Pradžia / Garsas / Sound
 

Geriausi 2015 metų Lietuvos muzikos albumai (subjektyviai objektyvi apžvalga)

Šią apžvalgą norėčiau parašyti be ironijos, satyros, tiesiog pasidžiaugti tuo, kuo tikrai verta džiaugtis. Subjektyviai, tačiau stengiantis artėti objektyvumo link.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Gruodžio 28 d., 19:37
Skaityta: 884 k.
Geriausi 2015 metų Lietuvos muzikos albumai (subjektyviai objektyvi apžvalga)

Pirmiausia, konstatuosiu, kad 2015 m. Lietuvos muzikoje įvyko tikras atgimimas. Nežinau, kas čia su visais pasidarė, tačiau daugybė muzikantų ėmė ir išleido puikius albumus. Visų nesuminėsi, todėl prašau man atleisti, jei kas nepelnytai ir netyčia bus pamirštas.

Pridedu nuorodas iš ketverius metus gyvuojančio mano įkurto kultūros žurnalo radikaliai.lt. Kai kurios recenzijos – anglų kalba, norisi apie tautiečius papasakoti ir užsienio gerbėjams.

Nuo ko pradėti? Ar rašyti apie muzikantų albumus, naujas dainas abėcėlės tvarka, ar skirstyti juos pagal stilius, ar sudaryti savą topą? Manau, kad nė vieno šių kelių šįsyk nesirinksiu. Tiesiog išsakysiu mintis atsitiktine tvarka.

D‘Mask. Daug žadanti grupė. http://www.radikaliai.lt/garsas/2639-dmask-kuryboje-laiko-formules-paslaptis-video

Nėrius Pečiūra. Tai ne žmogus, tai fenomenas. http://www.radikaliai.lt/garsas/3133-neriaus-peciuros-fenomenas-interviu-be-uzuolanku, http://www.radikaliai.lt/garsas/3160-nerius-peciura-artejant-sventems-pristato-antidaina-antihita-antiklipa.

The Earth Confession. Labai laukiamas antrasis solinio Sigito Vėlyvio (Spellbound, Ruination ir daugybė kitų grupių) albumas dar nepasirodė, bet gera naujiena jau ne už kalnų. http://www.radikaliai.lt/garsas/2670-the-earth-confession-rengiasi-antrojo-albumo-leidybai-ir-skelbia-nauja-daina-video. Sigitas taip pat žadėjo perleisti ir Spellbound įrašus, Lietuvos progressive metal klasiką.

Pekla. Puikus motorhediškas pragaras iš Šiaulių. http://www.radikaliai.lt/garsas/2647-u-d-o-vilniuje-apsildys-velniska-lietuviu-grupe-pekla-video

Siela. Visada buvo puiki grupė, o naujas albumas tik darsyk tai patvirtino.  http://www.radikaliai.lt/garsas/2644-ir-gotai-atranda-meile-interviu-su-grupes-siela-lyderiu-aurelijumi-sirgedu-video, http://www.radikaliai.lt/garsas/2727-impresija-siela-sirdis-kryzius-pasaga-m-p-3-cd-2015.

Antis. Gerbiu ir myliu nuo dvylikos, kai išgirdau pirmąją plokštelę. 2015 m. tiesiog tobulas dviejų CD ir DVD su koncerto įrašu albumas „Zombiai atrieda atidunda!“ gėdos nepadarė. http://www.radikaliai.lt/garsas/2763-antis-isleido-brangiausia-lietuvoje-kompaktine-plokstele-zombiai-atrieda-atidunda-video.

IVTKYGYG įrašė nemažai naujų puikių dainų. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2332-gyva-legenda-slipas-arturas-slipavicius-ivtkygyg-groja-skyryboms-ir-ruosiasi-puosiasi-naujam-albumui-video-foto-interviu.

Bene laukiamiausias šių metų albumas (dar neklausiau, tačiau iš jau paskelbtų dainų justi, kad tai itin stipri muzika) yra grupės Esatis. Jai padedantis Donis taip pat greitai išleis albumą, tokios naujienos mane visada labai džiugina. http://www.radikaliai.lt/garsas/2880-estis-muzika-esimui

Galbūt ne visi žino šias grupes, tačiau jos groja puikiai: Stresas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2328-stresas-profesionali-sunkioji-muzika-is-provincijos-be-falso-video), gitaristas Vilius Ančeris (https://www.pakartot.lt/#!/project/vilius-anceris), Stiffer (http://www.radikaliai.lt/garsas/2786-stiffer).

