Pradžia / Radikaliai
 

Nacionaliniame muzikos forume „Ars Lituanica“ - įspūdingi prizai konkurso laureatams

2014 m. gruodžio 3-7 dienomis Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje organizuojamas I Nacionalinis forumas „Ars Lituanica“ (http://arslituanica.lt). Pasak organizatorių, tai bus pirmasis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje – forumo idėja sulaukė didžiulio palaikymo iš svarbiausių Lietuvos kultūrinių institucijų, o Nacionalinį forumą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Radikaliai.lt
2014 m. Rugsėjo 16 d., 01:21
Skaityta: 170 k.
Dalia Dėdinskaitė, Gleb Pyšniak. Egidijaus Kindurio nuotr.
Dalia Dėdinskaitė, Gleb Pyšniak. Egidijaus Kindurio nuotr.

Pirmojo Nacionalinio forumo metu vyks Nacionalinis smuikininkų bei violončelininkų konkursas, kurio laureatai ir dalyviai bus apdovanoti itin vertingais muzikiniais prizais. Taip pat forumo metu vyks styginių instrumentų paroda, kurioje bus eksponuojami meistrų Wofram Ries (Vokietija) ir Valdo Stravinsko (Lietuva) pagaminti instrumentai. Stygininkams, siekiantiems patobulinti savo profesinius įgūdžius, bus suteikta galimybė dalyvauti nemokamuose ir publikai atviruose meistriškumo kursuose, kuriuos ves Vienoje gyvenantys ir aktyviai visoje Europoje muzikuojantys atlikėjai - smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Gleb Pyšniak. Muzikinio forumo programą papildys ir 2 koncertai: atidarymo koncerte bus pristatyti W. Ries bei V. Stravinsko instrumentai, kurie suskambės smuikininkės Dalios Dėdinskaitės ir violončelininko Glebo Pyšniak rankose, o gruodžio 7 dieną renginį vainikuos uždarymo koncertas, kuriame pasirodys visi stygininkų konkurso laureatai.

Forumo „Ars Lituanica“ idėja kilo jauniems muzikams iš Lietuvos - smuikininkei Daliai Dėdinskaitei ir violončelininkui Glebui Pyšniak. Studijuodami klasikinės muzikos lopšiu tituluojamoje Vienoje, atlikėjai pasisėmė daug naudingos patirties bei informacijos ne tik apie atlikimo meną bei muzikavimo tradicijas, bet ir apie aukščiausio standarto muzikinių instrumentų svarbą tobulinant savo grojimą bei siekiant klasikinės muzikos aukštumų. Atkreipdami dėmesį į dabartinę muzikos instrumentų situaciją Lietuvoje, Dalia ir Glebas ilgai svarstė, kaip galėtų padėti Lietuvos jauniesiems muzikams tobulinti savo įgūdžius. Žinia, jog šis tikslas yra sunkiai įgyvendinamas neturint kokybiškų, moderniai sutvarkytų muzikinių instrumentų, kurie Lietuvoje dažnam atlikėjui būna finansiškai neprieinami. Glebo Pyšniak ir Dalios Dėdinskaitės iniciatyva buvo rasti meistrai - vienas žymiausių Vokietijos meistrų Wolfram Ries bei Lietuvos meistras Valdas Stravinskas, kurie sutiko prisidėti prie forumo ir skirti konkurso laureatams savo gamintus instrumentus, pristatyti juos forumo parodoje bei vesti nemokamą seminarą profesionaliems atlikėjams ir visiems muzika besidomintiems forumo svečiams.

„Gyvendami Vienoje, niekuomet nepamiršome Lietuvos. Čia yra tiek daug jaunų, talentingų, atvirų naujoms idėjoms žmonių! Kadangi esame lietuviai, žinome, kad europinių kainų instrumentai yra ne kiekvienam įkandami. Išties ilgai svarstėme, kaip galėtume padėti Lietuvos jauniesiems muzikams. Buvome sugalvoję daugybę skirtingų projektų, kol pagaliau mintyse išsirutuliojo būtent ši forumo idėja. Labai džiugu, jog ji iš karto buvo palankiai sutikta Balio Dvariono muzikos mokyklos direktorės Laimutės Užkuraitienės - mokykla entuziastingai prisideda prie forumo organizavimo. Berašant projektą, mūsų idėja įgavo dar ir naujų prasmių. Sumanėme surengti muzikos instrumentų parodą, kurioje gali apsilankyti kiekvienas - profesionalas ir mėgėjas. Mūsų žiniomis, Lietuvoje dar nebuvo rengiama modernių styginių instrumentų paroda - užsienyje tokie renginiai yra labai populiarūs, nes muzikams jie teikia akivaizdžią naudą: parodose atlikėjai gali susipažinti su naujausiomis muzikos instrumentų priežiūros tendencijomis, gyvai bendrauti su meistrais, vietoje išbandyti modernius instrumentus“ - pasakoja D. Dėdinskaitė ir G. Pyšniak.

