausytojui yra įteiginėjama kūrinio prasmė. Kiekvienas, paklausęs bei išklausęs šį kūrinį, jame ras tai, kas yra arčiau jo širdies.

    Daina gimė, kaip ir dauguma kitų dainų iš artėjančio albumo - prie fortepijono. Atsisėdus paprasčiausiai imu ir pradedu groti ir dėlioti harmoniją. Fragmentus, kurie patinka, užrašau ant popieriaus ar kur kitur. Būna ir taip, kad pradedu nuo žodžių, kitą kartą - tiesiog kokia prašalaitė mintis šauna į galvą, tai yra noras gyventi, kaip mėgstu sakyti su "švaria lėkšte" - turiu omenyje, kad dainų rašymas - man labai padeda išvengti nepageidaujamų jausmų bei emocijų. Viską išdėstai ant popieriaus, parašai dainą - ir pasidaro lengviau pažaboti vidinius konfliktus bei demonus. Dainos „Tik pasiliki“ ir keletos kitų dainų iš albumo, techninė rašymo pusė yra tokia: priedainiai buvo sugalvoti prieš rašant žodžius. Sugalvoti - melodiškai spaudžiant klavišus ir taikant žodžius prie melodijos, ne atvirkščiai.
    Groti su grupe - jėga. Teko nemažai groti vienam Palangoje, Nidoje bei Kaune. Atsibodo, norisi gyvo "didelio" garso. Tuo labiau, kad nuo mažens mėgstamas muzikos stilius smarkiai nekito. Visada arčiausiai buvo klasikinis rokas, roko baladės, hardrokas ir kitos roko muzikos atmainos. Aišku, stiliaus neriboju, mėgstu ir klasika, ir kitus muzikos stilius. Visuose muzikos stiliuose yra geros muzikos, reikia tik išmokti atsirinkti.
     Kartais galima pagalvoti, kad pasirinkimo ir nėra. Kodėl taip sakau? Ogi todėl, kad vaikystėje, mano aplinkoje skambėjo būtent to stiliaus muzika, kuri ir šiandien sudaro didžiąją mano kūrybos bei klausomos muzikos dalį. Taigi, vieni pirmųjų potyrių gyvenime, gali duoti postūmį žmogui į tai, ką jis darys ateityje ir aš žinau, kad daug mano kolegų: muzikos mylėtojų bei muzikantų su šia mintimi sutinka ir jai prijaučia.

Liudmilos Felčinskajos nuotr.

Nors šį kūrinį galima būtų priskirti roko baladžių žanrui, visi jį įrašę muzikantai per savo gyvenimą yra išbandę ne vieną skirtingą muzikos žanrą ir to visiškai negraso ir šiandien (lietuvių liaudies muzika, bliuzas, džiazas, rokas, klasikinė muzika, sunkusis metalas ir t.t.).

Tik pasiliki įrašę atlikėjai:

Jokūbas Jankauskas - vokalas, klavišiniai, grupės įkūrėjas, albumo "Oazė" autorius; dalyvauta projektuose su Vaidotu Baumila, Donatu Montvydu, "Thundertale". "Lietuvos Balsas" dalyvis, Dainų dainelės laureatas.

Gintaras Stankūnas - mušamieji, "Coda" su E. Sipavičiumi, grupės "Dreams" įkūrėjas. Džiazo atlikėjai ir kompozitoriai: K. Lušas, G. Abarius, Marina Granovskaja, Gintarė Jautakaitė. LNK televizijos įkūrėjas Romas Bubnelis. Muzikantai Ričardas Mekionis, R.Difartas, Steponas Januška, Kastytis Kerbedis, Gytis Paškevičius, Ovidijus Vyšniauskas.

Edvinas Mačiulaitis - el. gitara, "Joginta". Koncertuota karalienės Elžbietos kruiziniame laive. Projektai LRT scenoje.

Ričardas Matyženok - bosinė gitara."Hiperbolės projektas su Igoriu Berinu".

Grupė susikūrė Jokūbo Jankausko vardu jau 2018 metais, kuomet kartu su grupės gitaristu Edvinu Mačiulaičiu buvo ruošiama programa koncertams Klaipėdoje. Deja įvyko karantinas. 2021 grupė vėl startavo, tačiau šįkart jau Kaune. Prie grupės prisijungė būgnininkas Gintaras Stankūnas, bosistai: Ričardas Matyženok, Simonas Remeika. Pritariantysis vokalas Silvija Puidokaitė. 2022 prisijungė dar vienas gitaristas Vitoldas Lesniak, bei bosistas Arūnas Pranavas  Šiuo metu grupė užsiima albumo įrašais, bei koncertine veikla. Grupė atlieka Jokūbo Jankausko ir Edvino Mačiulaičio kūrybą. Dainų tekstai lietuviški, minimos istorinės datos. Vyrauja Lietuvos tematika. Užsimenama apie kasdienį žmogaus gyvenimą, vidinį jausmų pasaulį. Žanras - klasikinis rokas, roko baladės.

Debiutinio albumo viršelio autorė - ukrainietė Oksana Mazur (Оксана Мазур).

Jei tu manai, kad už horizonto slypi dangus,
Jei tu tiki svajonėmis ir laisve,
Turbūt tikies, kad rasi ten rytojų,
O ar pagalvojai, ką prarandi čionai.

Tik pasiliki, tik pasiliki ant žemės tyros,
Nors bent, bent truputį pabūk,
Tik neišeiki, tik neišeiki su rytmečio aušra,
Pabūk namuos kur laukia šeima.

Na leisk paklaust ar savyje radai ramybę?
Ar jau jauties, pasiekės kelio galą?
Lyg dar iries, gyvenimo upeliais,
O aš tikiuos, kad srovė grąžins atgal.

Tik pasiliki, tik pasiliki ant žemės tyros,
Nors bent, bent truputį pabūk,
Tik neišeiki, tik neišeiki su rytmečio aušra,
Pabūk namuos kur laukia šeima.

Vos tik sugrįžus, iškart skubi išeit,
Ir tik palikus keliais nepramintais,
Atmink, kad čia, turi tai ko vis trokšti,
Lyg paukščiai, išskridę rytmetį balsais.

Tik pasiliki, tik pasiliki ant žemės tyros,
Nors bent, bent truputį pabūk,
Tik neišeiki, tik neišeiki su rytmečio aušra,
Pabūk namuos kur laukia šeima.

Drums: Gintaras Stankūnas
Guitar: Edvinas Mačiulaitis
Bass: Ričardas Matyženok
Recording/Mastering: Laurynas Baškys "LAPES RECORDS"

https://www.facebook.com/JokubasJankauskasOfficial

https://www.instagram.com/jokuzis 

Komentarai