Pradžia / Knygos
 

Naujametės „Sofoklio“ dovanos intelektualiems skaitytojams

Vos prasidėjus 2016-iesiems, sostinės leidykla „Sofoklis“ maloniai nustebino naujomis intelektualiomis knygomis: bene žymiausios Antikos tyrinėtojos Lietuvoje Dalios Dilytės pirmuoju romanu „Filosofo žmona“ ir legendinio budologo Aleksandro Berzino kartu su Jo Šventenybe XIV Dalai Lama parašyta knyga „Gelugo-kagju mahamudros tradicija“.

Radikaliai.lt
2016 m. Sausio 06 d., 15:09
Skaityta: 77 k.
Naujametės „Sofoklio“ dovanos intelektualiems skaitytojams

Filosofo žmona. Dalia Dilytė. Sofoklis. 2016, 240 psl.

65-68 m. po Kr., tai yra treji paskutiniai Romos imperatoriaus Nerono valdymo metai. Didysis filosofas Seneka apkaltinamas dalyvavęs sąmoksle prieš imperatorių ir jam įsakoma mirti. Jo žmoną palaužia sielvartas, bet ji stengiasi atsitiesti kaip šalnos pakąsta gėlė ir rasti sielos ramybę... Rašytoja primena seniai aktualų klausimą ir įtaigiai pagrindžia hipotezę, kas gi tais neramiais laikais sukūrė tragediją „Oktavija“, pasakojančią apie jaunutę Nerono žmoną, žiauraus imperatoriaus pasmerktą tremčiai ir mirčiai. Savitas pasakojimo būdas nejučia nukelia skaitytoją į praeitį, atskleidžia gyvą kasdienį Romos imperijos gyvenimą ir liudija šiltus ir taurius, per amžius nekintančius žmonių santykius ir jausmus. Knygos autorė Dalia Dilytė yra antikinės ir lietuvių literatūros tyrinėtoja, romėnų autorių vertėja į lietuvių kalbą.

Gelugo-kagju mahamudros tradicija. Jo Šventenybė XIV Dalai Lama, Alexander Berzin. Sofoklis. 2015, 400 psl.

Šis mokymas ir jo metodai šiandien teikia dvasinės naudos ne tik budistams, bet ir visiems, norintiems labiau pažinti save.
Šią knygą sudaro trys dalys. Pirmoji – garsaus vertėjo Alexandero Berzinio įvadas į mahamudrą – mokymą apie didįjį proto „antspaudą“, subtiliąją jo prigimtį. Antroji dalis – visos knygos pagrindas: glaustas Pirmojo Pančen Lamos Lobsango Čiokji Gjalceno (1567–1662) „Esminis tekstas apie brangiąją Gelugo-kagju mahamudros tradiciją“. Trečiąją dalį sudaro Dalai Lamos paskaitos, kuriose, komentuodamas šį esminį tekstą, jis pristato visas mahamudros mokymo atšakas Tibeto budizmo Gelugo ir Kagju tradicijose. Taip pat, jomis remdamasis, moko medituoti telkiantis į protą, budriai jį stebėti ir aiškina kitokius metodus jo prigimčiai atskleisti. Šis mokymas ir jo metodai šiandien teikia dvasinės naudos ne tik budistams, bet ir visiems, norintiems labiau pažinti save, savo protą ir atsikratyti dažnai mus apninkančių žalingų emocijų, keliančių nesantaiką pasaulyje ir asmenines bėdas.

Radikaliai.lt komentaras. Kadangi abi knygos, nors ir skirtingos, labai solidžios, apžvalga ar recenzija joms vargu ar reikalinga. Tiesiog norisi pasidžiaugti, kad savo dalyko žinovai dalijasi su mumis žinija: nesvarbu, ar romano-hipotezės, ar budistinio mokymo forma. Tai knygos, kurias verta skaityti ir iš jų mokytis.

Komentarai