Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija ir interviu. PIEVOS. Likimas (CD, 2016). Laimė yra klausytis geros muzikos

Viena nedaugelio Lietuvos neofolko grupių PIEVOS gyvuoja jau trečią dešimtį metų (įkurta 1995 m. Rokiškyje), o šiandien pristato ketvirtąjį savo albumą. Nuoširdi, savita, poetiška muzika skiriasi nuo amerikietiško, britiško, itališko, rusiško ar vokiško neofolko, tačiau tai nėra dainuojamoji poezija, nėra ir rokas. Tai tikras lietuviškas neofolkas. Todėl ir recenzija bei interviu bus tik lietuvių kalba. Kovo 11-ąją. Ačiū Virginijai, kurios atsakymai čia publikuojami. Interviu daryti 2016 03 08 ir 2010 11 25.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Kovo 11 d., 15:41
Skaityta: 638 k.
Recenzija ir interviu. PIEVOS. Likimas (CD, 2016). Laimė yra klausytis geros muzikos

Recenzija (2016 03 11, papildyta 2016 04 16):

Jei tiksliau, tai tiesiog keli mano pastebėjimai. Recenzijos žanras pagal klasikinį apibūdinimą labai sudėtingas, asmeniškai labiau mėgstu impresiją, be to, apie muziką pasakoti yra beveik neįmanoma. Galiu pasakyti, kas PIEVOS nėra: kieno nors kopijuotojai, neturintys savo veido. Jų neofolkas (anksčiau vadintas ir folkroku, bet tai nėra teisingas apibūdinimas) išties yra kitoks nei daugeliui šios stilistikos gerbėjų puikiai žinomos užsienio neofolko grupės bei keli albumai, kurie Lietuvoje išleisti neofolko stilistika. Bene neofolkiškiausias britiškąja prasme yra turbūt DONIS albumas Bars, bars (2013), o tokio neofolko kaip DEATH IN JUNE ar SOL INVICTUS Lietuvoje daugiau beveik nėra, nebent vienas kitas pabandymas. Jų tikrai mažai, bet vykę (prie neofolko priskaičiuoju ir folkroką, eksperimentinę muziką su neofolko elementais, ne visai tradicinę liaudies muzikos interpretaciją, roką ar metalą su liaudies muzikos elementais; kai kurių grupių jau nebėra): to paties DONIS įkūrėjo Donato Bielkausko grupės ESATIS ir GYVATA, ByTikZyz, KŪLGRINDA, LAUMĖ, AISVA, ROMOWE RIKOITO (grupė iš Karaliaučiaus, propaguojanti prūsišką neofolką), VILKDUJA, RUMUNIJA, OBŠRR (šių grupių kūryboje yra neofolko elementų), SPANXTI, ŽVAIGŽDUMĖNIJA, ATALYJA, SKYLĖ, KAMANIŲ ŠILELIS, SEN SVAJA, KEISTO FOLKLORO GRUPĖ, ŽENKLAS X, UGNIAVIJAS, TRYS KETURIOSE, GIRIŲ DVASIOS, EVALDAS VYČINAS (VISI), SEDULA, SUTARAS (ANTANAS FOKAS), VYDRAGA, KITAVA, INTAKAS, RATUTO, SKALSA, ŽALVARINIS, EGIDIJUS DARULIS, ALGIRDAS KLOVA, ŽALIAKALNIO VILKAI, LINAS RIMŠA, SAULIUS PETREIKIS, AIRIJA, VYNAS, RASA RASA, RASABASA, INDRĖ ir MEROPE, RASA SERRA, THUNDERTALE, ZPOAN VTENZ, HA LELA, LIBERTE, EXEM, RUGIAVEIDĖ, MARGA MUZIKA...

Lietuviai nei kitos tautos labiau mėgsta naudotis turtingu savo folkloru, o ne tiesiog brązginti gitara ir dainuoti apie Kali jugą. Man lietuviško neofolko etalonas yra grupės PIEVOS pirmojo albumo (įrašytas 1996 m.) daina Švelnumu mane užbūrei. PIEVOS yra ta grupė, kurią malonu klausyti ir kurios muzikoje jaučiamas įdirbis: nebijoma eksperimentuoti su darkwave, švelniu gotikiniu roku (daina Laimė, kuri, mano manymu, yra geriausia šiame albume, visiškas šedevras kaip ir, tarkim, Tai nėr tavęs). Vietomis kažkuo dabartinės PIEVOS primena folkiškųjų laikų AKVARIUM (Boriso Grebenščikovo šaiką). Tačiau smagu, kad dainuojama tik lietuviškai, o ne angliškai, airiškai, velsietiškai, sanskritu, prūsiškai ar dar kaip nors. Tegul pasaulis mokosi mūsų unikalios kalbos. Ačiū, PIEVOS, už dar vieną, ilgai lauktą albumą. Jis vertas to, kad būtų klausomas dar ir dar. Skausmas virsta poezija muzika laime.