[Garso] architektas Darius Čiuta išėjo į pasaulinius vandenis, tai nėra lengvai klausoma muzika, tačiau jos kokybė yra tikrai pasaulinė. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2659-unique-release-by-extraordinary-lithuanian-artist-darius-ciuta-24-hours-of-continuous-playing.

Unikalų albumą per ketverius metus (baigta 2014 m.) įrašė, tačiau vis dar leidėjo neranda lietuviškos eksperimentinės muzikos legenda Sovijus (http://www.radikaliai.lt/garsas/2845-sovijus).  

Labai laukiami net trys nauji Skamp albumai (http://www.radikaliai.lt/garsas/2627-skamp-atgimsta-ir-ruosiasi-isleisti-tris-albumus-isskirtinis-interviu-su-viktoru-diawara-video). Pasirodė Erica‘os Jennings-Didžiulis (http://www.radikaliai.lt/garsas/2723-erica-jennings-debiutinio-kurinio-vaizdo-klipas-video) ir Jurgio Didžiulio (http://www.radikaliai.lt/garsas/2689-jurgis-didziulis-apie-antraji-radijo-singla-ir-demonus-video, http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2487-jurgis-didziulis-nemokamai-dalijasi-debiutiniu-albumu-video) nauji įrašai.

Merope išleido antrąjį CD. Šio tarptautinio kolektyvo narė Indrė Jurgelevičiūtė taip pat išleido albumą su griotu iš Senegalo (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2158-netiketas-senegalo-ir-lietuvos-stygu-susitikimas-video).

NRCSSST išleido debiutinį CD (http://www.radikaliai.lt/garsas/2837-impresija-nrcssst-schizophrenic-art-maa-2015). Geras albumas, sudominęs net japonus.

Pasirodė puiki, jau antroji knyga (ir CD) „Sunkūs metai: 2014“ (http://www.radikaliai.lt/garsas/2795-kai-sunku-rasyti-recenzija-sunkus-metai-2014-lietuvos-sunkiosios-muzikos-scenos-ivykiu-apzvalga-2015). Kalbama, kad bus ir trečioji, tad turime naują puikią sunkiosios muzikos metraščio tradiciją, kurios puoselėtojas Povilas – tikras muzikos žinovas.  

Su lietuvišku stoner‘iu situacija nėra bloga. Sraigės Efektas išleido debiutinį albumą, o šiek tiek Led Zeppelin primenantis Garbanotas Bosistas skina laurus ir užsienyje (http://www.radikaliai.lt/garsas/2649-artejant-albumo-pristatymui-garbanotas-bosistas-dalinasi-zvilgsniu-is-virsaus-ir-nauju-irasu-video). Plačiau apie lietuvišką stoner'į: http://www.radikaliai.lt/garsas/2859-lietuviskasis-stoneris-apzvalga.

Grupės Svaras 409 leidinys – vienas kiečiausių albumų: dvigubas, pirmajame CD yra restauruotas 1987 m. albumas, antrajame – naujas (http://www.radikaliai.lt/garsas/2681-siandien-lietuvos-roko-legenda-svaras-409-isleidzia-dviguba-albuma-video).

Atsirado tokių įdomių muzikantų kaip Martynas Eidukevičius (http://www.radikaliai.lt/garsas/2775-martynas-eidukevicius-jeigu-kazkur-yra-zmoniu-kuriems-nepatinka-muzika-jiems-gyvenimas-ne-ziedlapiais-klotas), Dumaz (http://www.radikaliai.lt/garsas/2773-dumaz), wasiwasi (http://www.radikaliai.lt/garsas/2771-wasiwasi-unikali-muzika-nepriklausanti-jokiam-klanui-video), Omerta (http://www.radikaliai.lt/garsas/2752-unikalaus-trigubo-albumo-autorius-omerta-muzika-ir-menas-yra-pati-geriausia-komunikacija-tarp-zmoniu-video), YGA (http://www.radikaliai.lt/garsas/2747-muzika-turi-buti-skirta-protestams-ir-manifestams-interviu-su-yga-mastyk-pozityviai-nemalk-s-video), Karolis Rupkus (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2501-karolis-rupkus-vienintelis-dalykas-kuris-man-asmeniskai-kelia-nerima-siuolaikineje-muzikoje-tai-jos-turinys-video), Algis Fediajevas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2368-algio-fediajevo-akustines-psichodelikos-pasaulis-pakeliui-i-ararata-video).

