Pradžia / Garsas / Sound
 

Rugjūčio 26-28 d. Dūburio ežero saloje vyks Mėnuo Juodaragis XIX

Nepriklausomas savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis MĖNUO JUODARAGIS tradiciškai vyks paskutinį 2016 m. vasaros savaitgalį, rugpjūčio 26 - 28 d. naujoje vietoje – sodrios miško žalumos supamoje Dūburio ežero saloje, Zarasų rajone.

Radikaliai.lt
2016 m. Balandžio 29 d., 11:19
Skaityta: 323 k.
Rugjūčio 26-28 d. Dūburio ežero saloje vyks Mėnuo Juodaragis XIX

Tris dienas ir naktis lankytojus džiugins Lietuvos ir užsienio kolektyvų koncertai ir nepaprastai gausi kultūrinė šventės programa. Tai vienas seniausių ir įspūdingiausių vasaros renginių Lietuvoje, šiemet rengiamas jau 19-ąjį kartą.

Trejose festivalio scenose savo pasirodymus surengs per keturias dešimtis įvairių muzikinių žanrų grupių – garsūs užsienio kolektyvai, žymiausi Lietuvos atlikėjai ir įdomiausi nauji talentai. Nuo tradicinio folkloro iki šiuolaikinio roko, nuo klasikos iki šamanizmo, nuo akustinės iki kosminės elektroninės muzikos!

Greta muzikinių koncertų savo gebėjimus rodys geriausi senųjų amatų meistrai, vyks edukacinės paskaitos, baltiškų tradicijų apeigos, kino peržiūros, ekomenio parodos, pažintiniai žygiai, sporto turnyrai, teatro vaidinimai, vakaronės, užsiėmimai vaikams ir įvairios pramogos – čia smagios veiklos sau randa ir didelis, ir mažas. Ir net kartu atvykę keturkojai augintiniai.

Nauja renginio vieta bei ypatinga festivalio tema, gaubianti jaukia namų aplinka, žada nepamirštamus įspūdžius ir nepakartojamą galimybę patektį į atskirą magišką pasaulį, betarpiškai patirti gyvą baltišką savastį.

Renginio programa, stovyklavimo ir parkavimo sąlygos bus paskelbtos jau netrukus šioje festivalio svetainėje.  

Pradinė bilietų kaina (iki vasaros): 30,- Eur. Šeimos bilietas 55,- Eur.

Patvirtinti dalyviai:

ALIO DIE (Italija)
HEXVESSEL (Suomija)
KELTIKA HISPANNA (Ispanija)
ROMOWE RIKOITO (Prūsija)
SAUCEJAS (Latvija)
THEODOR BASTARD (Rusija)
--------
Aistė Smilgevičiūtė ir SKYLĖ
DUBURIAI
ESATIS
GARBANOTAS BOSISTAS
GIRIŲ DVASIOS
KŪLGRINDA
LUCTUS
OBšRR
PIEVOS
RANA
SEN SVAJA
SHEEP GOT WAXED
SIELA
SOLO ANSAMBLIS
SRAIGĖS EFEKTAS
TIESE
UGNIAVIJAS
ŪKANOSE
VĖLIŲ NAMAI
VILKDUJA
VILKO PUPOS
ŽALVARINIS
~ bus daugiau / tba ~

Festivalio tema - NAMAI. Nauja renginio vieta, bei ypatingu jaukumu gaubianti renginio programa žada nepamirštamus įspūdžius ir žinias! Paskutines vasaros dienas praleisk nepakartojamai - grįžk kur nebuvęs!

---------------------- english ----------------------

 

MĖNUO JUODARAGIS XIX - the brand new edition of yearly independent festival for native alternative music and contemporary Baltic culture traditionally will be held on the last weekend of Summer, August 26 - 28, 2016. This time MJR is calling all tribes to new place, a marvellous wild island at Dūburys lake (20 km from Zarasai town), North-eastern Lithuania.

XIX festival theme embraces a concept of Home.

Be welcome for three magic days of impressive original concerts, ancient crafts, rites, traditions, land-art, workshops, lectures, and whole abundant festival programme. Experience true living power of heathen in modern, pure nature, and great Lithuanian friendship!

Single 3-days full ticket price is 30,- Eur
Family tickets 55,- Eur
Prices valid until June 1st. Tickets available online and by post.
Tickets – http://www.menuojuodaragis.lt/en/tickets.

