Pradžia / Be problemų
 

Arvydas Anušauskas: „Jokio konvencinio karo pavojaus nėra“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), Antikorupcijos komisijos narys, 26 knygų apie terorą, genocidą, slaptąsias tarnybas autorius, bendraautoris ir sudarytojas, televizijos dokumentinių filmų ciklo „XX amžiaus slaptieji archyvai“ (2004–2007) scenarijaus autorius, apie 100 studijų ir straipsnių Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Prancūzijos ir Vokietijos moksliniuose leidiniuose autorius, 2008–2012 ir 2012–2016 m. kadencijų parlamentaras (iškėlė iškėlė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), įvairių parlametinių grupių (pvz., „Už Lietuvos futbolo ateitį“, „Už Gruzijos, Ukrainos, Azerbaidžano ir Moldovos teritorinį vientisumą“), taip pat Tarpparlamentinių grupių ryšiams su Lotynų Amerika, Japonija, Ukraina, Prancūzija, Vokietija, Rusija, Izraelio Knesetu, JAV, Taivanu, Kinijos Liaudies Respublika narys, Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės narys, Lietuvos kariuomenės atsargos leitenantas (1995), istorikas doc. dr. (šaltiniai: http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=8801&p_k=1&p_a=5&p_asm_id=53916&p_kade_id=7, http://arvydasanusauskas.lt) Arvydas Anušauskas sutiko atsakyti į radikaliai.lt klausimus apie visuomenei rūpimus dalykus (2015 02 7–20).

Mindaugas Peleckis
2015 m. Vasario 20 d., 12:30
Skaityta: 229 k.
Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ organizuojamų lauko taktinių pratybų „Sąveika 2015“ metu Gaižiūnų poligone, Rukloje ir Jonavos mieste reaguoti į hibridinio karo grėsmes treniruojasi apie 1800 karių © KAM.
Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ organizuojamų lauko taktinių pratybų „Sąveika 2015“ metu Gaižiūnų poligone, Rukloje ir Jonavos mieste reaguoti į hibridinio karo grėsmes treniruojasi apie 1800 karių © KAM.

Esate KGB veiklą gerai išmanantis istorikas, Seimo Nacionalinio Saugumo ir Gynybos Komiteto (NSGK) narys, tad Jūsų tikriausiai nenustebino tai, kad neseniai buvo aptikti pėdsakai, galimai vedantys į dviejų galimai teroristinių organizacijų būstines. Kalbu apie delfi.lt praneštą naujieną dėl susektų galimų terorizmo kurstytojų (http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lietuvoje-susekti-terorizmo-kurstymu-itariami-v-putino-gerbejai.d?id=67090478#ixzz3QrPr6sCl). Kaip manote, ar tai tikras priešas, ar tik kažkieno nelabai vykęs pokštas (kaip kad neatsargus leptelėjimas apie „bombą“ esant oro uoste)?

Generalinės prokuratūros pradėtų ikiteisminių tyrimų nekomentuoju. O atsiribojant nuo konkrečių atvejų galėčiau pasakyti, kad generalinė prokuratūra savo iniciatyva turi aiškintis, jei viešai skleidžiami raginimai kurti grupes, kurios jėga pažeis Lietuvos suverenumą ir kitas konstitucines vertybes.

Ar, Jūsų ir NSGK žiniomis (kiek tai galima atskleisti), Lietuvoje veikia nors viena tikra teroristų organizacija (turiu galvoje tas, kurios pripažintos teroristų organizacijomis pasaulio masteliu), jos padalinys, atstovai, įtakos agentai? Jei taip, kokios tai organizacijos? Teko skaityti, kad XX a. aktualiausia buvo sovietinės ideologijos teroristų „medžioklė“, XXI a. pradžioje – radikalių musulmonų teroristų „medžioklė“. Ar grįžtame į Šaltojo karo laikus, kai žodis „rusas“ (suprask: „sovietinis“) vėl aktualus galimų teroristų paieškose?

Manau, kad mano atsakymas tokiam klausimui nereikalingas, nes visiškai nesutinku su klausimu formuluojamomis užuominomis, kad „rusas“ būtinai yra teroristas ir pan. „Ideologijos teroristų“ sąvoką girdžiu pirmą kartą, o spėlioti, ką tai reiškia, nenoriu. Sąvokas reikia naudoti tiksliai. Jeigu klausiate apie teroristines organizacijas, tai jų veikla yra globali, neapsiribojanti valstybių sienomis. [Apie terorizmo ideologijas ir ideologinį terorizmą parašyta daug studijų, pakanka „Google“ atsidaryti, ir galima rasti kad ir šią viešai prieinamą knygą anglų kalba: http://www.princeton.edu/politics/about/file-repository/public/Wright_on_Terrorism.pdf; M. P. past.]

Nemažai žmonių pastaraisiais mėnesiais viešai išreiškė susirūpinimą, kad NATO vadavietės įsteigimas Vilniuje bei Prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiai, jog Rusija esanti teroristinė valstybė, gali pritraukti teroristus į Lietuvą. Galbūt taip jau įvyko, vyksta ar, neduok Dieve, gali įvykti?

