Pradžia / Garsas / Sound
 

Interviu su LADY GOTHENBURG. Kokybiška muzika be definicijos

2014 m. rugsėjo 6 d. įkurtos vilniečių grupės LADY GOTHENBURG feisbuko paskyroje rašoma, kad ši Indie / Psychedelic / DarkVibe grupė iš tikro neturi definicijos, nes be perstojo eksperimentuoja ir ieško naujų garsų šie talentingi muzikantai sugeba vis kaskart atimti žadą. Įdomios naujos grupės nariai sutiko atsakyti į klausimus.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Rugsėjo 10 d., 10:45
Skaityta: 223 k.
Interviu su LADY GOTHENBURG. Kokybiška muzika be definicijos

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Manome, jog meno erdvėje egzistuoja tam tikros kastos skirtingu kūrėjų, atlikėjų, pasiekėjų ir t.t. Kiekvienas menininkas, nepriklausomai nuo to, ar tai būtu muzikantas, režisierius, aktorius ar skulptorius nusibraižo savo kūrybinės erdvės dydį bei jos egzistavimo principą. Ar tai būtų vienkartinis savo jausmų išreiškimas per atitinkama meninę išraišką (pvz., Dainą), ar tai būtų pastovus procesas, paremtas progreso arba augimo principu, siekiant save vystyti iki tam tikro taško (kaip pavyzdį galėčiau pateikti David Bowie karjerą)..kelių yra begales. Mūsų grupė atsisakė įprastos muzikinės grupės formato ir siekia kurti tam tikrą garso, vaizdo bei vaidybos absoliutą. Jaučiame didžiulę pagarbą tokiems užsienio kūrėjams kaip David Bowie, Roger Waters, Brendan Perry...sąrašas gali tęstis iki begalybės. Gerbiame Lietuvos kūrėjus, tokius kaip Algirdą Kaušpedą, kuris su grupe ,,Antis‘‘ iki šiol sugeba kurti kažką ,,savaip‘‘. Mėgstame teatrą ir matome savo muziką teatralizuotame spektaklyje...viskas dar priešakyje, ir , kodėl gi ne?

Prisistatykite. 

Vitold Leon Lovčik (1993 m. Vilnius); Valdemar Lovčik (1995 m. Vilnius); Daniel Juodis (1995 m. Vilnius); Kęstutis Vaitkevičius (1994 Kaišiadorys); Justė Kraujelytė (1991 m. Vilnius); Simonas Šipavičius (1988 m. Kretinga)

Kada susipažinote su muzika?

Muzika domėjomės visą gyvenimą. Intensyviausias kitimas, tikriausiai, įvyko pauglystėje, kai pradėjome po truputį ieškoti, kas esame šiame gyvenime. Nebūdavome daugumos dalimi, bet užtat jaukiai leisdavome laiką mažoje bendraminčių kompanijoje, su savo tradicijomis bei ritualais. Metams bėgant klausoma muzika keitėsi..mes keitėmės kartu su ja ir keičiamės iki šiol. Nauji sutikti žmonės, naujos atrastos subkultūros..viskas plečiasi ir pavirsta į savotišką voratinklį..voratinklį, pilną garsų, minčių bei vis įspūdingesnių jų realizacijos būdų.

Kęstutis: Muzika pradėjau domėtis maždaug 11-12 metų. Stiprią inspiraciją davė grupė System Of A Down. Dėl jų dainos „Chop Suey“ ir nusipirkau gitarą, kadangi mane labai sužavėjo gitaros riff‘as ir norėjau jį pats sugroti. Laikui bėgant požiūris į muziką darėsi vis rimtesnis ir norėjosi kažką ir pačiam pradėt kurti.

Pirmosios grupės, kuriose teko groti/jas sukurti. Pirmi sukurti kūriniai.

Kadangi mūsų yra šeši, tai istorija kur esame groję yra ganėtinai ilga ir spalvota. Vitoldas ir Valdemaras groja kartu nuo 2010 metų..nuo 2013 metų prie jų prisijungė Danielius. Iki tol visi yra išbandę jėgas tiek sunkiosios muzikos scenoje, tiek lengvesnio roko projektuose..bet trumpalaikiuose. Kiekviena grupė palikdavo žymę, kuri niekur nedingdavo ir laikui bėgant, tos žymės suformavo juos tokiais, kokiais jie yra dabar. Apie savo pirmasias grupes Kęstutis kalba sekančiai: ,,grojau nuo 2011 m. jaunoje grupėje s-90c, tačiau tai buvo muzikinės brandos etapas, kai tiesiog suvoki ką nori pasiekti muzikoje ir apskritai gyvenime, todėl lakui bėgant rėmai darėsi per siauri ir norėjosi išplaukti į platesnius vandenis’’.  Justė dainavo džiazo akapelinėje jaunimo grupėje ,,KIVI‘‘, dirbo projektuose su ,,ANTIMI‘‘, Vladimiru Čiakasinu ir Petru Geniušu, Šinkarenko Jazz kvartetu, dalyvavo televiziniuose projektuose, pirmus kūrinius kūrė Šv. Kristoforo vidurinėje dainuojamosios poezijos konkursuose ir mokyklos renginiuose.

Kokiose grupėse grojote?

