Pradžia / Garsas / Sound
 

29-ajame “Vilnius Jazz“ festivalyje lietuvių koncertai – kokių dar nebuvo

Spalio 11 d. prasidėjęs 29-asis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ kupinas netikėtumų. Savaip ypatinga - kiekviena jo diena. Spalio 12 d. turbūt pirmą kartą šalies džiazo istorijoje viename koncerte susitiks Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas bei nominantai: į sceną grįš legendinis Viačeslavo Ganelino, Petro Vyšniausko ir Arkadijaus Gotesmano “Trio Alliance”, o kitoje koncerto dalyje premjera nustebins jubiliejų mininti Dainiaus Pulausko grupė (DPG). Šis koncertas prasidės kitaip, negu buvo planuota. Iškiliausias Lietuvos džiazo grupes turėjo pristatyti žinomas filosofas, džiazo bendruomenės narys profesorius Leonidas Donskis, pavadinęs džiazą „lietuviškos tapatybės dalimi“. Būtent jam tarpininkaujant, neseniai V.Ganelinui buvo suteiktas vieno Meksikos universiteto garbės vardas.

Radikaliai.lt
2016 m. Spalio 12 d., 14:19
Skaityta: 8 k.
„Trio Alliance”. „Vilnius Jazz“ archyvo nuotr.
„Trio Alliance”. „Vilnius Jazz“ archyvo nuotr.

Tačiau rugsėjo 21 dieną Lietuva neteko  iškilaus mąstytojo, o Lietuvos džiazas – dalelės savęs. „Trio Alliance” savo projektą skirs šviesiam Leonido Donskio atminimui.

Džiazo grandų trio debiutavo 1993 metais.  Kiekvienas jo pasirodymas tampa intriguojančiu įvykiu - šie muzikantai susitinka retai,  kai į Lietuvą sugrįžta iš Izraelio džiazo klavišininkas ir kompozitorius V.Ganelinas.

Viačeslavas Ganelinas

Tačiau trijulė glaudžiai susijusi tarpusavyje. Jau 27-erius metus gyvuoja P.Vyšniausko ir A.Gotesmano duetas „PetrArka”, o „Ganelin Trio Priority“ yra viena pagrindinių tarptautinių P.Vyšniausko grupių. Daug metų su V.Ganelinu bendradarbiauja A.Gotesmanas. Vis dėlto nedaugelis prisimena, kada visos trys džiazo pažibos muzikavo kartu.

Laikui bėgant,  keičiasi asmenybės, keičiasi ir jų muzika, tad smalsu, kokia ji bus šįkart, juolab kad šie menininkai visada groja spontaniškai.

DPG (Dainius Pulauskas, Valerijus Ramoška, Liutauras Janušaitis, Kęstutis Vaiginis, Domas Aleksa, Linas Būda)  šį sezoną mini Lietuvos festivaliuose savo 20-metį. Kolektyvas praėjusią savaitę grįžo iš festivalių Pietų Korėjoje, kuriuose koncertavo tūkstantinėms auditorijoms lauko arenose. Tai buvo jau dešimtosios grupės gastrolės Azijoje.

DPG

DPG pirmoji iš Lietuvos  įžengė ir į  Malaizijos, Indonezijos, Pietų Afrikos Respublikos, Egipto, Etiopijos scenas, tris kartus gastroliavo Kinijoje, du – Indijoje. Jai  plojo prestižinių Otavos, Londono, Keiptauno, Tokijo džiazo festivalių publika. Per 20 metų DPG apkeliavo per  120 džiazo festivalių daugiau kaip 30 valstybių  keturiuose žemynuose.

Nueitą grupės kelią įamžino neseniai išleistas 9-asis jos albumas „The Best of 20 Years”, pristatantis geriausias visų laikų Dainiaus Pulausko kompozicijas.

Atrodytų, grupės lyderis muzikos prikūrė tiek, kad galėtų sėkmingai kartoti kūrinius bet kur pasaulyje. Tačiau maestro pristato vis naujas programas. Štai ir šių metų „Vilnius Jazz“  Dainius specialiai sukūrė programą „Šokių magija“, savitai interpretuojančią devynis skirtingus šokius – nuo barokinio iki Lotynų Amerikos pramoginių. Autorius prisipažino seniai norėjęs imtis šio darbo,  mat kadaise su „Oktavos“ ansambliu grodavęs pramoginių šokių turnyruose.

Tačiau naujoji DPG programa skirta ne šokti, o klausytis – tai džiazas su spontaniškomis improvizacijomis. Kartais improvizuos net ir projekto partneris – styginių kvartetas „Amber Quartet“,  kurio misija, anot autoriaus,  – papildyti DPG garsų ir tembrų paletę akademiniais atspalviais.

Bus festivalyje ir daugiau lietuviškų intrigų. Liudas Mockūnas pirmą kartą karjeroje gros visą koncerto dalį solo. Tai apskritai retai girdimas džiazo koncertuose amplua, o  “Vilnius Jazz” šįkart kvies pasiklausyti netgi dvigubos solo programos – ne tik grupėje, bet ir vienas scenoje taip pat improvizuos Niujorke gyvenantis perkusininkas Dalius Naujokaitis.

Be to,  išgirsime vienintelį lietuvių kolektyvą,  propaguojantį  praėjusio amžiaus Čikagos laisvojo džiazo estetiką – Dovydo Stalmoko grupę „Horny Horns“.  Ir tai dar ne viskas: laukia  intriguojantis konkurso “Vilnius Jazz Young Power” finalas - jame varžysis trys lygiavertės, tikrai stiprios grupės.

vilniusjazz.lt inf.

Petras Vyšniauskas ir Viačeslavas Ganelinas

Komentarai