Išskirtinis dėmesys forume „Ars Lituanica“ skiriamas priziniam konkurso fondui. Smuikininkų A grupės laureatui bus įteiktas meistro Valdo Stravinsko pagamintas smuikas vieneriems metams (instrumento vertė - 20000 Lt - 5797 Eur). Violončelininkų A grupės laureatas vienerius metus galės džiaugtis Valdo Stravinsko pagaminta violončele (instrumento vertė - 34000 Lt - 9855 Eur). Smuikininkų B grupės nugalėtojui skiriamas prizas - vokiečių meistro Wolfram Ries pagamintas smuikas vieneriems metams (instrumento vertė - 41400 Lt - 12000 Eur). Violončelininkų B grupės laureatui bus suteikta galimybė vienerius metus griežti Wolfram Ries pagaminta violončele (instrumento vertė - 75900 Lt - 22000 Eur).

Greta pagrindinių prizų, konkurso dalyviams skiriami ir vertingi specialūs apdovanojimai:

Lietuvos Nacionalinės filharmonijos prizas - koncertas Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje 2015-2016 m. sezono laikotarpiu;

VšĮ „Ars Lituanica“ prizas - koncertai 2014-2016 metais;

Fotografo Egidijaus Kindurio prizas - profesionali fotosesija studijoje;

Forumo rėmėjo „Biržų Muzikos Festivalio“ prizas - koncertas „Biržų Muzikos Festivalio“ 2015 m. sezono laikotarpiu.

Forumo rėmėjo Muzikos informacijos ir leidybos centro prizai;

„Mes labai džiaugiamės, jog sulaukėme didelio palaikymo ir iš užsienio rėmėjų. Labai žymios kompanijos - „Pirastro“ ir „P. Guillaume Archetier Bruxelles“ prisideda prie forumo ir skiria savo specialius prizus“- pasakoja Dalia ir Gleb.

Puikiai žinoma visiems styginių instrumentų atlikėjams, daugelio priskiriama prie geriausių stygų gamintojų „Pirastro“ skiria net 20 stygų komplektų konkurso finalininkams. Tarp jų - naujausi kompanijos produktai „VIOLIN EVAH PIRAZZI GOLD“ bei „CELLO EVAH PIRAZZI GOLD“ ir jau daug metų populiarios stygos „VIOLIN EVAH PIRAZZI“. Pasak forumo iniciatorių, forumo rėmėjo „P. Guillaume Archetier Bruxelles“ ilgai nereikėjo įkalbinėti -  išgirdęs apie projekto idėją, pats P. Guillaume su dideliu džiaugsmu kiekvienam konkurso dalyviui ir žiuri nariui sutiko skirti visame pasaulyje vertinamą, pagal slaptas tradicijas gaminamą savo vardo kanifoliją.

„Be jokios abejonės, projekto įgyvendinimas būtų neįmanomas be svarbiausio finansinio palaikymo, kurį skyrė Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos Kultūros ministerija, S. Karoso labdaros ir paramos fondas. Džiaugiamės, kad „Grotthuss“ viešbutis mielai sutiko apgyvendinti forumo svečius, o oro linijų bendrovė „Air Lituanica“ skraidins ne tik juos, bet ir konkurso pagrindinius prizus - nemažą skaičių styginių instrumentų! „LRT Klasika” tapo I Nacionalinio forumo „Ars Lituanica“ radijo stotimi!“ - laukdami renginio pradžios, palaikymu džiaugiasi atlikėjai Dalia ir Gleb.

Maloniai kviečiame forume dalyvauti tiek profesionalius atlikėjus, tiek ir muzika besidominčią publiką! Visi I Nacionalinio forumo „Ars Lituanica“ renginiai - nemokami!

Komentarai