Kęstutis: s-90c - 2011-2014 m.; Gogol Bordello Tribute 2013 m. iki dabar; Netikėti Svečiai -2015 m. iki dabar; Edgaras Lubys – 2014 m. iki dabar;

Kokiuose įrašuose dalyvavote?

Visi dalyvavome Lady Gothenburg EP disko įraše, kuris įvyko 2015 metų vasarą. Simonas Šipavičius dalyvavo Sheep Got Waxed albumo irašuose.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Lady Gothenburg egzistuoja tik metus, tačiau jau spėjome pasirodyti 3 koncertuose menų fabrike LOFTAS, festivalyje Saulėtosios Naktys, Liverpool Indie rock klube, Karklės muzikos festivalyje bei LOFTAS festivalyje.

Kur grojate, ką kuriate dabar?

Išskyrus grojimą grupėje Lady Gothenburg, grupės nariai groja ir kitose grupėse. Kęstutis ir Justė groja grupėje ,,Netikėti Svečiai‘‘, Justė dainuoja duete ,,Breakfast For Two‘‘. Simonas groja su ,,Sheep Got Waxed‘‘. Kuriame tai, ką pavyksta kurti šiuo metu. Neturime šablonų bei ,,kūrybinio konvejerio‘‘. Leidžiame sau blaškytis ir ieškoti.

Pagrindinės įtakos - nuo muzikos iki bet ko.

Kalbant apie tai, kas daro įtaką mūsų atliekamai muzikai, galėtumėme įvardyti begalę skirtingų veiksnių kurie padeda mums vystytis kaip kūrėjams. Filmai, spektakliai, žmonės, vidiniai išgyvenimai..viskas, ką mes liečiame, girdime, matome, užuodžiame leidžia mums kurti ir reikšti save..arba tiksliau, savo nuomonę apie tam tikrą išgyvenimą ar patyrimą.

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

Mėgstame ir vertiname originalius bei nebijančius išreikšti savęs atvirai ir be jokių skrupulų. Iš užsienio bei Lietuvos muzikantų galėtumeme pateikti visą jūrą skirtingų atlikėjų, bet apsiribosime keliais: Pink Floyd, Led Zeppelin, Temples, Pond, TrioVD, Acoustic Ladyland, Red Hot Chili Peppers, Jimi Hendrix..kalbant apie lietuvius, tai tie patys Sheep Got Waxed, Inception Trio ir kiti.

Visa kita, ko nepaklausiau - tarkime, kažkokie linksmi/liūdni/įdomūs nutikimai, susiję su muzikavimu ir pan.

Viskas, kas susiję su muzika ir kūrybiniu gyvenimu, yra linksma, įdomu, liūdna. :D

Kas esate labiau, kokių nuotaikų inspiruotas – (kino, teatro) aktorius, muzikantas (galima sakyti, bardas?), „keistuolis“, ...?

Leonas: aš save matau kaip kvazi personažą..tarp aktoriaus ir muzikanto. Jaučiu kaip viduje šie du personažai persipina ir auga.

Justė: esu atlikėja ir talpinu savyje daug nuotaikų, man labai patinka H. Hesės mintis, kad ,,kiekvienas savyje turime tūkstantį veidų‘‘, tad, jaučiuosi ir dainininke, ir aktore, ir keistuole, ir ,,dyva‘‘, bet kartu ir žemiška moterim bei dar labai labai daug kuo...apibūdinti pačiam save kažin, ar visada prasminga. Lai tai daro kiti.

Kęstutis: kiekviename stiliuje stengiuosi atrasti savo naujas galimybės. Todėl kartais sunku įvardinti konkretų savo vaidmenį grupėje, nes jis vis kinta. Kartais būna sudėtinga, tačiau tai verčia tobulėti ir judėti į priekį ir atrasti kas kartą save iš naujo, iš skirtingų perspektyvų.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a.a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Mes tikime tuo, kad yra pašaukimas iš esmės. Tai gali būti pašaukimas būti daktaru, architektu, vairuotoju arba muzikantu. Kiekvienas viduje jį turime, tik dažnas mūsų ji iškraipome ir paliekame likimo valiai. Darbas ir atsidavimas padeda subrandinti ir užauginti tą vadinamąjį ,,pašaukimą‘‘. Visas skirtumas slypi tame, jog reikia penkiagubai daugiau darbo, kad užgožtum savo vidinį pašaukimą ir gyventi visą gyvenimą, stengiantis jį užgožti bei pamiršti.

Ką manote apie Euroviziją, Lietuvos popmuzikos pokyčius nuo jos atsiradimo Sąjūdžio laikais bei senąją Lietuvos popmuziką/estradą/tarpukario estradą?

Eurovizija yra bulvarinis skaitalas, skirtas..kažkam..netgi sunku pasakyti, kam. Nei tie atlikėjai, kurie ją laimi, išlieka (galbūt išskyrus ABBA ir dar kelias išimtis), nei pats renginys turi išliekamąją vertę. Sakykim, mes joje nedalyvautume.

Ačiū. O skaitytojams dar šūsnis naudingų nuorodų.

https://soundcloud.com/ladygothenburg

https://twitter.com/ladygothenburg

https://ladygothenburg.bandcamp.com

https://www.facebook.com/LadyGothenburg?fref=ts

Justė. Nuotraukos Roko Jundulo. 

Komentarai