Papildymas

Papildymą inspiravo PIEVOS naujojo, ketvirtojo albumo CD, kurį tik šiandien, beveik po dviejų mėnesių, pirmąsyk laikau rankose. Kaip visuomet, puikus dizainas (Martyna Jovaišaitė). Spalva, išsilankstantis digipakas su dainų tekstais, viskas dera. Albumo garso režisieriai SIELOS SIELA Aurelijus Sirgedas ir Kostas Kriaučiūnas (Aurelijaus Sielos Studijos skambesys išties puikus, tai matome iš daugybės joje gimusių albumų, 2015 m. pasirodė vien šedevrai - SIELA, ALINA ORLOVA, JURGA, ANTIKVARINIAI KAŠPIROVSKIO DANTYS), prodiuseris K. Kriaučiūnas, albumas įrašas, jo masteringas atliktas Sielos Studijoje.

PIEVOS dabar yra:

Virginija Skeirienė - vokalas, pritariantysis vokalas, dūdelė, lūpinė armonikėlė, akustinė gitara; visų dainų muzika, išskyrus 5 (Laimė);

Kostas Kriaučiūnas - elektrinė/akustinė gitara, bosinė gitara, klavišiniai, programavimas; 5 dainos (Laimė) muzika;

Aringas Vagonis - smuikas, pritariantysis vokalas, aranžuotė Tomo Lapinsko vadovaujamo LSMU akademinio choro "Neris" dainavimui;

Andrius Saliamonas - bosinė gitara;

Augustas Jukna - mušamieji, perkusijos, pritariantysis vokalas.

Albumo dainų žodžiai - R. K. Rimkevičienės, R. Skučaitės, A. Daščioro (daina "Laimė"), O. Baliukonytės, R. Bridikienės, nežinomo autoriaus ("Nei žole, nei paukščiu").

Patvirtinu savo išvadą, kad PIEVOS yra viena geriausių grupių, kokias Lietuvos žemė nešioja. Ačiū PIEVOMS.

Interviu su grupės PIEVOS vokaliste, dainų autore, gitariste Virginija Skeiriene. Nr. 1. 2016 03 08:

Išleidžiate ketvirtąjį albumą, tuo pačiu berods švenčiate 20 metų jubiliejų. Kokia grupės istorija, kas pasikeitė per 20 metų?

Pirma grupės narių sudėtis gyvavo apie 3 metus. Pora mano muzikantų buvo mano brolio   draugai iš tuometinės Rokiškio sunkiojo metalo grupės. Tai teko laimė ne kartą dalyvauti ,,Pievoms“ metalo koncertuose, kur visai netrukdėm savo pasirodymais, o atvirkščiai - dėl mūsų lyriškų ir poetiškų dainų publika atsipalaiduodavo ir palaikydavo mus plojimais.

Grojom įvairiuose renginiuose ir koncertuose, kol ,,chebra“ aptingo ir nebenorėjo toliau dirbti bei repetuoti. Įrašėm ir išleidom albumą,, Pasilikus su vienatve“. Taip ir atsisveikinom su grupe. Likau viena ir toliau sau kūriau dainas, kurias vėliau panaudojau jau kitų ,,Pievų“ gyvavime apie 10 metų.

Pradedant nuo mano muzikinės kūrybos kelio, klausomos muzikos, sutiktų puikių žmonių, kurie grojo grupėje ir pildė mano ir savo muzikines svajones, ieškant ir  netyčia randant puikią reikšmingą poeziją, kuri apsigyveno mano muzikoje ir tapo dainomis bei baigiant klausytojų ir gerbėjų dėmesingumu ir atkaklumu – niekas nepasikeitė, nebent pamažu atėjo supratimas, kad visa TAI daroma ne vien sau ir ne dėl savęs, o dėl bendrystės su pasauliu, su kiekvienu ,kas mus girdi ir išgirsta  taip ,kaip mes girdime ir jaučiame TAI, kas yra tikra.

Jūsų diskografijose dažnai neminimas pirmas, kartais net geriausiu vadinamas albumas "Pasilikus su vienatve", išleistas 1997 m. tik kasetės formatu. Kodėl? Ar jį gaubia kokia nors paslaptis?

Nežinau, kas galėtų pavadinti jį geriausiu ?:) Visa, ką ten sudėjom, tada buvo tikrai nuoširdu, bet vėliau supratau, kad labai jau neprofesionalu atlikimo prasme.

Nesutikčiau... Man jis bene geriausias. O kurį albumą Jūs ir grupės nariai vertina labiausiai? Kalbama apie du grupės periodus, kodėl taip skirstoma, kuo skiriasi pirmasis ir antrasis periodai?