Mėnuo Juodaragis – unikalus, nepriklausomas šiuolaikinės baltų kultūros ir alternatyvios muzikos festivalis, pristatantis pagoniškosios tradicijos palikimą, neo-folkloro kryptis ir post-moderniosios kūrybos avangardą. Novatoriškas renginio vyksmas kasmet įgauna vis daugiau išraiškos formų – tai gausūs Baltijos ir užsienio šalių kolektyvų koncertai, garso architektų pasirodymai, senosios apeigos, svarbių temų paskaitos ir filmai, parodos, tradiciniai amatai, ekologinės akcijos, interaktyvūs kūrybos projektai, vaidinimai, žaidimai, šokių vakarai ir kita.

MJR yra nekomercinis renginys, kuris gimė ir gyvuoja iš gryno entuziazmo ir idėjinių paskatų. Visa festivalio veikla grindžiama asmeninėmis kūrėjų iniciatyvomis ir laisva valia, nesaistoma jokių žinybų ar politikos.

Mėnuo Juodaragis prasidėjo 1995 m. – tuomet tai buvo gan spontaniškas keliolikos kuriančių jaunuolių ir jų bičiulių susibūrimas vieną žvaigždėtą naktį Verbiškių kaime netoli Molėtų. Dabar MJR yra vienas įdomiausių vasaros festivalių ir didžiausias alternatyvios kultūros renginys Lietuvoje. Kasmet jį aplanko vis daugiau kūrėjų ir žiūrovų.

Festivalis rengiamas vaizdingose gamtos vietose, tai glaudžiai siejasi su MJR idėja. Savaime nusistovėjo tradicija, kad augantis renginys kas 3 metus persikelia į naują vietą. Po Verbiškių, 2000-2002 metais MJR vyko Sudeikių miestelyje prie Alaušo ežero, netoli Utenos – ten festivalis rado vietinės valdžios pritarimą ir palaikymą. Būtent Sudeikiuose Mėnuo Juodaragis išaugo į solidų kasmetinį renginį. Nusistovėjo ir renginio laikas – paskutinis vasaros savaitgalis. 2003-2005 m. MJR vyko prie legendinės Kernavės. Užbaigus 9 metų ciklą, MJR stovykloje buvo paskelbta pertrauka ir 2006 m. festivalis nebuvo rengiamas. 2007 m. Juodaragis pradėjo naują įkvepiantį etapą pasakiškoje Zaraso saloje...

MJR tradiciškai vyksta tris dienas, įvairialypė programa plėtojama keliose vietose vienu metu – taip, kad kiekvienas žiūrovas gali pasirinkti sau įdomiausius dalykus. Festivalio krypčių gausa tuo pačiu lemia publikos įvairovę – vargu ar kokiame kitame Lietuvos festivalyje išvysite tiek skirtingų subkultūrų atstovų, daugybę įvairaus amžiaus žmonių, jaunų šeimų. Jų nuoširdumas, geranoriškumas ir pagarba sukuria neprilygstamą vienijančią atmosferą – tikrą sielos šventę visiems, besidomintiems baltų kultūra ir jos atgimimu. Mėnuo Juodaragis sulaukia ir gausių užsienio svečių – pastaraisiais metais festivalį lanko žmonės iš Latvijos, Lenkijos, Estijos, Gudijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos, Olandijos, Šveicarijos, Čekijos, Austrijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Portugalijos, Kanados, JAV, Australijos, Indijos, Japonijos...

Daugelis festivalio svečių pažymi, kad MJR yra nepakartojamas, aplinkinėse šalyse analogų neturintis renginys. Festivalis turi susiformavusį savitą modelį (kuris kaskart papildomas naujais akcentais), savitą atributiką ir heraldiką, bei išskirtinę aplinką. Tai ta vieta, kur gimsta naujos idėjos ir gili kūryba dera su siautulinga pramoga. Daugeliui dalyvių MJR tapo tam tikru atskaitos tašku metuose. O kai kurie nuolatiniai festivalio lankytojai teigia, jog laukia Juodaragio labiau nei savo gimtadienio :)

MJR organizatoriai – muzikos leidykla Dangus ir VŠĮ Baltijos Griaustinis. Nuo 2002 metų festivaliui dėmesį ir dalinę paramą skiria Lietuvos respublikos Kultūros ministerija, kitos kultūros institucijos, UNESCO kultūros vadybos katedra, įvairios įmonės, žinisklaidos priemonės ir privatūs asmenys.

O didžiausi MJR rėmėjai yra kūrėjai, kolektyvai, projektų autoriai bei kiekvienais metais tarsi viena gentis namo sugrįžtantys žiūrovai – jie yra tikroji šio vyksmo dvasia.