Toliau naujus albumus leidžia Lietuvos eksperimentinės muzikos pasididžiavimas Gintas K (https://gintask.bandcamp.com/album/i-will-tell-you-3-things-an-easy-listening-album-2015, https://gintask.bandcamp.com/album/love-is-love), o naujausias kūrinys – retrospektyvinis albumas „Message in the bottle“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Gintas_K).

„Sėją“ sukūrė vienas rimčiausių tamsiosios elektronikos projektų Girnų Giesmės (https://girnugiesmes.bandcamp.com).

Pasirodė naujausias NOTE Lithuania leidinys (http://www.radikaliai.lt/garsas/2693-note-lithuania-poprockelectronica-pirma-nepriklausomybeje-augusios-populiariosios-kulturos-karta). Lietuva tikrai turi kuo didžiuotis. Visa NOTE serija yra puikus įvadas į šiuolaikinę lietuvišką muziką – nuo džiazo, popmuzikos, roko iki neofolko bei kitų stilių.

Laukiamas legendinių Raganių albumas, sukurta nemažai naujų dainų, prikelta senų.

Sugrįžo Tomas Sinickis ir smogė puikiu albumu. http://www.radikaliai.lt/garsas/3076-cd-review-lithuanian-rock-legend-sinickis-between-irony-and-lyricism

Tą patį padarė ir BIX, kurių albumas yra absoliutus šedevras ir gal net geriausia, kas buvo išleista Lietuvoje (bent jau roko krypties). http://www.radikaliai.lt/garsas/3080-cd-review-bix-bix-ray-rock-makes-our-existence-more-meaningful

Laukiami albumai – grupių Šiaurės Kryptis ir Sa-Sa. Deja, atgimti nežada Ruination (http://www.radikaliai.lt/garsas/2602-kaip-dabar-gyvena-lietuvos-metalo-legenda-ruination-interviu-video-foto).

Dar būtina paminėti Obtest ir Dissimulation (http://www.radikaliai.lt/garsas/2629-lietuvos-juodmetalio-klasiku-dovana-dissimulation-obtest-77-mcd-interviu-su-sadlave-video), Audrių Šimkūną, intensyviai dirbantį prie „Sala“ įrašų su savo unikalia field recordings aparatūra, Marką Palubenką ir ba. (http://www.radikaliai.lt/garsas/2593-kova-recenzija-markas-palubenka-vs-benas-aleksandravicius), Driezhas (http://www.radikaliai.lt/garsas/2579-recenzija-driezhas-7-soundprovocation-2015; šis albumas, kaip ir visi Kristijono kūriniai, labai geras).

Puikų regį groja grupė Ministry Of Echology (antrasis albumas "Wanderer" pasirodys 2016 metų sausio 9 d., šiemet išleista viena daina - singlas "Inna Vilnius City" http://ministryofechology.bandcamp.com), na, ir unikali grupė Šventinis Bankuchenas, kurios įkūrėjas Shidlas. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2352-sventinis-bankuchenas-subtili-ironija-paslaptingumas-ir-geras-ritmas-puikios-muzikos-formule-video.

Popmuzikos pasaulyje, be abejo, karaliauja SEL, Andrius Mamontovas, Monika Linkytė. http://www.radikaliai.lt/garsas/2986-monika-linkyte-walk-with-me-2015-cd-gyva-muzika-recenzija

Soma. Verta dėmesio grupė. http://www.radikaliai.lt/garsas/2863-soma-be-muzikos-butu-per-tylu.