Visi ,,Vaikai“ yra svarbūs ir mylimi. Nors ir iš tų pačių ,,Tėvų“, o vat vis viena kažkuo skiriasi.

Ką atsineši naujo sukurto į repeticiją, tą ir ,,minkom“. Nebuvo man taip, kad dabar tai kursiu tik folkines dainas, o dabar tai poeziją iliustruosiu. Visa kūryba ateidavo pas mane tokia, kokia pati ,,susigalvodavo“, ir mišriai. O mano muzikantai, jei jiems patikdavo daina, nesipriešindavo ir darydavo tai, kas reikia. Jei skirstyti į periodus, tai vienas periodas labiau visgi ,,folkinis”, o kitas labiau poetinis skaičiuojant dainas ant albumų viršelių. Bet mums tai neturėjo jokios reikšmės. Mes tiesiog norėjome groti savo malonumui.

Savo stilių internete apibūdinate kaip neofolką. Ar tai reiškia, kad Jūsų mėgstamos grupės yra Death In June, Sol Invictus, Current 93 ir pan.? Ką Jums reiškia neofolkas ir kokia muzika labiausiai patinka?

Na va, dabar po šito Jūsų interviu ,Jūsų dėka dar labiau prasiplėtė mano muzikinis akiratis.

Paklausius šios muzikos, jauti, kad tavo siela šoka kartu vienybėje su senovės ir praeities gelmėmis nematomomis, bet jaučiamomis.

Man tai yra tikra, nepaaiškinama ir stebuklinga viename.

Kokiose grupėse yra groję Pievų nariai? Kas dabar sudaro Pievas?

Galima paminėti, kad Kostas (gitaristas), kai atėjo į grupę, tuo metu grojo ,,Sieloje“, tai dar ir dabar sėkmingai tebegroja joje. Kiti gi du nariai Augustas (mušamieji) ir Andrius (bosinė gitara) turėjo savo grupę ,,Paradox“.

Dabar ,,Pievos“ susitiks pristatyti naują, savo seniai įrašytą albumą ,,Likimas“ savo ta pačia sudėtimi, kuria kūrė aranžuotes ir įrašė albumą. Tai: Kostas Kriaučiūnas, Aringas Vagonis, Andrius Saliamonas, Augustas Jukna ir aš, Virginija Skeirienė.

Papasakokite apie Rokiškio sceną, koks tai miestas muzikine prasme?

Joje mums teko rodytis, bet gal mažiausiai.

Muzikine prasme - visada jaučiau ir jaučiu muzikantų trūkumą, kuriuos norėčiau pasikviesti į grupę.

Būtų įdomu sužinoti Jūsų požiūrį į mitologiją, ideologiją, filosofiją, religiją, poeziją. Dažniausiai tai yra kertiniai neofolko akmenys.

Tai sudėtingas  ir įdomus klausimas. Esminiai dalykai, kurie sieja žmogaus vidinį gyvenimą su jo sąmoningumu ir yra visi šie, kuriuos išvardinot. Mitologija tai tarsi užmigusios Istorijos paslaptys, kurios kartais gali ir šiandien prisisapnuoti įvairiomis pranašiškomis vizijomis.

Religija – mano gyvenimo pamatas, mano prasmė ir duotybė iš Viršaus.

Visos kažkada parašytos tiesos iš širdies ir proto sąjungos, persikėlusios į kitų prasmės ieškotojų sąmonę, vadinasi filosofija arba ideologija. Poezija – tai taip pat muzika, tik žodžiais užrašyta.

Kodėl ir kas sugalvojo grupės pavadinimą Pievos? Ką tai simbolizuoja Jums?

Tai mano brolis, kai buvo dar jaunas ir metalistas. Sugalvojo šį pavadinimą, kai klausėsi mūsų repeticijų.

Mums patiko dviprasmiškas pavadinimas - tai tarsi nusigrojančių  muzikantų šutvė, arba kaip įvairų muzikinių  skonių ir stilių pievos.

Papasakokite apie naująjį albumą, jo koncepciją. Albumus leidžiate retai, tad ir šis, pasirodantys po 6 metų pertraukos, yra didžiulis įvykis šios muzikos gerbėjams.

Labai džiaugiuosi, kad yra  šios muzikos gerbėjų. Pagal mūsų grupės egzistavimo galimybes, mes nuveikėme nemažai. Taip likimas lėmė, kad visi išsiblaškėm ir užleidom vietą kitiems darbams. Albumo leidimą, kurį įrašėm dar berods prieš dvejus metus, vis atidėliojom. Bet, žinot, mintis, kad reikia užbaigti pradėtus darbus neapleido. Ir šiaip - esame skolingi brangiems savo klausytojams savo Muzika, nes JI yra nebe mums patiems ir nebe mūsų.

