Pradžia / Radikaliai
 

Recenzija: "Karma" - "Užsimerksiu": sėkmingos savęs paieškos roko ritmu

Maždaug prieš mėnesį (www.radikaliai.lt/radikaliai/1020-grupe-karma-klesti-naujas-albumas-singlas-ir-klipas) rašėme apie vilniečių roko grupę "Karma" ir jos aukso amžių: susuktas klipas, sukurtas singlas, išleistas minialbumas "Kitaip". Dabar grupę "Karma" pagaliau galime sveikinti su debiutinio CD pasirodymu: albumas "Užsimerksiu" pagaliau išvydo dienos šviesą.

Mindaugas Peleckis
2012 m. Rugsėjo 25 d., 22:39
Skaityta: 718 k.
Recenzija: "Karma" - "Užsimerksiu": sėkmingos savęs paieškos roko ritmu

Kaip Radikaliai.lt sakė grupės "Karma" vadybininkas Gediminas Volkas, grupė nuo iki visą albumą padarė pati. Rezultatas - ne iš prastųjų. Tai - net 12 puikių dainų, įdomiai, originaliai iliustruotas viršelis (grupės simboliu tapusi akis iš arčiau atrodo kaip Apvaizdos akis, iškiliąja spauda aplink akies obuolį nubrėžti jos kontūrai, blakstienos. 

Kodėl "Užsimerksiu"? Poetų nesuprasi. O "Karma" groja būtent poetinį roką. Todėl ir į dailią digipack pakuotę įdėjo knygutę su dainų tekstais. 

Tekstai - įdomūs: viena vertus, kažką primena (kartais - apsaugok, Viešpatie, didįjį lietuvių popso / roko pirdžių, kartais - "Atiką", Nojų, "Šiaurės Kryptį"). Bet yra originalumo, savitumo, kurie muziką padaro daug prasmingesne, ir net jei tai nėra sudėtinga eksperimentinė muzika, nekvaili tekstai ją daro rimta. 

Duris užvėrei sau prieš akis.

Raktas seniai guli jūros dugne. 

Aš mirsiu, bet nersiu į ją, 

Nes tavo siela vis dar manyje. 

("Jei tai žmogus", pirmoji albumo daina)

Šiuos gana paprastus, bet neprastus žodžius galėjo sugadinti primityvi muzika, bet "Karma" tokios negroja, todėl šios klaidos išvengė, ir daina gavosi tiesiog smogianti. Pradėti albumai šitaip stipriai - tai garantija, kad jis bus klausomas toliau. 

Filosofiniai klausimai grupei tokiu pavadinimu turi rūpėti, - kaip sakoma, pavadinimas įpareigoja. Kodėl grupė pasivadino "Karma", taip ir nežinau. Pasaulyje, www.discogs.com duomenimis, yra bent 20 grupių, pavadinimu "Karma" ir dar bent šešios leidybinės "karminės" kompanijos. Na, bet Lietuvoje turime vieną "Karmą", ir tai, kad ji Facebook'o paskyroje turi daugiau kaip 3000 gerbėjų, reiškia, jog žmonėms tokios muzikos reikia. 

Grupės vadybininkas G. Volkas pasakojo: "Albumo pavadinimas kilo nuo singlo "Užsimerksiu". Trumpai tariant, tai yra mūsų reakcija į trikdžius gyvenime ir kelyje užsiimant mėgstama veikla. Daug kartų mes atsiremiam į kažkokias sienas. Žmonės tau sako, kad tu negali daryt to ar ano. Mes tiesiog užsimerkiam ir toliau darom tai, ką jaučiam, kad reikia daryti. Toks būtų trumpas paaiškinimas. Akis užsimerkia ir dėl to, jog tai yra efektas, pridėtinė vertė. Šiomis dienomis kompaktas yra tik simbolis, o ne kažkoks būtinas muzikos sklaidos kanalas. Norėjome jam suteikti išskirtinumo. Norėjome, kad būtų įdomu ir tai nebūtų kažkas, ką, nusiripinęs į kompiuterį, padedi į stalčių".

Albumas "Užsimerksiu" įrašytas 2011 m. liepą - 2012 m. rugpjūtį "Sigma 6" studijoje. Grupės sudėtis: Kazimieras Likša - vokalas, gitara; Tomas Mosteikis - mušamieji, perkusija; Danas Justas Strumila - bosinė gitara; Ieva Vaišnoraitė - smuikas; Laurynas Skendelis - elektrinė gitara; Žygimantas Skvarčevskis - saksofonas. Garso režisieriai: Tomas Mosteikis, Laurynas Skendelis, Mantas Tamulionis. Suvedimas ir masteringas: Tomas Mosteikis. Albumo dizainas ir maketavimas: "SM.AR/T studija" (Sandra Masevičiūtė ir Algina Raklevičiūtė).
 
 
Apie grupę ir albumą galima pasakyti daug gero. Ko gero, tai tokia muzika, kurios seniai reikėjo Lietuvai ir kuri įrodo, kad rokas nemirė ir neketina mirt. "Jei tai žmogus", "Iliuzija", "Vaidmuo", "Amžinas rytas" (kažkuo primena "Šiaurės Krypties" dainą "Amžinas ruduo") - bene geriausios albumo dainos. 
 
9 balai iš 10.
 
Grupės kontaktai:
 
karmaltmusic@gmail.com
www.karmaband.lt
www.facebook.com/KarmaLtBand
 

 

Komentarai
  • Mindaugas
    2012 m. Rugsėjo 27 d., 19:59
    Ačiū, gerbiamas Rokai R., už sąžiningą komentarą. Aš ne Angelina Jolie ar šimtas eurų, kad visiems patikčiau :) Grupė išties šauni. Beje, smalsu: o kodėl aš tamstai "labai nepatinku"? Galima detaliau? Mėgstu argumentuotą kritiką.
  • rokas r
    2012 m. Rugsėjo 27 d., 17:30
    Nors Gerb. Peleckis man labai nepatinka,kaip raso ir ka raso, bet is esmes kalbame apie grupe, saunu kad groja ir kuria ir linkiu sekmes atrandant save nes to labai truksta dominuojancioje kopiju Lietuvoje.