Alina Orlova. Šedevras. http://www.radikaliai.lt/garsas/2637-recenzija-alina-orlova-88-2015-creative-industries-video

Antikvariniai Kašpirovskio Dantys. Labai linksma ir šauni kompanija, kurios dainos visada pakelia nuotaiką. Panašios stilistikos yra ir Netikėtai Padaryti, Liūdni Slibinai, o štai Vidas Bareikis jau rimčiau. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2045-isskirtiniai-interviu-su-legendiniais-muzikantais-nr-4-neteisetai-padaryti

Dūmas. Arba lemtis, likimas. Kadangi Lietuvoje jis nebėra populiarus, geriau paskaityti apžvalgą apie naujas viltis (Sullen Guest, Juodos Dausos) bei daugelį metų albumą kuriančią kadaise legendinę grupę Shadowdances. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2560-kur-dingo-lietuvos-dumas-video

Erika Jennings. Tobula. Labai gerai, kad ji vėl dainuoja.

GeraiGerai. Tiesiog puikus albumas, geras muzikantas. http://www.radikaliai.lt/garsas/2877-neblogaineblogai-arba-impresija-geraigerai-gorgons-son-2015-prior-musica, http://www.radikaliai.lt/garsas/2854-vilius-tamosaitis-geraigerai-popzvaigzde-atsisakiusi-buti-elektronines-muzikos-zvaigzde

Juozapas Liaugaudas. http://www.radikaliai.lt/garsas/2868-juozapas-liaugaudas-muzika-kuria-darau-man-yra-kaip-prakeiksmas-kuris-nenustodamas-sukasi-galvoje

Jazzu. Be žodžių. Tiesiog labai talentinga muzikantė.

Without Letters. Gera muzika. http://www.radikaliai.lt/garsas/2864-festivalyje-yaga-gathering-2015-perspektyviausia-lietuvos-elektronines-muzikos-grupe-without-letters

Juodvarnis. Labai laukiamas antrasis grupės albumas. Plačiau apie grupę: http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2211-isskirtiniai-interviu-su-legendiniais-muzikantais-nr-24-juodvarnis-video.

Jurgis Didžiulis. Dar nebuvo nuvylęs.

Lady Gothenburg. Geras rokas. Taip ir toliau. http://www.radikaliai.lt/garsas/2970-interviu-su-lady-gothenburg

Leon Somov. Jo ir Jazzu naujas albumas, kaip ir kiti šio muzikanto kūriniai, itin kokybiški.

Marijus Adomaitis (Ten Walls). Gera muzika.

Markas Palubenka. Įdomus. Keistas. Todėl įdomus.

Naktinės Personos. Alanas ir Aras yra puikūs žmonės, kuria gerą muziką, tai, kad jie atsikūrė ir plėtoja NP veiklą toliau, išleido albumą, yra išties labai gerai. http://www.radikaliai.lt/garsas/3006-isskirtinis-interviu-su-alanu-chosnau-apie-grupezalias-ledas-nauja-naktiniu-personu-albuma-ir-laime

No Real Pioneers. Vyrukai puikiai dirba, metodiškai ir švariai. http://www.radikaliai.lt/garsas/3017-no-real-pioneers-isleido-puiku-albuma

Number Eleven. 18-metis, kuris puikiai perkando Autechre muziką ir eina savo keliu. Berods kuriamas jau aštuntas „paprastas“ ir trečias „noizinis“ albumai. http://www.radikaliai.lt/garsas/3077-cd-review-number-eleven-strict-music-to-play-without-darkness

Rasa Rasa. Vienas geriausių Lietuvos ir užsienio projektų.

Skylė. Labai originalus naujas albumas, grįžtantis į „Povandeninių kronikų“ laikus.

The Skys. Profai, ir tuo viskas pasakyta. Iki meistrų – vienas žingsnis. Jų naujas, retrospektyvinis albumas itin geras. http://www.radikaliai.lt/garsas/3090-cult-lithuanian-progressive-rock-act-the-skys-released-their-new-album

Wolfsome. Martynas Tyla įvardijo šią roko grupę kaip atradimą. Šis žmogus turi puikų skonį ir išmanymą, kas yra kas. Sutinku, ši grupė turi puikų potencialą. http://www.radikaliai.lt/garsas/2945-geriausias-muzikos-naujokas-lietuvoje-yra-roko-grupe-wolfsome

Biplan albumas praskaidrino gyvenimą.

