Pradžia / Garsas / Sound
 

Kaip dabar gyvena Lietuvos metalo legenda RUINATION? (interviu, video, foto)

Mano studijų laikais nežinoti, kas yra RUINATION, būtų buvę mažų mažiausiai prastas skonis, t. y. arba būčiau priklausęs „urlaganams“, arba tiesiog dar žalias ir nepašvęstas. Laimė, žinojau (ačiū draugams). Tiems, kurie tik dabar prisijungė prie kosminio kanalo ir bando suprasti, kas tai yra, atsakysiu, kad, neskaitant turbūt KATEDROS, tai buvo, yra ir bus geriausia lietuviška metalo grupė.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Balandžio 09 d., 22:05
Skaityta: 1029 k.
RUINATION- My Life My Cross (DEATH COMES-5 VILNIUS 1996.04.13.)-2
RUINATION Rokmerge 97 Dykuma, Bybis raibas
Ruination Drive To Live Drive To Live mini CD 2001
Ruination - Souls on Fire
RUINATION - My Souls Enchantment (album VISIONARY BREED 1998)

Kalbinu grupės įkūrėją, gitaristą Ainių Staneiką (2015 04 09), 1992 m. rudenį nusprendusį groti griežtesnę muziką (plačiau grupės istorija – jos feisbuko paskyroje https://www.facebook.com/bandRUINATION bei puslapyje http://www.ruination.lt), o 1993 m. vasarą kartu su būgnininku Vyteniu Beinortu sugalvojusį pasivadinti RUINATION.

Dabar grupėje be jos įkūrėjų groja ir dainuoja ilgametis jos bosininkas Andrius Kraskauskas-Andre, gitaristas Paulius Ruikis, klavišininkė Veronika Jašina ir vokalistė Rina Fraimanaitė.

Buvusių grupės narių sąrašas gana solidus, tarp jų yra geriau ar mažiau žinomi muzikos pasaulyje žmonės: Paulius Puidokas – vokalas, Klaidas Akelis – gitara, Evaldas Babenskas – gitara, Mindaugas Cikanavičius – bosinė gitara, Donatas Abrutis – vokalas, Sigitas Vėlyvis – vokalas, Vytautas Diškevičius – klavišiniai, Jonas Čepulis – vokalas, Mr. Bulkin – bosinė gitara, Saulius Vinslovas –gitara, Anatolij Len – bosinė gitara.

Diskografija ir šiek tiek istorijos:

1993–1994 m. repeticinė juosta, įrašyta „Zymozec sonic“ studijoje su Algiu Greitai. Ši doom metal kasetė susidėjo iš 3 kompozicijų, išleista buvo tik sau ir draugams. Prasidėjo pirmieji koncertai.

1995 m. balandį „Plokštelinėje“ įrašyta pirmoji demo kasetė „Rests Of Beauty“. Grupės vadybininkas – Tomas Balaišis-Sėkla. Kasetė tampa populiari, 1995 m. lapkričio 28 d. RUINATION apšildo DEICIDE. Grupės sudėtis stabilizuojasi iki 2004 m.

1996 m. Švedijos studijoje „Abyss“, priklausančioje HYPOCRISY / PAIN lyderiui Peteriui Tagtgrenui, įrašytas debiutinis albumas „Visionary Breed“, išleistas 1997 m. Sugrota daugybė koncertų Lietuvoje, Latvijoje, Čekijoje.

1999 m. pasirodė antrasis albumas „Xura“, 1998 m. įrašytas Švedijoje. Grupės stilistikoje padaugėja gotikos, įrašytas puikus „The Sisters Of Mercy“ dainos „Vision Thing“ koveris. Daug koncertų Europoje, apšildomos tokios žvaigždės kaip APOCALYPTICA, THERION, ALICE COOPER.

2001 m. pasirodo minialbumas „Drive To Live“, kuriame dainuoja jau S. Vėlyvis (SPELLBOUND, THE EARTH CONFESSION). 2003 m. jis pasitraukia, vokalistu iki 2006 m. tampa J. Čepulis. Koncertai.

2004–2005 m. nuosavoje įrašų studijoje įrašytas ir savo lėšomis išleistas trečiasis ilgagrojis albumas „Beyond“.

2006 m. liepą vokaliste tampa ir iki šiol jos pareigas atlieka Rina, 2007-aisiais į grupę ateina Veronika. Grupė groja progresyviau, techniškiau. Ar grupė tebeegzistuoja, ir kas toliau, galbūt paaiškės iš interviu.

Taigi, galiausiai interviu su Ainiumi.

Ar atsikurs (jei mirė) RUINATION? Ką dabar veikia grupės nariai?

Kažkokių planų specialiai atsikurti nėra. Visi scenarijai įmanomi.

Šiuo metu aš paskendęs darbinėje veikloje. Vytenis „būgnuoja“ pas DEVLSY. Visų kitų užsiėmimų tiksliai nepasakysiu, bet jie, matyt, sutelpa į rėmus: šeima, darbai, namai, hobiai...

Priminkite grupės ištakas, kokios jos buvo (jaunesnė karta nelabai žino). Ar iš karto išrinkote pavadinimą, ar buvo kitų variantų?

Gal BIO nepasakosiu, tai galima rasti čia: http://ruination.lt/bio.html.

Variantų grupės pavadinimui buvo, bet Vytenio pasiūlytas RUINATION visus „padėjo į vietą“.