Mėnuo Juodaragis pristato gyvą šiuolaikinę baltų kultūrą šiandienos šviesoje. Tai ir pagarba tradicijai, ir iš jos išplaukianti jaunų menų šventė. Kūrybinė baltiškosios pasaulėžiūros ir estetikos kalvė, kur susitinka sena ir nauja, autentiška ir modernu, juoda ir balta, prasminga ir spontaniška. Tai novatoriškas tarptautinis kultūrinis renginys ir kartu smagi pramoga šalyje, kuri išsaugojo prigimtinę Europos Ugnį ir kalba seniausia žemyno kalba.

Negęstanti nuojauta verčia ieškoti. Kažkur čia – srovėje, medžiuose, po velėna, liepsnų šokyje, mūsų genetinėje sekoje – glūdi archetipinis Visatos raktas, kurio galią taip gerai žinojo senosios Europos tautos. Etninė tradicija čia suvokiama ne kaip senovinė priemenės dekoracija, ar pramoginis patrepsėjimas prie alaus. Čia žavi gilieji pro-folkloro klodai, virpantys nenusakomu jausmingumu, archaika ir mitologiniais magiškais vaizdiniais. Tai Praeities ir Ateities jungtis Laike, universalus Veikimo Principas, kuriam suteikiama nauja sklaida. MJR sukviečia pažangiausius kūrėjus, kurie semia iš pačios gelmės ir dega savita kūryba – ne tam, kad įtiktų vartotojų masėms.

Tėkmė srūva daugeliu senų ir modernių garso krypčių: ethno, neo-folk, post-folk, neo-classical, tribal, ambient, industrial, trio-hop, electronic, rock, metal, medieval, gothic, neo-cabaret, avantgarde ir kitų – keistų, savitų, neįvardijamų. Tai – priemonės. Jos skirtingos, tačiau turi bendrą savasties kryptį, tiesiogines ar netiesiogines sąsajas su prigimtine tradicija. Įvairios kartos, gentys ir idėjos, įvairūs žanrai ir stiliai – bet vienas jausmas, vienas užburiantis Žemės ritmas.

Šaltos Istorijos lūpos vargu ar bepasakys ką nors naujo. Moksliniai terminai ir archeologų atradimai vargu ar atskleis visą gyvos Paslapties plazdenimo grožį. Vargu ar surasime savo Protėvių šviesą klastinguose metraščių labirintuose ir istorijos kelmų išvedžiojimuose. Bet neapleidžia tikėjimas, kad esminius Didžiosios Legendos fragmentus galime atkurti ir kitaip – daug stipriau ir GYVIAU – savo Krauju ir Mintimi. Daugelis baltiškos Visatos kodų tapo amžiams sustingdyti muziejinio fetišizmo sandėliuose, užmiršti bedvasio konformizmo ir madų skuboje, paversti pasakų prietarais, – pasiliko akivaizdūs, bet nepastebimi laiko srovėje, kukliai tylūs už globalinio alaso... ir prabylantys tiems, kas ieško ir junta.

MJR ritualo tiesa – patirti magiškąjį Pasaulio medį čia ir dabar – naujomis priemonėmis, universalia postmodernia kalba. Ir tai nėra tik baimė prarasti identitetą ar rudimentinė duoklė nostalgijai. Tebūna tai jaunas kuriančios minties judesys su žaižaruojančia ateities projekcija. Ir pagarba tiems, kas sugeba suvokti savo protėvių palikimo galią – ji čia! – ne Rytuose ir ne Vakaruose, ne prisišliejusi prie kažkurio šeimininko, nežarstanti pamokymų ar baigtinių tiesų.

Tuopat pastebėtina, kad MJR koncepcija nepretenduoja į mokymą ar kažkokią filosofinę doktriną. Neturi jokių pretenzijų į kabinetinį autentiškumą, nepuoselėja noro folklorą „modernizuoti“, „pritaikyti“ ar „iškreipti“. Etnokultūros konservavimas ir kanonizmas telieka uoliems katalogų specialistams, o Juodaragio idėja aiški ir paprasta – GYVAS širdies plakimas. Nes GYVA tik tai, kas geba keistis. Nes baltiškas Žaltys savo uodegos neryja. Nes po gyvybės ateina mirtis, o po nakties – diena. O tikroje šventėje nedera pamiršti ir pramogų – prisilietus prie pulsuojančios Paslapties žaidimas virsta ritualu, o ritualas – žaidimu. Mes einam Ratu... Tolyn. Už devynių vandenų. Ten, kur Pradžių Pradžia.