Jau minėtas Vidas Bareikis yra unikumas. Būtina klausyti. Garsiai. http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2070-recenzija-vidas-bareikis-zmogus-bet-suo-creative-industries-2014-keisto-gyvenimo-postmanifestas

Parklights. Optimistinis rokas. Lietuvoje. Utopija. http://www.radikaliai.lt/garsas/2844-neitiketina-pozityvus-lietuviskas-rokas-nauja-parklights-daina

Ir pabaigai (kažkada juk reikia baigti tekstą, o muzika taigi niekada nesibaigia) – du skirtingi muzikantai, bet abu labai mylimi. Nojus, kuris išleido dar vieną puikų lyrišką albumą „M“ ir Dogma, kuri taip kalė į klyną, kad gali drąsiai konkuruoti mano fonotekoje ir galvoje su geriausiais jau išvardytais šių metų albumais.

Taip pat būtų labai gėda, jei nepaminėčiau, kokį gerą albumą šiemet išleido Jurga http://www.radikaliai.lt/garsas/3070-cd-review-jurga-giliai-vandeny-2015.

Atikos lyderis Darius Žvirblis kol kas išleido dvidešimties minučių albumą, tačiau neabejoju, kad būsimas ilgagrojis bus dar geresnis http://www.radikaliai.lt/garsas/3150-darius-zvirblis-suo-kuris-nenorejo-buti-sunimi

Mindaugas Briedis yra labai gerai, klausykit. http://www.radikaliai.lt/garsas/3146-mindaugas-briedis-muzika-dusiai-sielai-samonei-ir-velei

Dar labai patiko šie muzikantai:

Yga http://www.radikaliai.lt/garsas/2747-muzika-turi-buti-skirta-protestams-ir-manifestams-interviu-su-yga-mastyk-pozityviai-nemalk-s-video

Subliminal Messages http://www.radikaliai.lt/garsas/2739-subliminal-messages-gyvas-koncertas-turi-buti-daugiau-nei-siaip-sau-pagrojimas-turi-buti-visas-performansas-video

Diktatūra http://www.radikaliai.lt/garsas/3033-diktatura-duona-albumo-recenzija-geriausias-patriotinis-albumas

Sen Svaja http://www.radikaliai.lt/garsas/3049-sen-svaja-laumiu-lopsine-cd-2015-review-lithuanian-hags-sing-the-soft-wind

Sheep Got Waxed http://www.radikaliai.lt/garsas/3056-cd-review-sheep-got-waxed-jazz-from-sheephell

BrainMonk http://www.radikaliai.lt/garsas/3065-brainmonk-labiausiai-vertiname-tai-kas-nemokama-daroma-ne-uz-pinigus-t-y-neikainojama

Nādaprem & Atalyja http://www.radikaliai.lt/garsas/3057-new-lithuanianindianjewish-folk-music-cd-ndaprem-atalyja-virsmai-ir-versmes-transformations-and-sources

Jurgis Didžiulis http://www.radikaliai.lt/garsas/3028-radijo-stotims-iskart-dvi-jurgio-didziulio-dainos

Šerkšno Tyla http://www.radikaliai.lt/garsas/3161-serksno-tyla-dauguma-lietuvos-muzikos-padangeje-liaupsinamu-kureju-yra-pervertinti

Giedrė http://www.radikaliai.lt/garsas/3157-new-wave-atgimimas-lietuvoje-giedre-sukure-nauja-vaizdo-klipa, http://www.radikaliai.lt/garsas/2814-giedre-niekada-nebus-taip-kad-dingtu-visi-kurybingi-zmones

The Roop http://www.radikaliai.lt/garsas/3067-the-roop-klipas-filmuotas-septyniomis-kameromis-ir-360-laipsniu-kampu.

Jaras Ramūnas. Absoliutus genijus. https://www.pakartot.lt/#!/album/christ-existed.

Ir tai tikrai ne viskas... Kur dar Naratyvinis 100g Alkobilis, Karma, Deeper Upper, Condor Avenue, Ganzer Maschine (https://soundcloud.com/ganzermaschine), Chung Kran, Umiko, Girių Dvasios, Jacques Gaspard Biberkopf, Kaunas Zoo, La Chudra, ZLP GNR, Kiro, Armos, Luko Devitos projektai, Rasa Serra ir kt.

Kuris albumas geriausias? Visi. Iš tiesų visi minėti muzikantai puikiai padirbėjo ir dirba toliau. Dirba ir kiti, bet apie juos kitose apžvalgose.

Komentarai