Pradžia / Garsas / Sound
 

Išskirtinis interviu su Alanu Chošnau apie grupę „Žalias ledas“, naują „Naktinių personų“ albumą ir laimę

Mindaugas Peleckis
2015 m. Rugsėjo 26 d., 17:04
Skaityta: 152 k.
Išskirtinis interviu su Alanu Chošnau apie grupę „Žalias ledas“, naują „Naktinių personų“ albumą ir laimę

Kaip, kur ir kada gimė legendinės Naktinės Personos? Kodėl būtent toks pavadinimas? Ar atgimę leisit albumus toliau ir egzistuosit kaip grupė? Kaip dabar gyvenate?

Grupės sukūrimą inspiravo keletas stiprių, sakyčiau kuriančių minčių, sustiprintų palankiomis aplinkybėmis. Aš labai anksti pajaučiau norą kurti, mane traukė fortepijonas ir muzikos garsų deriniai apie kuriuos tuo metu net neišmaniau. Tiesiog tikėjau muzikos galia ir norėjau dalintis ja su visu pasauliu, jaučiau, kad turiu ką duoti. Šiuos mano norus puikiai suprato šviesios atminties 23-ios vidurinės mokyklos, kurioje aš mokiausi, direktorius gerbiamas Šuksteris. Jo dėka aš, o vėliau ir NP, turėjome puikias galimybes muzikuoti ir repetuoti mokykloje. Man dar besimokant 12-oje klasėje ir muzikuojant su klasiokais, susitikome su Aru. Iš karto pajutome, kad tapsime geru tandemu – jis iki šiol puikiai išreikia žodžiais mano muziką. Pačioje grupės sukūrimo pradžioje mes buvome trise – aš, Aras ir mūsų puikus (šiuo metu jau amžino atilsio išėjęs) draugas Rojus. Su laiku pasilikome dviese, Rojus pasirinko kitą kelią. Visus NP albumus sukūrėme kartu su Aru. Kartu koncertavome ir džiaugėmės sėkme su gerbėjais. Be jokios abejonės, mūsų abiejų aistra muzikai ir begalinis noras ją kurti tapo NP kūrybiniu varikliu.

Dėl pavadinimo. Kadangi pradėjome muzikuoti mokykloje – pirmasis mūsų grupės koncertas įvyko toje pačioje 23-ioje vidurinėje mokykloje, o gupės pavadinimas buvo “Žalias ledas”! Tų laikų emocijos buvo nerealios – visa mokykla dalyvavo mūsų gyvenime, mums buvo patikėta ir šimtadienio scena. Vėliau ėmėme rimčiau kalbėti, kokia mūsų ateitis, kaip pavadinsime grupę. Kartą vakarojant pas bičiulį, garsiojo Petro Cvirkos anūką Karolį, mums su Aru gimė mintis, kad esame ne kas kita, o dvi naktinės personos. Iki šiol abu jais ir esame - mėgstame naktį, audriname naktį ir dainuojame apie tai, kas dažniausiai vyksta naktį – prabyla mintys, norai, baimės ir geismai, aukštinamos bei atmetamos gyvenimo vertybės… apie visa tai mes kuriame ir transliuojame per muzikos garsus.

Sprendimą sugrįžti priėmėme 2014 m. vasarą. Tiek aš, tiek Aras neretai sulaukdavome klausimų dėl NP atkūrimo, be to 2013 metais sukako 20 metų nuo Naktinių Personų įkūrimo. Taip nutiko, kad kartą Aras man paskambino, pasiūlė susitikti ir prakalbo apie grupės jubiliejaus pažymėjimą. Aš tuo metu intensyviai rengiau savo Interneto erdvės atnaujinimus, suvedinėjau Naktinių Personų bei savo asmenines biografijas, diskografijas, apdovanojimus, planavau naują solinį albumą. Tačiau, mums susitikus, mintys apie gražią NP įkūrimo sukaktį sustiprėjo. Tiesa, nebuvo lengva apsispręsti dėl stiprios legendos atkūrimo, bet po rimtų svartymų ir diskusijų sprendimą priėmėme džiugiai ir pakiliai.