Istorijos seka

Gyva tai, kas kinta... Vėstančių vasarvydžių gaisomis, basomis rasomis, ugnies spalvomis – ant vandenų, link žvaigždžių, per sapnus ir ąžuolų šnaresį – Ratas sukasi, Lemtis kalba, Dangus rodo – MJR ženklais ir datomis. Tris metus festivalis vyko naktinėse Verbiškėse, tris metus augo supamas Alaušo vandenų Sudeikiuose ir dar tris metus mokėsi istorijos ir magijos legendinėje Kernavėje. Po devynerių burtažodžių užgimė naujas metas. Juodaragio Galia ūžia stiprėjančiame metų cikle, ir vėliavos kyla šaukdamos atrasti savasties stebuklą. Įkvepiantis žengimas tolyn, į Pasaulio kraštą Šiaurės Rytuose... kur ežerynų erdvės nepamatuojamos, kur tyro paprastumo gelmė sugrąžina Baltą jutimą. Trys plačių erdvių metai Zarasuose ir po XII-ojo jubiliejaus, MJR ėmė sukti nauju ratu, kas ketvirtus metus skiriant vasarą glaustesniam vyksmui vis kitoje gražiosios Lietuvos vietoje. Tad tryliktasis Juodaragis nužengė į pačią Velnio duobę Aukštadvaryje, o 2011-aisiais šventė grįžo į namais tapusią Didžiąją Zaraso salą naujai 3 metų kelionei... kuri 2013-aisiais, baltiška brolybe pažymėta, baigia dar vieną MJR ciklą.

Mėnuo Juodaragis XVII - 2014.08.22-24 - Skinderiškis

Grupės ir projektai: And Also The Trees, Sieben, Krauka, O Paradis, Merope, Essa, Frailty, Auštaras, Budrūs, Daina Dieva, Donis, Driezhas, Gilė, Girių Dvasios, Gyvata, Juodvarnis, Kfg-Pulkelis, Korys, Kūlgrinda, Lela Menelia, Lygaudė, Lys, Mano Juodoji Sesuo, Mckaras, Miglaukas, Nyksta, Obšrr, Oorchach, Pievos, Rana, Sala, Shnare.Sys, Skeldos, Smilgelė, Somnambula, Spanxti, Tegu Teka, Trys Keturiose, Ugniavijas, Virsmai, Vytautas V. Landsbergis, Wejdas, Žiedupė, Dj Eirimas Velička - Dj Plix - Dj Paulius Ilius - Dj Do - Dj Shn (Minimal.Lt).

Temų gijos: Anapus miego ir sapnų

Mėnuo Juodaragis XVI - 2013.08.23-25 - Zarasai

Grupės ir projektai: Aistė Smilgevičiūtė Ir Skylė, Baltos Varnos, Bruzgynai Domantas Razauskas Su Grupe, Donis, Čiūtyta, Garsinė Izoliacija, Gilė, Girnų Giesmės, Justina Mileškaitė, Liepaitės, Kabg Čiutyta, Kūjeliai Kūlgrinda, Laukis, Marga Muzika, Midula, Obšrr, Obtest, Pievos, Ratilai, Sen Svaja, Siela, Skeldos, Spanxti, Sraigės Efektas, Ugniavijas, Vėjopatis, Vėlių Namai, Vilkduja.