Apie albumą. Jis pasakoja apie tikrumo jausmo ir meilės ilgesį, tyrą gyvenimo grožį, laimės ieškojimą, apsisprendimo laisvę, apie žmogaus patirtį gyvenant, analizuojant save ir aplinką, apie suvokimą, kad LIKIMAS yra ŽMOGAUS  ir AUKŠČIAUSIOJO bendras projektas.

Interviu su grupės PIEVOS vokaliste, dainų autore, gitariste Virginija Skeiriene. Nr. 2. 2010 11 25:

Kaip ėmėte muzikuoti?

Rimtesne muzika domėtis pradėjau vidurinėje mokykloje, kuomet dainuodama savo mokyklos pop grupėje supratau, kad popsas man nepatinka. Dar geriau – mūsų vadovas nuvežė mus sudalyvauti ,,blogiukų“ konkursą ,kur mes vieninteliai grojom visišką popsą.. ten galutinai apsisprendžiau, ko man reikia.

Pati groti ir kurti muziką pradėjau kiek vėliau, jau baigusi vidurinę. Kaip reikia taisyklingai dainuoti, groti ir kurti muziką jokio supratimo neturėjau (kažin, ar dabar turiu), niekur nesimokiau, išsilavinimo neturiu, tačiau noras buvo stiprus ir vėliau subūriau grupę, kurią pavadinom ,,Pievos“.

Papasakokite apie savo kūrybą.

Grupė per savo gyvavimo metus yra išleidusi du albumus, trečias jau netrukus irgi bus pristatytas. Pirmas albumas audio kasetė ,,Pasilikus su vienatve“ išlestas 1997 m. (13 dainų), antrasis CD - ,,Mėnuli baltas‘‘ 2007 m. (10 dainų). Trečiasis bus CD ,,Paprastas pasaulis“, 2010 m. (15 dainų).

Argi pasaulis paprastas?

Naujasis mūsų albumas yra tęstinumas to, ką mes kūrėme ir grojome ankščiau. Kai kurių dainų dėl neišbaigtumo nedėjome į ankstesnį albumą, o kai kurias dainas iškapstėme iš pirmo albumo ir jos suskambėjo kiek kitaip, todėl panorom tai užfiksuot šiame albume. Yra ir visai naujų, šviežių dainų, kurias tik koncerto metu grosime kitaip nei įraše.

"Paprastas pasaulis" pavadinome todėl, kad žmogus gyvena savo gyvenimą, pats apsisprendžia, kas jam yra svarbiausia, kokios jo vertybės ir tos vertybės yra gyvenimo pagrindas ir prasmė.

Ką manote apie lietuvišką roką, eksperimentinę muziką?

Manau kad Lietuviškas rokas dabar miega, bet noriu tikėt, kad ne amžinu miegu.

Dar prieš turėdama grupę turėjau hobį - važinėjau į įvairius roko, pankroko festivalius, ir tada man rodės, kad nieko geresnio jau negali būti. Kažkur apie 1988-1991 m. koncertų organizatoriai prisikviesdavo iš kitų šalių muzikantus, jie grodavo taip, kad raudavo stogą. Jų grojamas rokas buvo toks gyvas ir užkrečiantis, naujas, niekur negirdėtas, kažkodėl lietuviškasis toks nebuvo (bet čia tik mano nuomonė).

Lietuvos eksperimentinė muzika mane domina. Tikrai yra talentingų, įdomių grupių, ir malonu visus juos matyti ir girdėti. Gaila tik, kad kultūra mūsuose ne pirmoje ir net ne šeštoje vietose, nėra gerai įvertinti ir vertinami mūsų muzikos autoriai ir atlikėjai.

Kas Jums daro didžiausią įtaką?

Nenorėčiau sukonkretinti, kokia tai būtų literatūra, muzika ar filmai, tik pasakysiu, kad didžiausią įtaką daro žmonės, kurie savo kūryba nemeluoja, yra nuoširdūs, darbštūs, įtaigūs, dirbantys iš meilės, su meile ir dėl meilės. Kai tokį kūrinį pamatai ar išgirsti, iš karto nori pasidalinti su kitais,tarsi dalintis gėriu.

Jūs tikinti?

Aš esu krikščionė katalikė.

Artimiausi planai?

Mūsų laukia albumo pristatymas, koncertai, videoklipo pristatymas, na, ir, žinoma, tolesnis (man maloniausias) darbas aranžuoti naujai sukurtas dainas. Duok, Dieve, įkvėpimo, kad vis tai nepasibaigtų!!!

Nuorodos:

https://www.facebook.com/pievos.lt

https://soundcloud.com/pievos

Vaizdo klipai iš įvairių albumų:

Komentarai