Pradžia / Garsas / Sound
 

Grupė SIELA: 30 metų vėtroje

Naujasis, 8 dainų, 38 minutes trunkantis albumas, kaip ir pridera jubiliatams, - itin solidus. VĖTROJE - jau keturioliktas šiandien, kovo pirmąją trisdešimtmetį švenčiančios kultinės gotikinio roko grupės SIELA, kilusios iš Utenos, albumas. Albumas, kaip ir ankstesni trylika, puikus, jame yra ir ramesnių, ir labiau "rokenrolinių" dainų: nenusivils ir grupės gerbėjai, ir tie, kurie ją tik dabar atras.

Mindaugas Peleckis
2020 m. Kovo 01 d., 11:00
Skaityta: 159 k.
Grupė SIELA: 30 metų vėtroje

Albumas VĖTROJE pasirodė praėjusių metų rudens pabaigoje, šiemet jis pristatytas ir Vilniaus knygų mugėje. Pastaraisiais metais su leidybine kompanija "Creative Industries" (prodiuseris Lauras Lučiūnas, žinomas iš legendinių Utenos pagoniško metalo ir neofolko grupių HA LELA bei LAUMĖ, išleidusių albumus dar 1996-1998 metais; jose dabar labiau žinomas kaip žymių grupių prodiuseris L. Lučiūnas grojo gitara, klavišiniais instrumentais, dainavo) SIELA skaitmenizavo visą grupės archyvą, jis atsidūrė visose muzikinėse platformose, nes dalies senųjų įrašų nebėra jokiuose fiziniuose albumuose.

Grupės SIELA visus albumus, EP, singlus ir kt. galite rasti čia: https://open.spotify.com/artist/1hPFXo3zHHaS83N6h4tTbH#_=_.

Grupė SIELA 2019 ir 1995 metais. SIELA'os feisbuko ir discogs.com nuotr.

Ar po trijų dešimtmečių Lietuvos gotikinio roko pradininkai dar gali nustebinti? Džiaugiuosi galėdamas atsakyti teigiamai. Be to, kad grupės lyderis, tekstų ir muzikos autorius Aurelijus Sirgedas yra ir puikus prodiuseris, rašo prozos kūrinius, jis kas keletą metų per pastaruosius tris dešimtmečius vis pradžiugindavo nauju grupės SIELA albumu. Tai vienas retesnių atvejų, kai ganėtinai ilgai gyvuojanti grupė nenusivažiavo į lankas, neišdavė savo skambesio, tačiau jį ir tobulino, ir puikiai ištobulino. Sukurta nemažai vaizdo klipų, sugrota daug koncertų.

Šiemet SIELA trisdešimtmečio proga planuoja nemažai koncertų. Kol kas patvirtina, kad įvyks grupės SIELA koncertai kovo 14 d. (Alaus namai, Vilnius), gegužės 15 d. (Tamsta, Vilnius), rugpjūčio 27-30 d. vyksiančiame festivalyje "Mėnuo Juodaragis XXII", lapkričio 13 d. (Loftas, Vilnius). Planuojama, kad vyks koncertai ir kituose Lietuvos miestuose.

O svarbiausia tai, kad SIELA yra ne tik niūrokos gotikinės muzikos kūrėja, bet ir tai, kad jos muzika - su nebanaliomis melodijomis, įdomiais muzikiniais sprendimais (naujajame albume vienoje dainoje išgirsime JAZZU, anksčiau įrašyta daina su BJELLE, albumų įrašuose bei koncertuose dalyvavo Andrius Mamontovas, Saulius Petreikis, o beegzistuojant grupei išleistas kiek lengvesnės muzikos projekto NE ROMEO albumas, taip pat sukurta nemažai rusiškai įdainuotų dainų, kurias vienija projekto pavadinimas Bessonnitsa / Бессонница; gali būti, kad šiemet sulauksime jo debiutinio albumo; gali būti, kad šis unikalus projektas - savotiška duoklė Viktorui Cojui ir grupei Кино, kurios stilistiką priminė pirmosios grupės SIELA dainos).

Vienintelio projekto NE ROMEO albumo "Princesė Ir Piemuo" (2002) viršelis. Discogs.com nuotr.

A. Sirgedas prisiminė grupės SIELOS pradžią (interviu radikaliai.lt, 2015 m.):

Data, kada tiksliai susikūrėme, nėra tiksliai žinoma. Pirmą kartą grupės įrašą transliavo per radiją 1990 m. kovo 1 d. Tada nuskambėjo dainos „Rudenio Dievas“, „Vėjas, nešantis naktį“ ir „O, mano žvaigžde“.

Buvome pradėję groti vos porą savaičių ir pasidarę šiokius tokius įrašus dalyvavome LRT rengiamane konkurse. Buvome euforijoje girdėdami savo dainas per radiją. Tai atrodė neįmanomas dalykas, kuris tampa įmanomas tada, kada tu kuri dainas, groji, neši idėją ir darai tai kartu su grupe bendraminčių. Kai vežėme į radiją dainas, dar neturėjome pavadinimo, ir tik atiduodant dainas, kai reikėjo užrašyti grupės pavadinima, parašiau SIELA. Tiesiog iš kažkur tai atsirado mano galvoje. Pamaniau: lengvai skanduoti galima per koncertus: „Sie-la, Sie-la“. Ko daugiau reikia?

Vėliau, 1990 m. liepos 14-ąją, surengėme grupės solinį koncertą Utenos apleistuose senuose kultūros namuose, kur susirinko nemažas būrys draugų ir būsimų gerbėjų. Vėliau, rugpjūčio pradžioje, pavyko sudalyvauti pirmajame Lietuvos hipių festivalyje. Jame grojo tokie grandai kaip VETO BANK su ARINA, ODIS iš Latvijos. Nežinau, ką mes ten veikėme su savo dainomis, bet mums leido pagroti vienas iš organizatorių Raimondas Nutautas, grojęs kartu su ARINA.Viską nufilmavo Lietuvos televizija ir po mėnesio parodė per teliką dainą „O, mano žvaigžde“. Tada sekė dar viena euforijos banga ir apie SIELĄ pradėjo kalbėti kaip apie grupę. Ėmėme įrašinėti pirmąjį albumą „Vėjas, nešantis naktį“ su mūsų legendiniu garso režisieriumi Edmondu Babensku. Albumas įrašytas vos per tris dienas.

Kurias šių datų laikyti „Sielos“ gimtadieniu, nežinau. Be to, tai ir nėra svarbu. Svarbiausia, kad tai buvo 1990 metais, ir kad tai iš viso buvo. Dabar galime džiaugtis tuo.

Naujajame albume VĖTROJE groja ir 1987 m. įkurtos maskviečių grupės Мегаполис gitaristas Dmitrijus Červiakovas.

Pasak A. Sirgedo, albumo pavadinimas VĖTROJE puikiai apibūdina dabartinę grupės būseną: „Mes visada išlaikėme ryšį su savo gerbėjais. Bet man labai gera matyti, kad „Sielos“ muzika domisi ne tik tie, kurie daug metų yra su mumis, bet ir galybė jaunų veidų. Tai matydamas suprantu, dėl ko viską darome ir kodėl reikia tai daryti toliau.“ (Iš grupės pranešimo spaudai.)

Grupė SIELA - viena reikšmingiausių Lietuvos roko istorijoje. Linkiu, kad ji gyvuotų dar ne vieną dešimtmetį.

Aurelijus Sirgedas. Ryčio Šeškaičio nuotr.

YouTube kanale galima klausyti visų aštuonių naujojo albumo dainų:

Komentarai