Temų gijos: Broliai Latviai

Mėnuo Juodaragis XV - 2012.08.24-26 - Zarasai

Grupės ir projektai: Aistė Smilgevičiūtė ir Skylė, Alina Orlova, Andrius Mamontovas, Ataraxia (Italija), ByTikZyz , Blezdinga, Cruachan (Airija), Čir vir vyrai, Daina Dieva, Dakha Brakha (Ukraina), Donis, Driezhas, Flesh Flash, Gastauta, Gediminas Žilys, Girnų Giesmės, Gyvata, Hati (Lenkija), Juodvarnis, Kamanių Šilelis, Kreizas, Kūlgrinda, Lapot, Larrnakh (Vengrija), Linago, Mindrauja, Obelija, Oorchach, Ramtatūris, Rumunija, Sala, Sen Svaja, Svjata Vatra (Estija-Ukraina), Tharaphita (Estija), Theodor Bastard (Rusija), Troum (Vokietija), Ugniavijas, Vejam Kabata (Latvija), Veronika Povilionienė ir Lietuvos Karinis Orkestras, Vietah (Gudija), Visi, Vydraga, Vytautas V. Landsbergis ir R.Rašpoliauskas, Žalvarinis. – DJs: Shahs (Lv), Montgomer, Nematomi, Teta Birutė ir kt. – Amatų kiemas: Didysis Juostų pynimo ratas, klubas Karionys, klubas Strėlė, klubas Varingis, Pajauta, Pernakta, Plangi, Ramūnas Čižas, Tarailos kalvė ir kt. – Specialūs projektai: Benas Šarka "Kiaurai", MJR sąšvilpa, EkoMenis, Lietuvos ornitologų draugija, Oro balionų paradas, Aviacijos programa, Švytinyts sodai (Vilniaus etnocentras), Poezijos skaitymai, Rytinė mankšta ir kt. – Parodos: "Šių dienų šamanai" (Mihaly Hoppalo fotografija, Vengrija), "Lietuvos laukinės gamtos fotografija" (Lututė), "Lietuvos aeroklubo istorija" (Aviacijos muziejus). – Paskaitos: G.Kadžytė, D.Vyčinienė, plk. ltn. E.Raubickas, M.Dž.Ubartienė, V.Povilionis, A.Klova, J.Miškinis, prof. habil. dr. A.Beinorius, R.Patapavičius, dr. D.Razauskas, J.Čepas, V.Gudynienė, S.Kavaliauskas, dr. V.Vaitkevičius, "Liaudies kultūros" red. diskusija. – Temų gijos: Paukščiai. Lietuvos aviacijos istorija;

Temų gijos: Paukščiai, Lietuvos aviacijos istorija   

Mėnuo Juodaragis XIV - 2011.08.26-28 - Zarasai

Grupės ir projektai: Aistė Smilgevičiūtė ir Skylė, Ale Va, Arnica (Ispanija), Atalyja, BIX, ByTikZyz, Blood Axis (JAV), Dazkarieh (Portugalija), Devyni, Donis, d.n.s, Girių Dvasios, Gyvata, Golden Parazyth, Juodvarnis, Kamanių Šilelis, Kukumbalis, Kūlgrinda, Laimas Muzykanti (Latvija), Lygaudė, Luctus, Luumm, Marga Muzika, Mindrauja, Nefes, Obšrr, PB8 (Andrius Rugys), Pievos, Poludnica (Lenkija), Ramtatūris, Rapoon (D.Britanija), Ritingo, Seluona, Sonne Hagal (Vokietija), Spanxti, Taruta (Ukraina), Testamentum Terrae (Gudija), Trys Keturiose, Troll Bends Fir (Rusija), Ugniavijas, Ukmergės ir Pasvalio dambrelininkai, Vilkduja, Vyngria. / DJs: Olivers (Lv), Nuokalnės, Smetona, Žalios rūtos, Diletantas, Dambrass. / Amatų kiemas: Didysis Juostų pynimo ratas, klubas Karionys, klubas Strėlė, klubas Varingis, Pajauta, Pernakta, Plangi, Ramūnas Čižas, Tarailos kalvė ir kt. / Temų gijos: Sutartinės. Lietuvių kalbos atgimimas. / Specialūs projektai: "Ugninė sutartinė" ("Ugnies ženklai" ir kt.), EkoMenis (Andrius Erminas ir ko.), Sutartinių mokykla, teatras "Avilys", G.Kadžytė ir kt. / Paskaitos: dr. D.Razauskas, dr. V.Tumėnas, S.Kavaliauskas, dr. V.Vaitkevičius, G.Petrauskas, šb. srž. E.Kuckailis, A.Čepulytė, dr. G.Kirdienė, dr. D.Vyčinienė, dr. V.Rinkevičius, dr. D.Vaitkevičienė, dr. D.Urbonavičienė, M.Vingrys, R.Petkevičius, M.Dž.Ubartienė.

Kur sutartinės pina pasaulius... Tavo gentis Tave šaukia!   

Mėnuo Juodaragis XIII - 2010.08.27-29 - Aukštadvaris

Glaustas festivalis, ypatingai laukinis. Prie Velnio duobės.

Grupės ir projektai: Aistvara, Ataka, Atalyja, Auli (Latvija), Delchia, Donis su Rasa Serra, Enu Kaleidoskops (Latvija), Gyvata, Goštauta, Karužė, Katedra, Kūlgrinda, Liberte Lipk ant sienų, Lys, Marga Muzika, Oorchach, Pergalė, Pievos, Poccolus, Sedula, SkyForger (Latvija), Sol Invictus (D.Britanija), Tabor Radosti (Čekija), Ugniavijas, Ukmergės ir Pasvalio dambrelininkai, Verknė, Viy (Ukraina), Vydraga, Wejdas su Driezhas, Zywiolak (Lenkija). Amatų kiemas: Plangi, Aukštadvario žolininkės, klubas Varingis, velniški užsiėmimai ir kt. Specialūs projektai: Pažintiniai žygiai po Aukštadvario regioninį parką, "Ugnies sutartinė" (Čiutyta), Ugnies skulptūra (Marius Grušas). DJs: Neofolk, Vilkas, Frau Cass, Diletantas, Bala nemate...