Po sėkmingo turo 2014 m. mes nusprendėme tęsti savo veiklą ir sėsti į studiją įrašyti naują singlą "Pasaulis Toks Yra". Daina tapo labai sėkminga, nutarėme tęsti darbus studijoje ir įrašyti naują albumą, kuris jau pristatytas klausytojams.

Kadangi esate ne tik žvaigždė, bet ir, sakyčiau, daugialypė žvaigždė, pabandysiu Jus "išskaidyti". Kuo save labiau laikote - muzikantu, leidėju, aktoriumi, dailininku...? Galbūt yra talentų, apie kuriuos dar nežinome viešai, pvz., rašote knygą?

Esu laimingas žmogus, nes darau gyvenime tai, kas man labiausiai patinka. Mane nuolat veda į priekį nepaaiškinamai stipri jėga. Kūryba mane įkvepia, labai man daug duoda. Eidamas savo keliu turiu visišką pasirinkimo laisvę – vieną kartą galiu būti leidėju, kitą prodiuseriu, dar kitą scenografijos dailininku, muzikos dizaineriu, verslininku. Apie kitus talentus kažkaip negalvoju, o gal tiesiog dar nepriėjau.

Dėl pačių įvairiausių priežasčių 2002 m. iširus NP, stiprus kūrybinis jausmas manęs neapleido, tad ilgai nelaukdamas tęsiau solo muzikinę veiklą. Per tą laikotarpį įrašiau ne vieną sėkmingą solinį albumą, tikrai daug koncertavau, buvau matomas, girdimas ir lepinamas nuostabiausių gerbėjų dėmesio. Nors sprendimas tęsti muzikinę karjerą vienam buvo didelis iššūkis, jis puikiai pasiteisino. Džiaugiuosi, kad neišdaviau savęs, o pasitikėjimas vidiniu balsu atvedė į šiandieną, kai galiu pasakyti „Aš esu Alanas. Mano gyvenimas yra mano muzika. Ji skirta tau ir kiekvienam, kam gera su ja“.

Vienas iš smagių paskutinių nutikimų įvyko NP akustinio turo Kaune metu, kai aš išėjau į sceną, muzikantai pradėjo groti pirmos dainos intro, aš susikaupiu, įsijaučiu ir tik tada pamatau, kad nėra mikrofono – scenoje tik jo stovas!

Kaip vertinate Lietuvos popmuziką? Kas labiausiai joje (ne)patinka?

Mane visada domina muzikos rinka – pasaulio, Europos, Lietuvos. Aš seku ir žinau, kad yra vertinančių, kuriančių, tikrų, ivairių, ieškančių... tikrai pasidžiaugiu naujais atradimais. Esu už tai, kad kūryba būtų nuoširdi, stipri, keičianti status quo.

Dainuojate berods tik lietuviškai, bent neteko kitaip girdėti. Tikriausiai esate vienas nedaugelio, kurie mano, kad lietuvis turi dainuoti lietuviškai, o ne angliškai, nes tikriausiai ir be mūsų jau yra pakankamai šia kalba dainuojančių, o va lietuviškai - nedaug...

Tiesą pasakius, kai buvome dar niekam nežinoma mokyklos grupė, turėjome ne vieną anglišką dainą:), bet bėgant laikui supratome, kad esame Lietuviška grupė. Mus įkvėpė tuometiniai Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo įvykiai, kuriuose aš pats asmeniškai dalyvavau, buvau Lietuvos virsmo liudinikas. Tąkart buvo aišku - turime dainuoti gimtąja kalba.

Kokias Lietuvos kertines muzikos figūras išskirtumėte labiausiai? Kokie muzikantai Jums asmeniškai padarė didžiausią įtaką?

