Pradžia / Knygos
 

Pagiriamasis žodis L. Peleckio-Kaktavičiaus esė, pokalbių, atklastų knygai ALGIMANTAS BALTAKIS: gyvenimas - meno kūrinys (Neoprintas, 2017)

Nenuilstantis kultūros gyvenimo metraštininkas, tyrėjas yra kartu ir kultūros kūrėjas. Toks — Leonas Peleckis-Kaktavičius. Jis padovanojo skaitančiai visuomenei jau kone dešimt monografijų apie Lietuvos žmones-švyturius.

Dr. Arvydas Juozaitis
2018 m. Spalio 17 d., 22:25
Skaityta: 187 k.
Dr. Arvydas Juozaitis. Asmeninio A. Juozaičio archyvo nuotr.
Dr. Arvydas Juozaitis. Asmeninio A. Juozaičio archyvo nuotr.

Pirmaisiais atgimimo metais L.Peleckis-Kaktavičius pasišovė atkurti II Pasaulinio karo metu Šiauliuose leistą "Varpų" almanachą, tuo žingsniu galutinai nulemdamas savo kūrybos kelią ir net likimą. Visuomet rašęs apie žmones-švyturius, paskutinį XX amžiaus dešimtmetį jis suformavo kūrybos žanro krantus. Galima tik spėlioti, kiek  jėgų iš jo reikalavo kasdieniai kultūros rūpesčiai, kad iš aukštosios kultūros tribūnos prabiltų ir istorija, ir aktualioji nūdiena, kuri leidžia jausti ir visuomenės poreikius, ir formuoti tuos poreikius. Taip audžiamas kultūros audeklas.    

L.Peleckio-Kaktavičiaus rašymo maniera, jo kuriami charakteriai — autentiško gyvenimo (ne vien meninės kūrybos) atspindžiai.  Pastaroji knyga apie Algimantą Baltakį — šios manieros gryniausias paliudijimas.

Ne vienas tyrėjas bandė perprasti ir aprašyti gyvą kaip sidabras A. Baltakio būdą, tačiau retam šitai pavyksta. L. Peleckiui-Kaktavičiui - pavyko. Vaizdžiai tariant, jis griebė „už ragų” ne klasiką, o žmogų. Beskaitydamas knygą gana greitai supranti, kad turi reikalo  ne su poeto eilėraščiais, o su juos kuriančiu žmogumi. Knygos autoriaus pasakojimas meistriškai supintas su A. Baltakio draugų, jo poezijos gerbėjų, skaitytojų ir liudininkų pasakojimais. Šiame kūrinyje matai, kaip pulsuoja žmogaus energija, kaip ji virsta kultūros židiniu, kaip skleidžiasi žmogaus pasaulėžiūra. Visa tai - stipri lietuviška prigimtis, nenuspėjamas poeto charakteris.

Tuo būdu dešimtmečius formuota literatūrinė ikona - "Algimantas Baltakis" - tampa Šančių vaikiu, įžengusiu į Lietuvos kultūrą dar Stalino laikais ir tebeaudrinančiu mus  XXI amžiaus vandenyne.

Mano galva, šią knygą puošia vienas atradimas: ja pasakoma, kad  A. Baltakio eilės yra labiau sutvarkyta „medžiaga” negu charakteris. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad kalbėtis su A. Baltakiu itin sunku, sunkiau negu skaityti jo eiles. Gyvas A. Baltakis pursloja ir šaudo nelyginant fontanas.  

Tačiau ir fontanas turi kristi į po juo teliūškuojantį baseiną.

L. Peleckio-Kaktavičiaus knyga „ALGIMANTAS BALTAKIS: gyvenimas - meno kūrinys” — tvirtai suręstas baseinas, „sugaudantis” fontano energiją.

Ši knyga puošia lietuviškos literatūros pasaulį. Būtų ne pro šalį supažindinti su ja ir platesnį - Baltijos šalių pasaulį.

Komentarai