Temų gijos: baltiškoji Velnio mitologija. Dr. Jonas Basanavičius. Paskaitos: dr. D.Razauskas, J.Vaiškūnas, G.Kadžytė, dr.S.Laurenčikaitė, V.Baltrūnas, dr.P.Ivinskis, T.Špiliauskas, R.Balsevičiūrė, V.Plegevičius, T.Šidiškis, V.Rutkūnas, R.Užubalis, R.Petkevičius, M.Švedas.

Ne toks velnias juodas, kaip jį maliavoja.  

Mėnuo Juodaragis XII - 2009.08.28-30 - Zarasai

Grupės ir projektai: Aistė Smilgevičiūtė ir Skylė, Ale Va, Andaja, Baobabs (Latvija), Bisclaveret (Lenkija), Brėkšta, Dandelion Wine (Australija), Delchia, Donis su Rasa Serra, d.n.s, Driezhas, Girnų Giesmės, Goštauta, Inkubus Sukkubus (Jungtinė Karalystė), Irfan (Bulgarija), Karas, Karužė, Katedra, Kolektyvas, Kūlgrinda, Liepaitės, Litvintroll (Gudija), Mckaras, Mindrauja, Nüm Nüm, Of The Wand And The Moon (Danija), Oorchach, Patris, Ramtatūris, Rasa Basom (Lt/Norvegija), Roma Amor (Italija), Sadūnai, Shnaresys, Spanxti, Tylos Labanoro su Veronika Povilioniene, Trokšnu iela (Latvija), Ugniavijas, Vilkduja, Virre+ (Estija), Wejdas, Žemės Garsas (Gruzija/Lt). Atlikėjai: Irakli Koiava (Gruzija). Specialūs projektai: Lietuviško ritinio (ripkos) parodomosios varžybos, EkoMenio pleneras (A.Karalius ir sėbrai), jodinėjimas žirgais, ugnies šokio spektaklis "Gabijos burtai" (Čiutyta), MJR knygynas. DJs: Audio Head Cleaner (Lt/Fr), Daimon (Techstylism), Diletantas, Frau Cass, Dapšys, Magazine, Naginės, Smetona, Two Grand Bastards. Temų gijos: Žirgai. Vytis! Lietuvos istorija senesnė nei 1000 metų. Paskaitos: dr. V.Tumėnas, dr. A.Nakienė, dr. D.Razauskas, A.Dziermant (Gudija), G.Šukytė, G.Kadžytė, G.Andrijauskas, prof. A.Tyla, A.Simanovska (Latvija), A.Norkūnas. Parodos: a.a. Martynas Meškauskas (In memoriam), Rimvydas Daužvardis, Virginijus Kašinskas.

Arti žirgas žvengia, toli kamanos skamba.   

Mėnuo Juodaragis XI - 22-24/08/2008 : Zarasai.

Grupės ir projektai: Aistė Smilgevičiūtė ir Skylė, Andaja, Andrius Mamontovas, Atalyja, Auli (Latvija), Brėkšta, Donis, Driezhas, Essa (Gudija), Gąstauta, Girnų Giesmės, Kūlgrinda, Lipk Ant Sienų, Lys, Loits (Estija), Obšrr, Obtest, Pievos, Ramtatūris, Rose Rovine E Amanti (Italija), Sieben (D.Britanija), Spanxti, Spiritual Front (Italija), Theodor Bastard (Rusija), Vihr (Rusija/Lietuva), Vilkduja, Vydraga, Vytis, Viksva, Von Thronstahl (Vokietija), Wejdas, Žolynas, Žvaigždumėnija. Atlikėjai: K.Maksimavičius, M.Liakas ir G.Liakaitė, R.Masiulytė, Senis (Algimantas Samulionis), Damiano Mercury (Italija). Specialūs projektai: "Iš naminio audimo dainos" (A.Klova, V.Braziūnas), "Piromachas" (ugnies šokio spektaklis), Lietuvos karių defilė. DJs: Auslinda, Infarktas, Hematogenas, Smetona, Neofolk, Frau Cass, 666V & s313na (Pl). Temų gijos: Aitvarai. Lietuvos kariuomenės 90-metis. Paskaitos: dr. D.Razauskas, dr. V.Vaitkevičius, dr. D.Urbonavičienė, A.Dručkus, A.Dziermant (Gudija), T.Kaškurevič (Gudija), R.Užubalis, J.Vaiškūnas, M.Liugienė, G.Andrijauskas, G.Valiukevičius. Parodos: A.Niauronytė, A.Mažylytė, Gita, Karolina.

