Pradžia / Garsas / Sound
 

Lietuvių muzikantų išsiuntimas į kosmosą. Pamfletas

Pamfletas (angl. pamphlet) – grožinės literatūros ir publicistikos žanras – satyrinis aktualios tematikos kūrinys, išjuokiantis, ironizuojantis konkretų asmenį arba asmenų grupę (dažniausiai visuomenės veikėjus), socialines politines institucijas. Šio žanro plėtotė reikalauja sąlyginio visuomenės ir valstybės demokratiškumo lygio, cenzūros nebuvimo. Žanrą labai išplėtojo ir išradingai naudojo prancūzų švietėjas ir enciklopedistas Volteras. Pamfletų autoriai neretai pasirašo slapyvardžiu. Šiuo atveju pasirašau tikru vardu ir tikra pavarde, kurios komentatorių prašyčiau eilinį kartą neiškraipyti.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Vasario 10 d., 11:54
Skaityta: 90 k.
Lietuvių grupės nusileidimas ant asteroido. Kruopščiai rengto plano dalis. Nuotr. aut. NASA.
Lietuvių grupės nusileidimas ant asteroido. Kruopščiai rengto plano dalis. Nuotr. aut. NASA.

Kiek pasaulyje muzikantų, grupių, muzikinių projektų? Kiek jų (ir ne jų) sukurtų (perdirbtų, aranžuotų, nukopijuotų) dainų? Vargiai ar tikslų atsakymą galėtų pasakyti kas nors, kas nėra protingesnis už žmogų. Todėl ir tenka krypti į fantastiką: ieškoti atsakymo pas gerbiamus ateivius iš kosmoso.

Deja, su jais susisiekti nepavyksta. Tai į gera, sako psichiatras. Nelabai, teigia ufologas. Normalu, aiškina fizikas.

O man smagu. Teks pačiam priimti sprendimą. Tiksliau, pareikšti nuomonę, į kurią, be abejo, atsižvelgti nebūtina, ją galima užginčyti, tačiau išklausyti (perskaityti) gali tekti. Demokratija.

Kažkas internete paskelbė, kad pasaulyje yra apie 8 mln. muzikinių grupių, o sukurta apie 100 mln. dainų. Kad ir kiek netikslūs būtų šie skaičiai, tačiau, manau, kad tokio tikslumo pakanka, jog suvoktume, su kuo turime reikalą.

Lietuvoje, žinoma, grupių ir dainų mažiau. Grupių ir muzikantų, atlikėjų gal keli tūkstančiai, o gal ir keliolika (per visą istoriją), o dainų tikriausiai dešimtys tūkstančių.

Išgarsėti pasaulyje Lietuvos muzikantams beveik neįmanoma. Esama grupių, kurios koncertuoja išeiviams, o Andrius Mamontovas kadaise sakė, kad jo tikslas tapti populiariausiu pasaulio muzikantu (greičiausiai tai buvo dar grupės Foje be taško ant ė laikais). Tačiau netapo. O ir mūsų tautiečių pasiekimai eurovizijose, vomeksuose ir kitur yra tikrai kukloki, nors tokie Žmonės kaip Maestro Saulius Sondeckis, kurio, deja, nebeturime šiame pasaulyje, yra vienetai. Turime M. K. Čiurlionį, Šarūną Naką, daugybę klasikinės muzikos ir operos pasaulio atstovų, apie kuriuos neturiu kompetencijos kalbėti, tačiau žinau, jog jie Lietuvą garsina ir yra pasaulinio lygio muzikantai.

Tačiau kalbu apie populiariąją muziką: roką, metalą, elektroniką, folk/world/ethno, alternatyvųjį roką, post-industrial/experimental ir kt. Esama labai gerų muzikantų, bet jie žinomi tik uždarose bendruomenėse.

Žinoma, galime skųstis: taip ir turi būti, nes mes elitas. Arba girtis: taip ir turi būti, nes mes elitas.

O kaip dėl islandų? Jų keliolika kartų mažiau, o yra tokių grupių ir atlikėjų, kuriuos žino visas pasaulis. O kaip dėl britų, amerikiečių, kurių klipus peržiūri šimtai milijonų žiūrovų? YouTube kanalai prieinami viešai visiems. Tačiau kažkodėl Justin Bieber dainos žiūrimos po kelis šimtus milijonų kartų, o štai su lietuviškomis yra kur kas liūdniau.

Tad, pasitaręs su savo grupės (taip, mes grojame, tik nesiviešiname) nariais, nusprendėme. Lietuviai išgarsės tik tada, kai bus išsiųsti į kosmosą. Metallica jau grojo Antarktidoje, niekam tai neįdomu, nebent pingvinams. O lietuvių grupė, persikėlusi gyventi ir groti į kosmosą, sukeltų tikrą siautulį pasaulyje. Žr. pranašišką 1997 m. klipą:

Mes pasiruošę. Ir net pavadinimą turim sugalvoję (bet kol kas dar jo nesakysim).

Ir mes atviri pasiūlymams.

Mus paremti galite.

Vardan Lietuvos vardo garsinimo pasaulyje ir (nepabijokim to žodžio) kosmose.

Šios grupės greitai užleis vietą mums

Komentarai
  • Elitas kosmose
    2016 m. Vasario 10 d., 13:30
    Elitas jau kosmose, bet turbūt per toli, nes jo nesimato.
  • Algirdas
    2016 m. Vasario 10 d., 13:25
    Va, čia gal ir super sprendimas,-per kosmosą....bet, o kaip tada su tais, kurie skundžiasi arba giriasi, jog jie elitas?...ai, mat juos bala...