Pradžia / Garsas / Sound
 

"Vilnius Jazz" sceną drebins ekstremalų improvizacijos (video)

Spalio 12 dieną į jubiliejinio “Vilnius Jazz“ festivalio sceną sostinės Rusų dramos teatre pakils vienas šiemečio festivalio korifėjų – „free“ džiazo pionierius iš Vokietijos Peteris Brötzmannas su savo grupe „Full Blast“. Šį trio privalo išgirsti kiekvienas ekstremalios muzikos mėgėjas. Jau du dešimtmečius drauge improvizuojančios trys vulkaniškos asmenybės (su P. Brötzmannu „Full Blast“ groja Šveicarijoje gyvenantis graikų kilmės bosininkas ir gitaristas Marino Pliakasas bei šveicarų būgnininkas Michaelis Wertmülleris) savo spontaniškomis idėjomis triuškina kasdienybės rutiną.

Festivalio "Vilnius Jazz" inf.
2012 m. Spalio 12 d., 15:58
Skaityta: 350 k.
Brötzmann Full Blast Trio Norrköping Sweden 2011 03 03

„Full Blast“ apkeliavo beveik visas Europos šalis grodamas svarbiausiuose avangardinės muzikos ir „free“ džiazo festivaliuose, koncertavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje.

Vilnius šįkart įsiterpė į europinį trijulės turnė po Austriją, Italiją, Vokietiją, Ispaniją ir Portugaliją.

„Full Blast“ muzikos ašis – Peterio Brötzmanno ilgesingai geliantys pučiamieji. Jam, kaip nedaugeliui legendinio Alberto Aylerio sekėjų, pavyksta hipnotizuoti klausytojus savo būsenomis, groti jų emocijų stygomis, audžiant dramaturgiškai vientisus pasakojimus. P. Brötzmanno saksofono monologai – lyg smelkiantis sielos šauksmas, dažnai primenantis desperatišką kalbėjimą.

Šis muzikas baigė vaizduojamojo meno studijas Vupertalio meno akademijoje (Vokietija), 7- ojo dešimtmečio pradžioje buvo įsitraukęs į „fluxus“ judėjimą. Jis neišsižadėjo savo pirmosios profesijos iki šiol – dažnai pats kuria savo albumų viršelius.

Groti pučiamaisiais – pirmiausia klarnetais, vėliau saksofonais – virtuozas išmoko savarankiškai, o „free“ džiazui pasišventė 7-ojo dešimtmečio viduryje.

P. Brötzmanno bendraminčių ratas vis plėtėsi – jame atsirado Michaelis Mantleris, Carla Bley bei Alexanderio Schlippenbacho „Globe Unity Orchestra“, būgnininkas Hanas Benninkas, trimitininkas Don Cherry, trombonininkas Albertas Mangelsdorffas. Kurį laiką P.Brötzmannas grojo ir avangardinėje grupėje „Last Exit“ su gitaristu Sonny Sharrocku, bosininku Billu Laswellu ir būgnininku Ronaldu Shannonu Jacksonu.

Šiandien būtų sunku surasti ‚free“ džiazo korifėjų, negrojusį su šiuo unikumu. Jis išleido daugiau kaip 30 albumų kaip grupių lyderis, o iš viso jų įrašė kelis šimtus.

Vienas įtakingiausių Europos „free“ džiazo muzikantų iki šiol labai intensyviai gastroliuoja ir leidžia albumus. Vien pastaraisiais mėnesiais P.Brötzmannas koncertavo scenose nuo Pietų ir Šiaurės Amerikos iki Suomijos ir Lenkijos su kontrabosininku Johnu Edwardsu ir būgnininku Steve‘u Noble‘u, su „Defibrillator“ kvartetu, „Sonore“, vibrafonistu Jasonu Adasievicziumi. Po „Vilnius Jazz“ jo laukia koncertai Europoje su „Konstrukt“ kvintetu, Joe McPhee, Kentu Kessleriu ir Michaelu Zerangu, turas su jo suburtu Čikagos tentetu.

„Full Blast“ Vilniaus scenoje „apšildys“ Europos sąjungos (ES) kultūros ambasadoriumi tituluojamas Europos saksofonų ansamblis. Jame groja 18-34 metų saksofonininkai iš dvylikos ES šalių. Jaunieji talentai buvo atrinkti meistriškumo kursuose, kurie vyko aštuoniuose Europos miestuose.

Rugsėjį jaunimas susitiko ir savaitę repetavo ansamblio rezidencijoje Gente (Belgija), o dabar jau beveik mėnesį rodo savo darbo vaisius koncertuodamas įvairiose Europos šalyse. „Vilnius Jazz“ festivalis – šeštoji ansamblio turnė stotelė. Jis jau prisistatė Gento, Dublino, Brešijos, Helsinkio ir Talino publikai.

Specialiai šia proga kūrinius kolektyvui parašė penki kompozitoriai iš Prancūzijos, Airijos, Suomijos, Filipinų ir Vokietijos. Visi jie – ne tik tituluoti muzikos kūrėjai, bet ir žinomi pedagogai bei instrumentininkai, pripažintų kolektyvų lyderiai ir nariai.

Komponuodami Europos saksofonų ansambliui menininkai stengėsi kuo efektingiau parodyti šios sudėties galimybes ir kartu suteikti erdvės kiekvieno kolektyvo nario saviraiškai.

Lietuvai kolektyve atstovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo katedros absolventas Dovydas Stalmokas, grojantis baritonu ir bosiniu saksofonu.

Lietuvoje šis atlikėjas labiausiai žinomas iš improvizacinės kūrybos projektų, bet groja įvairių stilių muziką. Dovydas muzikuoja keliuose šalies bigbenduose, yra grupių "Yrinauda" , "Aprasymaa" , "Horny Horn" narys. 2009 metais Dovydas Stalmokas buvo pripažintas geriausiu „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso instrumentininku.

Po koncerto Rusų dramos teatre „Vilnius Jazz“ tradiciškai kviečia į naktinę džiazo sesiją „Tamsta“ klube.

www.vilniusjazz.lt

Komentarai