Pradžia / Garsas / Sound
 

ANTIS mirė, tegyvuoja ANTIS 2.0!

Turbūt ne veltui grupė ANTIS surengė tikrai puikų šou apie zombius. Visada mėgau šią grupę, pirmąsias plokšteles išgirdau paauglystėje, kai tik jos pasirodė, sekiau visą jos kūrybą. Nieko prieš šią grupę neturiu, tačiau yra keistas dalykas: grupė pareiškė išsiskirstanti, bet sustoti negali: išleistas naujas klipas, neseniai pasirodė nauja, paskutiniame (ar tikrai?) koncerte atlikta daina. Visa tai būtų šaunu, ir grupė vėl galėtų atsinaujinti (būtų Lietuvos THE ROLLING STONES, tiesa, su 22 metais mažesniu stažu, bet ir dabartinio pakanka). Tik kyla klausimas: kiek tikroji, senoji ANTIS turi šviežių SAVO idėjų, o kiek jų skolinasi: jau zombiškajame koncerte buvo justi akivaizdi RAMMSTEIN įtaka, vėliau pasitelkta geniali dainininkė JAZZU ir elektronika virtę DEBESYS yra tikras šedevras. Dabar ANTIS turbūt neatsitiktinai po LAIBACH koncerto tampa lyg ir lietuviškaisiais LAIBACH, kartu su Donatu Montvydu ir Virgilijumi Noreika išleidžia dainą Per Amžius Su Vyčiu Už Laisvą Tėvynę (https://www.pakartot.lt/album/per-amzius-su-vyciu-uz-laisva-tevyne-singlas). Taigi, viskas su grupe ANTIS gerai, vaikinai netapo zombiais, tiesiog jie ieško naujo identiteto. Taigi, nors viešo pareiškimo ir nėra, asmeniškai aš randu daugiau nei pakankamai duomenų skelbti: ANTIS vėl gyva, ir tai jau yra ANTIS 2.0.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Spalio 11 d., 16:53
Skaityta: 87 k.
Rimo Sakalausko menas.
Rimo Sakalausko menas.

Nepriklausoma muzikos agentūra M.P.3 spalio 11 d. pranešė įdomią naujieną: "Tie, kas 2014 metais lankėsi „Anties“ koncertiniame ture didžiosiose Lietuvos arenose, turbūt pamena ir įspūdingas šių koncertų vaizdo projekcijas. Jų autorius Rimas Sakalauskas tuomet grupei davė pažadą šių projekcijų pagrindu sukurti vaizdo klipą. Ir nors šią vasarą „Antis“ sugrojo savo atsisveikinimo koncertus ir nulipo nuo scenos, tai tik dar labiau paskatino videomenininką įgyvendinti savo sumanymą. Todėl šį antradienį grupė sukvietė savo bičiulius, žurnalistus, „Facebook“ draugus į kino teatrą „Pasaka“ Vilniaus senamiestyje ir šioje kompanijoje džiaugsmingai pristatė vaizdo klipą senai, bet naujai įrašytai dainai „Duokit medalį“. Pasak režisieriaus Rimo Sakalausko, šis vaizdo klipas tai dvejus metus kaupto darbo rezultatas, kuris užsimezgė kuriant vaizdo projekcijas legendinei Sąjūdžio grupei „Antis“. Daina „Duokit medalį“ saviironiškai pašiepia žmogaus, dažniau menininko, silpnybę garbei, pripažinimui. „Iš to ir kilo idėja — sukurti virtualų grupės narių panteoną, švytintį lygiai tiek, kiek trunka pati daina“, — sakė Rimas Sakalauskas. Panteonui sukurti režisierius pasitelkė tokią architektūros sintezę, kuri atspindėtų totalitarizmo grėsmę, kai ekonominių bei socialinių sunkumų kamuojamose demokratinėse visuomenėse kyla populistiniai, neonacių judėjimai, galintys iššaukti naujus konfliktus tarp tautų ir rasių. Vaizdo klipe „Duokit medalį“ plačiai panaudotos trimatės grafikos bei fotogrametrijos technikos, skenuojant grupės narių portretus bei jau į istorija nugarmėjusias žaliojo tilto skulptūras, ne vienerius metus kėlusias viešas diskusijas. „Duokit medalį“ — pirmasis „Anties“ vaizdo klipas nuo 2014 metais nufilmuotų „Debesys“ ir „Nauji metai“. Naujasis vaizdo klipas jau įtrauktas į Rygos tarptautinio kino festivalio programą ir taip pat pateks į „Anties“ CD ir DVD albumą „Geriausios dainos II“, kuris bus išleistas lygiai po mėnesio — lapkričio 11 dieną."

LAIBACH Šiaurės Korėjoje:

Rimo Sakalausko menas, skirtas atgimusiai grupei ANTIS:

Vaizdo klipai:

Nuostabus klipas, bet juk tai... LAIBACH?

Nuostabus klipas, bet juk tai... elektroninė muzika, o ne rokas?

Nuostabi daina, bet juk tai... RAMMSTEIN? Ne, geriau. Tai, ANTIS 2.0.

Komentarai
  • wrong
    2016 m. Lapkričio 16 d., 13:55
    Galiausiai, apie Jazzu - tokie seilėjimaisi kad tai neva kažkokia geniali dainininkė tik eilinį kartą parodo kad ši dainininkė yra visiškai vidutinio lygio ir Lietuvoje labiausiai pervertinama dainininkė. Kažkaip niekada neteko skaityti rimtesnių argumentų bandančių pateisinti tuos atsiprašant myžčiojimus. Man atrodo kad tarkim Alina Orlova palyginimui su Jazzu yra genialumo įsikūnijimas, nes jos muzika sugeba sudominti užsienio klausytoju, kai tuo tarpu Jazzu tenka dainuoti tik lietuviškom ''kiaunėm'' Londone. Prastesnio koverio nei Nauji Metai nesu girdėjęs ir tikriausiai niekada nebeišgirsiu... ar aš klystu? duokit paklausyti šios legendinės, puikios dainos originalą ir naujają versiją su Jazzu užsienio muzikos kritikams, kurie tikriausiai niekada negirdėjo Anties, ir paklauskit kuri geresnė.
  • wrong
    2016 m. Lapkričio 16 d., 13:55
    Tas Rammstein įtakos Ančiai eksalavimas jau verčia vemti - Parodykit tą vietą kur Antis kažką nukopino nuo Rammsteinų, tik konkrečiai? Net albumo ''Baisiai Džiugu'' viršelis nebuvo jokia kopija nuo Rammstein ''Made in Germany''viršelio, todėl kad būtent tokia idėja muzikos pasaulyje jau buvo naudota ne vieną kartą. Su muzika dar akivaizdžiau - elektroninės ir roko muzikos samplaika niekada nebuvo kažkoks vien tik Rammstein'ams priklausantis išradimas - tie patys Rammstein'ai muzikines idėjas skolinosi iš kitų grupių, tik jas suplakė į vieną kokteilį ir uždėjo savo štampą, ir visą šlovę pelnė daugiau dėmesio skyrę vizualumui ir efektams nei kitos grupės - iš esmės jie niekada nesukūrė kažkokio unikalaus naujo muzikinio stiliaus. Galų gale, parodykit kuri roko ar popmuzikos grupė ar atlikėjas kuria kažką žiauriai originakaus ir ničnieko neįtakojami ir visiškai nesiskolindami idėjų? tokių dalykų nebūna, taip nerealu.