Pradžia / Garsas / Sound
 

Festivalyje „Yaga Gathering 2016“ – senovės šamanų išmintis

Kokie yra alternatyvūs gydymo būdai ir dvasinės praktikos? Ar iš tiesų skirtingų kultūrų žmonės pasaulį suvokia nevienodai? O gal visi siekia tų pačių tikslų? Kokias praktikas taikydavo senovės išminčiai, norėdami padėti savo bendruomenių nariams? Apie visa tai ne tik kalbės, bet ir leis praktiškai patirti festivalio „Yaga Gathering 2016“ lektoriai bei šamanizmo ekspertai.

Radikaliai.lt
2016 m. Liepos 18 d., 12:58
Skaityta: 214 k.
Festivalyje „Yaga Gathering 2016“ – senovės šamanų išmintis

Supažindins su šamanizmo istorija

Festivalio „Yaga Gathering 2016“ Koncepto scenoje paskaitą apie Sibiro šamanizmą ves antropologijos žinovas, šamanizmo ekspertas Vygandas Korzonas. Paskaitos metu bus kalbama apie šamanizmo ištakas, įvairias šamanizmo formas, taikytas pasaulio istorijoje. Taip pat paskaitos metu lektorius žada visiems susirinkusiems pademonstruoti, kaip skirtingai kiekvienas iš mūsų suvokiame pasaulį ir kaip svarbu skirtumuose rasti tai, kad mus sieja.

„Visi žmonės turi ne tik fizinių, bet ir dvasinių poreikių. Mums būdingi tam tikri tiesos ieškojimai, bandymas pabėgti nuo realybės. Vienas iš esminių šamanizmo principų ir yra alternatyvių dvasinių potyrių paieškos. Tam gali būti naudojamos labai įvairios technikos, nuo visiems puikiai žinomų jogos bei meditacijos iki rebefingo technikų“, – sako V. Korzonas.

Pasak jo, šamanizmą galima laikyti tam tikru senoviniu psichoterapijos būdu, padedančiu žmonėms spręsti jų vidines problemas. Įvairios praktikos skirtingais laikotarpiais taikytos visame pasaulyje, tačiau visas jas sieja vienas tikslas – padėti žmonėms.

Kvies į indėnišką pirtį

Iš Portugalijos atvykstanti Mariana Cortesao festivalyje pristatys tradicinę indėnų šamanų pirtį temaskalį.

Pasak jos, temaskalio pirties ceremonijai jau šimtai metų. Ši tradicinė pirtis nuo senovės buvo naudojama apsivalymo bei gydymo ritualuose. Pirtis, savo apvalia konstrukcija, buvimu kartu vienoje erdvėje primena žmonėms apie sukūrimo, atėjimo į šį pasaulį momentą. Pirties viduje prie durų ir centre sėdasi žmonės kurie veda ceremoniją, groja būgnu, prižiūri pirtį. Pora žmonių dirba lauke, kursto laužą, paduoda akmenis, vandenį ir kitus instrumentus.

Temaskalio ritualas susidaro iš kelių ciklų, skirtų pagrindiniams elementams ir skirtingoms pasaulio kryptims. Durys atveriamos kelis kartus. Ant įkaitusių akmenų beriami smilkalai. Kai visi akmenys skirti tam ciklui suguldomi duobėje, temaskalio durys uždaromos ir ant akmenų pilamas vanduo. Garuodamas jis nuneša mūsų maldas tiesiai į visatos širdį.

Ši ceremonija išvalo ir suteikia jėgų, atpalaiduoja raumenis, bei nuramina protą. Temaskalis atveria širdį, padeda sureguliuoti energijos ir kraujo tekėjimą kūne, sustiprina imunitetą.

„Pasigamink pats“

Tradiciškai festivalyje veiks amatų kiemas ir dirbtuvės, kuriose festivalio dalyviai bus kviečiami išmokti pasigaminti ne tik įvairius papuošalus, bet ir sakraliais laikytus, bei įvairiose apeigose naudotus daiktus.

Linas ir Viktorija Karaliai kvies į Pietų Amerikos indėnų šventųjų papuošalų gamybos dirbtuves iš spalvotų stiklinių karoliukų (biserio). Jose bus galima išmokti pasigaminti išskirtinę apyrankę bei panorėjus įsigyti visus gamybai reikiamus įrankius.
Taip pat kartu su Renata Mikalauskaite gaminsime rankų darbo sapnų gaudykles. Tai talismanas saugantis nuo blogo, puikus prisiminimas, kuris festivalio metu bus gaminamas iš naturalių medžiagų ir su pozityvia energija.

Menininkė Jurga Skardžiukaitė mokys piešti ryškiaspalves mandalas ant nugludintų jūros akmenėlių. Mandalos piešiamos mažais taškeliais, plonu teptuku, niekur neskubant ir siejamos su dvasine meditacija. Po šių dirbtuvių festivalio dalyviai su savimi namo parsiveš gražų suvenyrą.

Ne mažiau įdomi bus ir smilkalų gamybos pamoka. Pasak Parduotuvės „Esoteric“ įkūrėjos Renatos žmonės jau tūkstančius metų žino kaip išgauti aromatus iš kvapių dervų, medienos gabalėlių, žolių, šaknų, žievės, sėklų, žiedų. Smilkalai naudojami daugelyje religinių apeigų, taip pat medicininiais, estetiniais tikslais. Įvairiais žmonijos laikotarpiais jie naudoti šventyklose, ritualų ir ceremonijų, meditacijų metu, kai kur jie neatsiejami nuo laidojimo ritualų ir medicininės praktikos. Tuo tarpu kasdieniame gyvenime jie naudojami siekiant sureguliuoti fizinius ir emocinius sutrikimus ar tiesiog pajusti pasitenkinimą nuo malonaus aromato. Nuo seno smilkalai, laikomi efektyviausia aromaterapine priemone.

Praėjusiais metais didžiulio susidomėjimo sulaukusios kelių dienų trukmės raugo keramikos dirbtuvės į festivalį sugrįš ir šiais metais. Keramikas Audrius Gokas vėl mokys senovinės keramikos technologijos. Pasak jo, dirbtuvių metu molis bus formuojamas rankomis, šildomas malkomis kūrenamoje duobėje ir merkiamas į raugo skysti prieš ataušinimą. Šio specifinio proceso metu sukuriami unikalūs raštai, tekstūros ir spalvos.

Visa tai ir dar daugiau jau liepos 28 – rugpjūčio 1 dienomis vyksiančiame festivalyje „Yaga Gathering 2016“. Festivalis vyks Varėnos raj., Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero.

Bilietus įsigyti galima oficialioje festivalio svetainėje www.yaga.lt.

Daugiau informacijos:

www.yaga.lt

www.facebook.com/YagaGathering

https://www.youtube.com/user/Yagafestival

Komentarai