Pradžia / Radikaliai
 

Recenzija. „Sound Around Festival“ (2014) CD (video)

Prieš mano akis ir ausis – labai įdomus CD „Sound Around Festival“ (2014). Tai – 19 kompozicijų, kurias sukūrė Lietuvos, Kaliningrado (Rusija) ir Gdansko (Lenkija) garso meistrai. Iš tikro šis CD nėra eilinė laikmena, tai – garsinė dokumentacija iš tarptautinio garso meno ir eksperimentinės muzikos festivalio „Sound Around“ („liet. „Garsas aplink“).

Mindaugas Peleckis
2014 m. Spalio 25 d., 22:55
Skaityta: 81 k.
Sound Around / Klaipėda

Festivalis ir rezidencijų programa vyko Kaliningrade (2013 m. birželio 1–6 d.), Gdanske (2013 m. birželio 21–29 d.) ir Klaipėdoje (2013 m. rugpjūčio 31–rugsėjo 8 d.). Festivalio programoje (http://www.kkkc.lt/file/sa_PLAKATAS.pdf) - vieši rezidencijos menininkų ir kitų festivalio dalyvių prisistatymai, pokalbiai, perklausos, kūrybinės dirbtuvės ir koncertai. Projekto, kurio pilnas pavadinimas yra „Pažink svetimšalį: savitarpio pažinimo skatinimas tarp Gdansko, Kaliningrado ir Klaipėdos gyventojų per šiuolaikinės kultūros ir meno mainus“ (http://www.closestranger.eu/lt/apie-projekta/) tikslas – daugiašaliai patirčių, praktikų ir technologijų mainai tarp garso menininkų iš Lenkijos, Lietuvos ir Rusijos. Rezidentūros metu daug dėmesio buvo skiriama trijų miestų akustinių kraštovaizdžių tyrinėjimams, individualių bei kolektyvinių kūrybinių metodikų plėtojimui. Menininkai bendradarbiavo kaupdami įrašų archyvus, kurdami garso instaliacijas, koncertines eksperimentinės muzikos programas.

Unikalus projektas ir tuo, kad jo tikslas buvo, jog garso menininkai įrašinėtų savo gimtųjų miestų garsus, vadinamuosius garso peizažus (sonic landscapes).

„Tačiau kaip įmanoma pažymėti žemėlapyje pasaulį tamsoje, kurioje peizažas yra daugiskaita, tamsa ir neperprantamas privatumas? Kokia geografijos šaka kuria nematomo garso judėjimo žemėlapius?“ – naujausioje knygoje „Sonic Possible Worlds. Hearing the Continuum of Sound“ (p. 24) klausia žymi garso meno tyrinėtoja Salomé Voegelin (interviu su ja galima skaityti čia - http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2057-salom-voegelin-there-are-sounds-that-we-cannot-or-do-not-want-to-hear).

Vieno atsakymo, be abejo, nėra. Viskas itin subjektyvu. Todėl šio CD recenziją pabandysiu išreikšti „sąmonės srautu“, atskirai apibūdindamas kiekvieną kūrinį.

1.Antanas Dombrovskij aka Gana 2 (LT) + Andrey Kolomytzev aka StirliTZ (RU).

Puikus derinys tarp free jazz ir eksperimentinės elektroninės muzikos. Judėjimas mieste. Chaosas gatvėse, tramvajai. Gatve važiuoja paspirtukai, motoroleriai, keistos transporto priemonės, jų daug, važiuojama įvairiomis kryptimis. Karlsonas, kuris gyvena ant stogo, juda po miestą. Rubiko kubas sukinėjamas, bet taip ir nesusukamas.

2.Gytis Skudžinskas aka GyS (LT) + Valdemaras Manomaitis (LT) + Andrey Kolomytzev aka StirliTZ (RU) + Daniil Akimov aka Dr. Switchoff (RU).

Baloje kurkiančios varlės, klampinanti pelkė. Klampynė, svirpia kažkas, dar kažką daro. Ką daro? Praskrenda laumžirgiai.

3.Michal Liberak aka Verbalizer (PL) + Robert Suszko aka Dat Rayon (PL) + Ivanov aka Kratong (RU).

Puikiai sukonstruota elektronų ir pozitronų gavybos mašina. Antimaterija ir materija anihiliuojasi, gimsta naujos galaktikos – kai kurios mažytės, kai kurios didžiulės. Bekraštis pasaulis, kuriame vis dar lieka vietos žmogui, tyliai stebinčiam jo garsus.

4.Verbalizer (PL) + Daniil Akimov (RU) + Valdemaras Manomaitis (LT).