Dažnai keitėte vokalistus, nors stilius keitėsi nedaug. Kodėl?

Vos ne taip pat keitėm ir gitaristus, ir bosistus ;).

Visi muzikantai keitėsi natūraliu būdu, t. y. kažkam pristigdavo motyvacijos tęsti veiklą toliau, kažkam aplinkybės padarydavo muzikavimą per daug problematišku, kažkas, kitų grupės narių nuomone, pernelyg „tempdavo“ grupę žemyn, todėl tekdavo su jais atsisveikinti ir ieškoti alternatyvų.

Kokiose grupėse dar grojote?

Aš grojau tik RUINATION, nuo pat 1992 metų. Kadangi oficialiai nepranešėme apie grupės išsiskyrimą, todel apie „iki“ negaliu nieko pasakyti ;)

Kuriuos albumus vertinate labiausiai?

Kaip jau supratote, dalyvavau visuose grupės įrašuose. Matyt labiausiai vertinu pirmąjį „tikrą“ albumą, t. y. „Visionary Breed“. Visi kiti irgi labai vertingi, kiekvienas savaip unikalus ir vertingas. „Beyond“ aš pats įrašiau daugelį partijų bei atlikau suvedimą ir masteringą, todėl man šis albumas pats „saviausias“.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Koncertų buvo gana daug ir įvairių. Labiausiai įsiminę buvo kuo nors grandioziniai arba užsienyje vykę koncertai. Prisimenu koncertus su APOCALYPTICA Vilniaus sporto rūmuose bei Liuksemburge (kai po koncertavimo Vokietijoje sugedo mašina ir namo teko grįžti autobusais ir traukiniais, palikus mašiną ten), o taip pat ir Trakų pilyje. Prisimenu koncertus su THERION (Latvijoje), HYPOCRISY (Vilniuje), klubinius koncertus Čekijoje, Slovakijoje, Roko maršą Ukmergėje.

Kur grojate, ką kuriate dabar?

Šiuo metu grojinėju pats sau, rimtai niekur „nedalyvauju“, ir kol kas neplanuoju.

Pagrindinės įtakos – nuo muzikos iki bet kitko.

Labai sunku kažką siaurai įvardinti. Jei iš muzikos srities, niekada nesiribojau vien metalu ar roku, visada mėgau klasiką, transo (trance) bei drum and bass muziką, klausiausi ir popso, ir rusiškos muzikos. Niekada neskirčiau jos į gerą ar blogą... Pradžioje, jei jau atsigręžtume atgal, turbūt mano kūrybai įtaką darė ANATHEMA, PARADISE LOST, METALLICA, AMORPHIS ir pan.

Na, o plačiąja prasme, tai visas pasaulis aplinkui daro įtaką visiems, sunku kažką dabar išskirti...

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

Kažkaip praėjo tas laikas, kai vertindavau visą kažkokios grupės ar muzikanto veiklą... Šiuo metu nebesigilinu į diskografijas ir albumus, neklausau viso albumo, jei patinka tik 1 kūrinys, todėl yra gausybė grupių/muzikantų, kurių kūrinius žinau, bet pačių grupių nelabai vertinu.

Iš naujesnių (kuriuos dabar ekspromtu prisiminiau) patinka NORTHER (bet jie išsiskirstė), MORIAN, paskutiniu metu klausau suomių grupės vokišku pavadinimu STURM UND DRANG.

Iš lietuvių grupių retai ką klausau...

Tiesą sakant, klausytis muzikos dažniau tenka darbe, tam tinka tokia labiau monotoniška muzika, kuri netrukdo mąstyti. Tam puikiai tinka http://www.di.fm, kur dažniausiai klausau vocal trance.

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Tiesą sakant, pagavot su šiuo klausimu. Nes nelabai ką turiu apie tai pasakyti. Į teatrą, operą, baletą karts nuo karto nueinu, bet tada, kai jau kelerius metų išsikėliau iš Vilniaus į rajoną, į kažkokias „ekstremalesnius“ renginius nuvykt nebetenka. Pats specialiai kažkokios eksperimentinės muzikos neieškau ir neklausau. Todėl gal aš ir susilaikysiu nuo atsakymo į šį klausimą,

Kur dingo Lietuvos dūmas (doom metal)? Kodėl beveik niekas jo nebegroja?

Ten pat kur ir visa kita muzika, kuri gyvavo ligi šiol, o dabar jau nebe... Nebeliko tikrųjų klausytojų/žiūrovų, kurie savo dėmesiu ir klausymu kompensuotų muzikantų motyvaciją ir, bent jau materialiai, ateidami į renginius arba nusipirkdami varganą įrašą paremtų ir taip jau „minusinį“ muzikantų verslą...

Kol visi buvom jauni, nepretenzingi, kol klausytojai nebuvo persisotinę muzikos pasiūlos gausa ir nespjaudavo ateiti į koncertus.... Kol nuvykti į Kauną ar Klaipėdą nebuvo taip brangu ir buvo galima pagroti „už alų“, bei nereikėjo padenginėti paskolų už įrangą, automobilius bei namus, tol visiems viskas tiko: kūrėjai kūrė, atlikėjai atliko, o klausytojai klausė...

Bet viskas pasikeitė, ir turime tai, ko visiems reikėjo...

Ainius Staneika

Komentarai