Viena iš NATO vadaviečių dar neįsteigta ir atsiras kaip ir visos kitos priemonės, kurios skirtos stiprinti Lietuvos saugumą, o ne atvirkščiai. Rusijai ir jos šalininkams bet koks demokratinių valstybių gynybinės sąjungos stiprinimas iš tiesų yra nepriimtinas, nes trukdo lengvai realizuoti agresyvius kėslus. Ir „terorizmo“ suvokimas Lietuvoje ir Rusijoje iš tiesų skirtingas. Vietoje anksčiau vyravusios sąvokos „valstybinis terorizmas“ dabar dažniau naudojama rusiško pavyzdžio hibridinio karo sąvoka. [Apie hibridinį karą žr. kad ir šią publikaciją: http://www.ekspertai.eu/hibridinis-karas-kaip-valstybinio-perversmo-priemone; M. P. past.]

Nagrinėjote KGB veiklą. „Anais“ laikais terorizmas taip pat egzistavo. Kaip su juo kovodavo KGB? Sovietų Sąjungoje teroro aktų (bent oficialiais duomenimis) nebuvo. Ar tai reiškia, kad gerai veikė sovietinė kontržvalgyba?

Oficialiais duomenimis, teroro aktų Sovietų Sąjungoje buvo, ir ne vienas. Vieną jų įvykdė rusakalbis vilnietis 1967 m. Raudonojoje aikštėje. [Pašnekovas greičiausiai kalba apie kaunietį Krysanovą, kuris susprogdino savos gamybos sprogmenį 1967 m. rugsėjį Maskvoje, prie Lenino mauzoliejaus; žuvo žmonės; apie teroro aktą pranešta labai trumpai tik laikraštyje „Večerniaja Moskva“, kad jį įvykdė nestabilios psichikos lietuvis; išliko ukrainiečių fotografo Olego Burbovskio fotografija; plačiau – http://www.eg.ru/daily/adv/3454; M. P. past.]

KGB iš savo pusės palaikė ir finansavo ne vieną teroristinę organizaciją užsienyje.

Ką daryti kiekvienam Lietuvos piliečiui, norinčiam apsisaugoti nuo galimo teroro akto grėsmės? Ar yra, o galbūt ketina atsirasti koks nors visiems gerai prieinamas informacijos šaltinis, kuris paaiškintų, į kokias slėptuves teroro akto atveju bėgti (kaip Izraelyje), ką apskritai daryti?

Teroro akto atveju Izraelyje niekas nebėga į slėptuves [„Wikipedia“ duomenimis, surinktais iš įvairių Izraelio šaltinių, tokių slėptuvių yra visame Izraelyje; plačiau – http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_defense_in_Israel; M. P. past.]. Akivaizdu, kad painiojate su vykdomais jų apšaudymais raketomis. O bendra informacija neseniai viešai pasidalino KAM ir ją galite susirasti leidinyje „Ką turime žinoti apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms ir karo metui“. Prieinamas internetu ir bibliotekose. [Interneto prieiga: http://www.transp.lt/files/uploads/katurimezinoti.pdf; M. P. past.].

Kiek reali yra karo Lietuvoje (turiu galvoje Rusiją) grėsmė? Teko girdėti, kad Lietuvoje net mažiausiuose miesteliuose žmonės tik ir šneka, kad „tuoj bus karas“. Ar tikrai viskas taip rimta?

Jokio konvencinio karo pavojaus nėra. Važinėdamas po miestelius nieko panašaus negirdėjau, nors žmones neramina situacija Ukrainoje. Tačiau Lietuva turi imtis adekvačių prevencinių priemonių savo gynybai, kuomet Rusija jau dešimtmetį aktyviai ginkluoja savo placdarmą Karaliaučiaus srityje. Abejingumas savo gynybai neatgraso agresoriaus. 

Arvydas Anušauskas. Šaltinis: http://arvydasanusauskas.lt

Komentarai
  • Stasys
    2015 m. Kovo 02 d., 21:27
    Senais laikais karaliai jodavo armijos priekyje vesdami savo karius į mūšį. Šiandien Putinas už devynių durų kai jo jauni vyrai lieja kraują. Šiandien priešams šaudoma į nugarą ir puolama nepaskelbus karo. Tai ne stiprumas, tai silpnumas ir bailumas. Tokių nereikia bijoti, jie bijo mūsų. Miestų sugriovimas Ukrainoje joks laimėjimas – tai veda žmoniją tik dar į didesnę degradaciją ir skurdą.
    Bet tai laikina. Cituoju Evangeliją pagal Morkų 13 skyrių „Apie pasaulio pabaigą“. „Tomis dienomis, po ano suspaudimo, saulė užtems, mėnulis nebeduos šviesos, žvaigždės kris nuo dangaus, ir dangaus galybės bus sukrėstos. Tada žmonės pamatys Žmogaus Sūnų, ateinantį debesyse su didžia galia ir šlove.“ (24–26) „Tačiau tos dienos ar tos valandos niekas nežino, nei dangaus angelai, nei Sūnus, tik Tėvas.“ (32)