Visa gyva kinta.  

Mėnuo Juodaragis X - 24-26/08/2007 : Zarasai.

Grupės ir projektai: Allerseelen (Austrija), Moon Far Away (Rusija), Svarrogh (Bulgarija), The Moon And The Nightspirit (Vengrija), Atalyja, Donis, Kūlgrinda, Vilki (Latvija), Žalvarinis, Pievos, Lauxna Lauksna, Girnų Giesmės, Wejdas, Mckaras, Andaja, Thundertale, Alina Orlova, Driezhas, Svefn-G-Englar, Spookshow Inc., Vilkduja, Enu Kaleidoskops (Latvija), Dvi Mudvi, Lipk Ant Sienų, Brėkšta, Seluona, Liberte. DJs: Ruta (Lv), Metalmanik (UK), Infarktas, Android, Leibstandarte, Smetona, Hematogenas, Neofolk, Alex, Frau Cass. Temų gijos: Sėlių gentis. Mėnulis. Paskaitos: dr. Andra Simniškytė-Strimaitienė, D.Vaitkevičienė, G.Kadžytė, R.Vitaitė, E.Aleknaitė, D.Kaminskienė, L.Kurila, M.Liugienė, V.Mikailionis, J.Trinkūnas, G.Valiukevičius, K.Repečkaitė, A.Juršytė. Parodos: Ingula, A. ir R.Rožkovai, Alina Orlova, M.Griniouk.

Stelmužės stiprybė pasaulio krašte.   

Mėnuo Juodaragis IX - 26-28/08/2005 : Kernavė.

Grupės ir projektai: Hybryds (Belgium), Romowe Rikoito (Prussia), Kratong (Prussia), Älymystö (Finland), Neverdice (Finland), Aistė & grupė Skylė, Kūlgrinda, Šova, Donis, Wejdas, Girnų Giesmės, Sala, Sovijus, Lauxna Lauksna, Goetheanum, Ensemble SP, GyS, Drama, Andaja, Driezhas, Pievos, The Fungal Kingdom (Usa), Linoja, Dvi Mudvi. DJs: Android, Daimon, Hematogenas, Smetona, Neofolk, Plix. Temų gijos: Vydūnas. Baltiška ekologija. Paskaitos: Dr. V.Bagdonavičius, Vydūno draugija, Dr. A.Martišiūtė, R.Palijanskaitė, J.Trinkūnas, R.Užubalis, G.Valiukevičius, V.Mikailionis, I.Kleinaitė, M.Žalėnas.

Trys kart trys. Sovijaus žygį prisimenant.   

Mėnuo Juodaragis VIII - 27-29/08/2004 : Kernavė.

Grupės ir projektai: Agyria, Allerseelen (Austria), Angis, Antigonė, Atalyja, A20D, Cawatana (Hungary), Donis, Gintas K, Girnų Giesmės, iTi, Job Karma (Poland), Kūlgrinda, Lahka Muza (Sk), Lauxna Lauksna, Liberte, Mano Juodoji Sesuo, McKaras, SkyForger (Latvia), Sui Generis Umbra (Poland), Šova, Trys Keturiose, Verdingis, D. ir E. Vyčinai, Wejdas, Žvaigždumėnija. DJs: Audio Head Cleaner (Fr), De'Ath (UK), Sinusoida Squad (Pl), Lil & Em (Pl), Olivers (Lv), Android (Lt), Plaksa, Chimera, No.Thing, Neofolk, Arlequin. Temų gijos: Kernavės paslaptys, senieji baltų ženklai. Paskaitos: J.Vitkūnas, dr. Daiva Vyčinienė, E.Vyčinas, dr.T.Mekas, dr. D.Urbonavičienė, M.Galinis, J.Trinkūnas, G.Valiukevičius, V.Mikailionis, I.Stankevičiūtė, R.Užubalis, P.Statulevičius. Parodos/video: Pelenė, 'Mirnabalis', G.Lučiūnaitė, Ingulė, A.Raila, Trollhut studio, Sky-Piastowskie, Lt video artists.

In Memoriam Algirdas Alekna.   

Mėnuo Juodaragis VII - 22-24/08/2003 : Kernavė.

