Pradžia / Radikaliai
 

„Armatūra“: „stroike rock“ fenomenas – muzika, kurią norėtųsi girdėti per savo laidotuves (video)

Jei tiksliau, dainą „Matyliokas“ iš naujojo albumo „Pietų pertrauka“ (2014), kuris kol kas prieinamas tik „Youtube“, o CD turėtų pasirodyti metų pabaigoje. „Armatūra“ pakelia nuotaiką net tada, kai atrodo, kad jau niekas jos nepakels... Kaip teigia legenda, 2000 m. „Armatūrą“ įkūrė du buvę „Erkės maiše“ nariai (tai gali būti melas), statybininkai-chaltūrščikai, į pagalbą pasikvietę dar du veikėjus. Skvozniačiokas-1, Uraganas, Taifūnas ir Vėjas netrukus įrašė ir 2001 m. išleido pirmąjį albumą „Cirkulštangelius – į dangų!“. Šiemet jie pradžiugino nauju albumu.

Mindaugas Peleckis, specialiai radikaliai.lt iš statybų
2014 m. Rugsėjo 22 d., 20:59
Skaityta: 848 k.
Armatūra - Matyliokas, 2014
Armatūra - Vienas objekte, 2014
Armatūra - Tik strojkėje
Armatūra - Darbe aš laimingas, 2014
Armatūra - Mes Ne Dievai, 2014

Vieninteliai ir geriausi „stroike rock“ atstovai Lietuvoje nusprendė tarti žodį radikaliai.lt.

Ką manote apie garsavaizdžio meną?

Lietuvoje tikrą garsavaizdžio meną kuriame tiktai mes, nes užsikorę į sceną pagroti savo eksperimentinės muzikos kaip niekas kitas sėkmingai vaidiname patys save. Gaila tik, kad kai į valdžią vėl ateis rusai, bet koks šiuolaikinis teatrinis menas nebebus įmanomas, nes jie uždraus scenoje vartoti rusiškus keiksmažodžius, kaip tai padarė savo šalyje. O lietuviški žodžiai nėra pakankamai įtaigi išraiškos priemonė.

Su užsienio eksperimentine muzika ir garsavaizdžio menu nesame susipažinę. Nei per ,,Russkoje radijo'', kurios klausome darbe, nei per tuos TV kanalus, kuriuos žiūrime girti namie, to nematėme ir negirdėjome.

Ką labiausiai vertinate? Kada susipažinote su muzika?

Didžiausios gyvenimo vertybės mums visiems – palučkės diena ir pietų pertrauka. Tada atsiveria visos galimybės įsileisti į save tai, kas vertingiausia...

Su muzika susįpažinome vaikų darželyje, kai kartu su auklėtoja su rusišku akcentu traukdavom ,,kokiaaa gražyyy naktyyys, išausta sidabrūūūūū''...

Kodėl „Armatūra“? Ar tikrai esat statybininkai?

Armatūra – tai labai universalus metalo strypas. Juo galima ir betoną suarmuot, ir iš tarpdančio iškrapštyt keptą vištą, ir per kuprą draugui užvažiuot, jei stopkę užlaiko. Todėl tai puikus pavadinimas spalvingai ir įvairią muziką grojančiai grupei.

Aišku, kad esame statybininkai. Nejau esame panašūs į gaidžius?

Kokiomis labai tiksliomis aplinkybėmis susikūrė Jūsų grupė? Kokiu labai tiksliu stiliumi ji groja?

Pjaustant bulgarke armatūrą, dubasinant perfu betoną, prarabui staugiant ant girtų ir darbo neatlikusių chaltūrščikų, išgaunami gana originalūs eksperimentinės muzikos sąskambiai. Anądien ir nutarėme – kodėl tai negalėtų nuskambėti ant scenos? Eksperimentas pasiteisino su kaupu.

Tiesą sakant, grodami ir dainuodami būname kiek įkalę, tad nelabai girdime nei vienas kito, nei bendro skambesio...

Todėl kažkaip pavadinti mūsų skleidžiamus garsus gali tik klausytojas, jei toks atsirastų...

Kada laukti jūsų koncertų?

Koncertuoti galime tik gavę algą (o tai būna retai, vis nuskaičiuoja už broką), nes visi organizatoriai reikalauja susimokėti į priekį už aparatūrą, kėdes, stalus ir indus, kurie potencialiai bus sudaužyti ir sulaužyti. Šis jų pesimizmas – ne be pagrindo. Todėl mūsų koncertai – spontaniškas ir retai pasitaikantis įvykis, nieko negalime pažadėt.

Artimiausiu metu dienos šviesą išvys mūsų naujas studijinis albumas „Pietų pertrauka“. Užsidėjus ausinuką su šiais garsais ir pasivaikščiojus po stroikes, po pamoikes – bus ir vaizdo klipas.

Kas įkvepia? Mėgstamiausi Lietuvos ir užsienio muzikantai, grupės?

Įkvepia tai, ko įkvepi, įpūti ar tiesiog išgeri. Dar Džordana Butkutė.

Netolimoje praeityje žavėjo tokie atlikėjai kaip „Aliukai“, „Patruliai“, Antanas, Minedas... Šiuo metu, išskyrus mus, nieko gero negirdėt, rokenrolas Lietuvoje miręs.

Užsienyje gal ir yra gerų grupių, bet jie visi baltarankiai, nežino kas yra tikroji Pamoikė. Todėl iš principo jų neklausom.

Ar yra toks dalykas kaip menininko pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė Eduardas Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Kaip pasakė Boria Balaganovas – yra pusė litro 40 gradusų, arba nėra. Jei neturi, šauk nešaukęs – nieko neprisišauksi.

Komentarai
  • Simona
    2014 m. Lapkričio 28 d., 12:02
    Sveiki,

    noriu, kad grotumet mano draugui, kuris del Jūsų rimtai pakvaišęs, jo gimimo dieną 12-09. Jis kviete Jus dalyvauti FiDi, bet tuo metu kategoriskai atsisaket. Užsimine, jog butu patenkintas, jei tuo pasirupinciau. Tai kaip?