Pradžia / Garsas / Sound
 

VISKAS, KĄ TURIU, ESI TU. Meilė ir muzika grupės KAMANIŲ ŠILELIS albume NAMAI (2017)

Meilės, džiaugsmo ir pozityvo, smagaus šėlsmo pripildyta grupės KAMANIŲ ŠILELIS (įkurta 2011 m.) muzika, kurią muzikantai patys vadina indie folk (asmeniškai man tai neofolko, no wave rock ir dainuojamosios poezijos mišinys su savita struktūra), yra vienas geriausių dalykų, ką turi Lietuvos muzika.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Balandžio 28 d., 10:26
Skaityta: 441 k.
VISKAS, KĄ TURIU, ESI TU. Meilė ir muzika grupės KAMANIŲ ŠILELIS albume NAMAI (2017)

Savo feisbuko paskyroje grupė prisistato: "Kamanių šilelis - muzikinis dviejų jaunų teatro studentų duetas, jau penketą metų koncertuojantis Lietuvoje ir už jos ribų bei subūręs gana gausų ratą šviesių bendraminčių, kurie eitų kartu į kalnus dainuodami tą pačią melodiją. Scenoje matome du žmones, o girdime mažiausiai keturis, dainuojančius dviem balsais, grojančius gitaromis, būgnais, klavišais, įvairiausia perkusija, ukulėlėmis, kartais - net pučiamaisiais instrumentais, popieriumi ar vandeniu. kamanių šilelis groja muziką, kuri ne visada dera prie jų pavadinimo ir eksperimentuoja įvairiausiais stiliais - maišo pasaulio folk muzikos bei viduramžių estetiką su septyniasdešimtųjų dvasia pridėję mūsų amžiaus elektroninių užuominų. Gyvenime jie - šeima, o scenoje - šeima kartu su klausytoju. Gyvenime jie kuria, o scenoje gyvena."

Vilniečiai Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas yra šeima, kartu jau įrašė du albumus (pirmasis - VISKAS TEKA - pasirodė 2014 m.). Po trejų metų pasirodęs albumas NAMAI - įstabus, skaidrus, stiprus ir labai gražus kūrinys, poezija muzikoje, muzika poezijoje, neveidmainiška, dainuojama lietuviškai, o albumas įtraukia ilgam, negalėjau viso albumo išklausyti išsyk, kai kurias dainas pakartodavau po kelis kartus (pvz., VISOS MANO SAULĖS, kuri primena DEAD CAN DANCE šamanišką nuotaiką, itin švelni VISKAS KO MAN REIK ir t.t.).

Lietuvos muzika vis turtingėja. Albumų, kuriuos norisi klausyti ne vieną kartą ir parekomenduoti draugams užsienyje, daugėja. Džiaugiuosi, kad tai nėra tik rokas ir metalas (kuris, beje, atgimsta - laukiame sunkių SVARAS 409, STRESAS, CRYPTS OF DESPAIR ir kitų grupių albumų), o ir unikalus lietuviškas (vadinkime sąlyginai) neofolkas. Mūsų grupių skambesys skiriasi nuo latvių, estų, kitų tautų, lietuviška muzika jau turi savo braižą, kurį melomanai pasaulyje pažįsta vis geriau.

KAMANIŲ ŠILELIS (labai vykęs grupės pavadinimas) platina lietuvišką skambesį, dainuoja lietuviškai ir neprisijungia prie tų, kurie spjauna į tekstų prasmę ir/ar dainuoja angliškai. Kaip ir aš, grupė labai myli Donaldo Kajoko poeziją (jo eilės naudotos ir pirmajame albume, ir albume NAMAI - dainose NEIŠTVERSIU ir KANARĖLĖS, kurioje yra Ladako moterų įdainuota tibetietiška giesmė, - tai viena geriausių albumo dainų). Paskutinė albumo daina "Lakštingalėlė" skiriama Kamilės močiutei, kuri vaikystėje ją išmokė pirmosios liaudies dainos. "NAMAI PRASIDEDA IR BAIGIASI ČIA PAT - VIDUJE" - rašome estetiškai išleisto CD digipak atvarte.

Ačiū grupei už dar vieną puikų albumą, brandintą trejus metus. Lauksime trečio. 

Tegyvuoja undinės, jūrų ežiai ir vienaragiai... 

Ir nepamirškite sekti grupės naujienų: https://www.facebook.com/kamaniusilelis.

Kamanių Šilelis ‎– Namai (2017, savilaida), albumo trukmė 39 min.

1     Namai     5:04
2     Kanarėlės     3:13
3     Neištversiu     3:30
4     Sudijo     4:00
5     Jeigu Tu Nori Surast     3:02
6     Minotaurai     3:13
7     Visos Mano Saulės     4:55
8     Viskas Ko Man Reik     2:40
9     Sakmė Apie Jūrų Gyventojus     3:48
10     Lakštingalėlė     5:20

    Copyright (c) – Kamanių Šilelis
    Phonographic Copyright (p) – Kamanių Šilelis
    Copyright (c) – Zert Music
    Phonographic Copyright (p) – Zert Music

Komentarai