Mokyklos laikais mes daug eksperimentavome, ieškojome savęs, bandėme įvairius stilius, kuriuos įkvėpė tuomet populiarios užsienio muzikinės grupės kaip Depeche Mode, U2, Alphaville, Yazoo, Dead Can Dance, Iron Maiden. Tarp įtakingųjų, žinoma, buvo ir lietuviškos grupės – Antis, Foje, Rondo, Kardiofonas bei Katedra. Visi jie mums įkvėpė ir padėjo surasti savitą skambesį.

Ką manote apie "Euroviziją", Lietuvos popmuzikos pokyčius nuo jos atsiradimo Sąjūdžio laikais bei senąją popmuziką/estradą/tarpukario estradą?

„Eurovizijos“ konkursas nuolat tobulėja ir dar labiau jaudina, tai didelis šou, demonstruojantis pagarbą muzikai ir jos atlikėjams. Man visą laiką smalsu, kas taps laimėtoju, o vėliau įdomu, kaip nugalėjusi šalis pasirengs naujam konkursui, kokius renginio sprendimus priims. Iš tiesų, įtraukiantis ir Europą vienijantis projektas.

Senajai muzikai visomis prasmėmis jaučiu ypatingą pagarbą – ji palaikė viltį, tikėjimą, gyvenimą, pačios muzikos gyvavimą nepaisant nieko. Man asmeniškai, kaip ir NP, ypatingą įtaką darė nepriklausomybes laikotarpio kūryba - ji man padėjo atrasti savo kelią ir atrasti save.

Nesiimčiau kažkaip išskirtinai vertinti Lietuvos popmuzikos situacijos – ji ganėtinai akivaizdi. Viena, kuo norisi pasidalinti išgridus klausimą apie senuosius muzikos laikus, yra mano paties jausmai ir išgyvenimai. Neįtikėtina, bet šiandien ir aš jau galiu kalbėti apie senuosius savo muzikinius laikus.

Kadangi pats esu savo dainų muzikos autorius, kūrybinis jausmas išliko toks pat - vienodai jaučiu užsidegimą eidamas į studiją ir žinodamas, kad dirbsiu ties nauja daina ar projektu. Tai teikia man daug energijos ir stiprybės. Iki šiol aš tebeturiu begalinį norą sukurti geriausią dainą ir įrašyti geriausią albumą, tad širdies į savo muziką dedu tiek pat, kaip prieš 15 metų ir išgyvenu kiekvieną akimirką vienodai stipriai. Muzika man iš esmės yra brangi, ji suteikia tiek daug džiaugsmo, kad neįsivaizduoju savo gyvenimo be jos. Be abejo, pati studijų įranga, techniniai įrašų sprendimai, asmeninė patirtis bei įgūdžiai yra labai pasikeitę. Tačiau tai suteikia daugiau galimybių realizuoti muzikines idėjas bei stebinti ir džiuginti klausytojus. Aš asmeniškai neįsivaizduoju muzikos kūrimo dėl muzikos, man būtinas klausytojas. Nėra geresnio komplimento, kaip klausytojo padėka už mano sukurtą muziką, kuri yra jų gyvenime ar netgi pakeitė jų gyvenimą.

www.alanaschosnau.com 

www.naktinespersonos.lt

Naktinės Personos ‎– Pasaulis Toks Yra

Label: Not On Label (Naktinės Personos Self-released) ‎– none

Format: 11 × File, MP3, Album, 320 kbps

Country: Lithuania

Released: 11 Sep 2015

1              Pasaulis Toks Yra (2015 Remix)   3:43

2              Laikas Gyventi   3:22

3              Sukasi Ratu (2015 Remix)              3:58

4              Labai Norėčiau (2015 Remix)       4:36

5              Apie Žvaigždę (2015 Remix)         4:27

6              Pažvelk Atgal (2015 Remix)          3:36

7              Kelyje (2015 Remix)        3:39

8              Kaltas Ruduo (2015 Remix)          3:44

9              Kai Jausmai Užvaldo Širdį (2015 Remix)   4:13

10           Pasaulis Toks Yra              3:34

11           Kam Mane Verti Būt Laimingu    3:39

Atsisiųsti nemokamai galima iš ČIA

Komentarai