.... (....) Ateiviai?

5.Krzysztof Wroński (PL) + Sergey Ivanov (RU) + Yiorgis Sakellariou (GR/LT).

Geležinkelio bėgiai.

6.Dat Rayon (PL) + Andrey Kolomytzev (RU) + Gytis Skudžinskas (LT).

...

7. Robert Suszko aka Dat Rayon (PL).

Požemiai.

8.Gytis Skudžinskas aka GyS (LT).

Rimtas požiūris į rimtus dalykus. Pasaulis surimtėja ir pamiršta juoką.

9.Michal Liberak aka Verbalizer (PL).

Sample‘ai iš „Mo-Do“ dainos „Eins, Zwei, Polizei“ (1994) ir „Wham!“ hito „Freedom“ (1984). Linksmas bardakas, žaidimas, urbanistinis energijos užtaisas.

10. Sergey Ivanov aka Kratong (RU).

Kažkokia galaktika, laktika, tika, ka.

11.Konstantin Trashchenkov (RU).

Žaidžiama sample‘ais, garsas ritasi pažeme, balsas lyg iš „Twin Peaks“ Raudonojo kambario (nors ir jo nekopijuoja), sunki garso siena sunaikina balsą ir sample‘us, peraugama į gana rimtą power electronics. Vienas geriausių rinkinio kūrinių.

12.Donatas Bielkauskas aka d.n.s. (LT).

Visuomet įdomu, ką sukurs Donatas Bielkauskas. Šįkart kaip d.n.s. jis „puola“ klausytoją netikėtu, „spygliuotu“ lyg Pinhead‘as garsynu, aštrūs garsų smaigaliai dūžta į skardinius stogus, tolumoje skamba kažkas panašaus į fortepijoną, netikėtai viską apsupa „Blade Runner“ ambientinė „tyla“, tartum Vangelis būtų išleidęs naują albumą. Staiga kompozicija pasibaigia. Bravo!

13.Valdemaras Manomaitis (LT).

Lyg Šventojo Korano sūros, kūriniai vis trumpėja. Šis, Valdemaro Manomaičio, yra tartum „pastuksenimas“ klausytojui, kad nepamirštų, jog liko dar ne vienas įdomus kūrinys. Tai – lyg zen meistro trinktelėjimas lazda per meditaciją užmigusiam vienuoliui.

14.Daniil Akimov (RU) + Andrey Kolomytzev (RU).

Dviejų rusų desantas. Lietuvos nepuola, nors kompozicija pradedama sirena, kuri tampa jos leitmotyvu. Karas? Koks dar karas, kažkas tiesiog netyčia paspaudė mygtuką. Lūpinė armonikėlė ir į „Brighter Death Now“ garsyną panašūs švilpesiai išduoda, kad tai – tik karo pajauta. Labai geras kūrinys, įnešantis daug šviežio oro į garsų pasiilgusią smegeninę. Kompozicijos pabaiga – staigi.

15.Krzysztof Wroński (PL).

Sunkėjama death industrial link, tačiau ne iki galo – labiau jaučiama ištikimybė ramiam ambientui. Tyliai nugęstanti kompozicija.

16.Antanas Dombrovskij aka Gana 2 (LT).

Nieko nepasakyta. Ir tuo viskas pasakyta.

17.Antanas Dombrovskij aka Gana 2 (LT) + Andrey Kolomytzev (RU).

Vėl džiazas. Įdomu. Gana 2 tęsia džiazo ir elektronikos draugystės epopėją. Spūstys, šviesoforai, mašinos. Futurizmas at its best.

18.Arturas Bumšteinas (LT) „Bird of Rome“ performed by Dominykas Vyšniauskas (LT).

Gatvės. Pravažiuoja mašina. Postindustrinis pasaulis negailestingas. Švilpavimas. Bet jis neišgelbės. Žmogus miršta.

19.Armantas Gečiauskas aka Arma (LT).

Bandymas kurti meną nėra menas.

Bendras įspūdis – puikus. Šį rinkinį sudarinėjo ir įrašinėjo, fotografijomis iliustravo Donatas Bielkauskas, Tautvydas Bajarkevičius, po tris pirmuosius kūrinius – rusų ir lenkų muzikantai. CD tinkamas klausyti daugybę kartų, jame daug įdomaus garsyno, vis dėlto esama ir to, kas neužkabina, yra pernelyg pretenzinga. Galbūt kai kurioms kompozicijoms klausytis reikia tiesiog ypatingos nuotaikos.

10/10 už netikėto projekto idėją ir puikų jos įgyvendinimą. 

Komentarai