Grupės ir projektai: Agyria, Andaja, Ataka, Auli (Latvia), Deathcamp Project (Poland), Dijūta, Donis, Driezhas, Forgotten Sunrise (Estonia), Girnų Giesmės, Goštauta, Indie, Kūlgrinda, Lumotree, McKaras, Migloje, Notanga, Obtest, Osimira (Belarus), Planet Dogbone, Shnaresys, Siela, Skon (Poland), Šova, Temple Of Tiermes (Finland), Trolis & The Giberlingers, Veronika Povilionienė ir Valija, Verdingis, Vilkduja, Visi Veji (Latvia), Xess, Žvaigždumėnija. DJs: 4-got-10 (Est), Android, Arlequin, Astralas, Audio Head Cleaner (Fr), Bongirl (Est), Chimera, Daimon, De'Ath (UK), Elektra, Eteris, Leszek (Pl), Maliboo, Markuch (Pl), Ment (Lv), Neofolk, No.Thing, Olivers (Lv), Pagalve, Velnaruna (Lv). Temų gijos: Lietuvos partizanai. Paskaitos: V.Alekna, R.Račėnaitė, D.Giedraitienė, S.Lovčikas, dr.T.Mekas, dr.Br.Kerbelytė, V.Striužas, D.Urbonavičienė, M.Galinis, J.Trinkūnas, V.Mikailionis, U.Liogė. Parodos/video: A.Raila, R.Sakalauskas, V.Grainytė, L.Peleniūtė, Anapilis, Genocido aukų ir rezistencijos muziejus.

- Mes einam ratu...   

Mėnuo Juodaragis VI - 23-25/08/2002 : Sudeikiai, Utenos raj.

Grupės ir projektai: Antigonė, Donis, Driezhas, Dumaz, Eva (Poland), Goštauta, Iti, Kūlgrinda, Nata, Risa Zvejnieki (Latvia), Romowe Rikoito (Prussia), Rugiaveidė, Sedu, Shnaresys, Spanxti, Sugyvulinos Latakams, Trolis & The Giberlingers, Vilkduja, Xess, Žalvarinis, Žvaigždumėnija. DJs: Android, Maliboo, Neofolk, Oysterova, Shock, Vuguls (Lv), Olivers (Lv). Paskaitos: doc. R.Batūra, Sv.Udrys, D.Urbonavičienė, Alix, R.Užubalis, M.Galinis, J.Trinkūnas, V.Mikailionis, E.Velička, I.Trinkūnienė, D.Steponavičienė. Parodos/video: I.Zonytė, R.P.Vedmak, T.Pabedinskas, Camouflage, 'Kenaluca', Donis ir Ernas.  

Mėnuo Juodaragis V - 24-26/08/2001 : Sudeikiai, Utenos raj.

Dalyviai: 4got10 (Estonia), Accident, Anapilis, Artek, Donis, Forgotten Sunrise (Estonia), Girnų Giesmės, IKA-e, I.V.T.K.Y.G.Y.G., K984theFungalKingdom (USA), Klova Algirdas, Kopa, Kūlgrinda, McKaras, Notanga, Sedu, Shnaresys, Siela, SkyForger (Latvia), CCA, Tiermes (Finland), Trolis and the Giberlingers, Ugnėlakis, dj Android.   

Mėnuo Juodaragis IV - 25-27/08/2000 : Sudeikiai, Utenos raj.

Dalyviai: Donis, Girnų Giesmės, Zpoan Vtenz, Ugnėlakis, Kūlgrinda, Peorth, Sala, Nahash, McKaras, Griausmo Viešpačiai, IKA-e, Endiche vis.sat, Die In Trance, Evaldas ir Daiva Vyčinai, Gluodenas, Shnaresys, Sedu, Eudine Seythe.   

Mėnuo Juodaragis III - 01/05/1999 : Verbiškės, Molėtų raj.

Dalyviai: Donis, Ugnėlakis, Memoria, Girnų Giesmės, Šalikapalikau, Zpoan Vtenz, Laumė, Sala, Peorth, Sedu, Gdae.   

Mėnuo Juodaragis II - 02/05/1997 : Verbiškės, Molėtų raj.

Dalyviai: Sala, King Lear's Convulsions (Latvia), Ha Lela, Angis, Sovijus, Pievos, Laumė, Akys, Wejdas.   

Mėnuo Juodaragis I - 10/11/1995 : Verbiškės, Molėtų raj.

Dalyviai: Wejdas, Solus, Akys, Sovijus, Sala.

Informacijos šaltinis: mjr.lt

 

 

Komentarai