Pradžia / Garsas / Sound
 

Nėrius Pečiūra: mums reikia naujo vado

Nėrius Pečiūra pristato atnaujintą dainą "Vadas", jos naują klipą.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Kovo 02 d., 09:00
Skaityta: 228 k.
Nėrius Pečiūra: mums reikia naujo vado

Nėrius Pečiūra dainą "Vadas" sukūrė 1989 metų pabaigoje - 1990 metų pradžioje. Pagrindinė kūrinio mintis - "Mums reikia naujo vado" buvo politinio gyvenimo satyra. "Tai ironija visuotinės santarvės tema", apie kūrinio inspiracijas prisimena N. Pečiūra.

Pirmąjį dainos įrašą 1990 metų pradžioje prodiusavo Andrius Mamontovas, įrašai vyko radijo stotyje "M-1". Tai buvo laikai , kai "M- 1", pirmoji nepriklausoma radijo stotis, dirbdavo nuo šeštos ar septintos valandos vakaro. Ir iki to laiko muzikantai gavo leidimą pasinaudoti radijo stoties aparatūra, mikšeriniu pultu bei pasidaryti įrašus. Dainos įrašą per radijo stotį tą patį vakarą ištransliavo legendinis diskžokėjas Rolandas Puolis.

Dainą "Vadas" N. Pečiūra koncerte pirmą kartą atliko 1991 metais gruodžio 9 dieną. Tada Vilniuje prie Sporto rūmų dienraštis "Lietuvos rytas" kartu su politiniais aktyvistais ir įvairių roko grupių menedžeriais surengė protesto koncertą "Rokas už spaudos laisvę". Tai buvo didžiulė politinė akcija, į kurią susirinko tūkstančiai žmonių. Joje buvo protestuojama prieš ketinimus apriboti spaudos laisvę.

2003 metais vasario 28 dieną Vilniaus klube "Bravo" koncertavo N. Pečiūros grupė "Bacefalai". Koncertinis kūrinio įrašas tais pačiais metais buvo išleistas "Bacefalų" albume "Tyros meilės bažnyčia".

"Pastaruoju metu koncertų lankytojai prisiminė šią dainą ir pageidavo, kad padainuočiau", pasakoja N. Pečiūra. Nemirtingas kūrinys buvo atšviežintas naujomis idėjomis ir studijoje įrašytas iš naujo. Taip pat sukurtas naujas vaizdo klipas. Atnaujintos dainos "Vadas" premjera įvyks kovo 12 dieną N. Pečiūros koncerte Vilniuje.

Komentarai