Pradžia / Garsas / Sound
 

Lietuviškos muzikos rudens gėrybės

Nors dar nė pusės rudens nepraėjo, Lietuva jau gali didžiuotis daugybe puikių įrašų, kurie arba jau išleisti, arba įrašinėjami, arba netrukus pasirodys. Nepretenduoju į visą jų sąrašą, ir tikiuosi, kad gerbiami skaitytojai mane papildys tuo pačiu eidami į dialogą, kas patiko, o kas ne, tačiau noriu pasidžiaugti tuo, ką jau pavyko išgirsti per rugsėjį ir šiek tiek spalio. (Tekstas nuolat pildomas.)

Mindaugas Peleckis
2015 m. Spalio 05 d., 21:34
Skaityta: 171 k.
Nepralenktas savo kokybe lietuviškos muzikos albumas, įrašytas prieš beveik 40 metų.
Nepralenktas savo kokybe lietuviškos muzikos albumas, įrašytas prieš beveik 40 metų.

Įsimintiniausi 2015 m. rudeniui prasidėjus išgirsti, išleisti, įrašyti ar įrašinėjami lietuviški albumai (ne eilės tvarka, pagal abėcėlę) man asmeniškai yra šie (kiek šone paliksiu hiphopą ir elektroninę muziką, nes jiems, kaip ir lengvesnei popmuzikai, norėčiau skirti atskirą publikaciją; galiu tik pasakyti, kad Lietuva netikėtai tampa puikaus, stipraus hiphopo ir melodingos popmuzikos šalimi; Monika Linkytė, SELOmerta, DumazSmogaz, Yga, Kastetas, Fist2Fist ir dar daug visko; apie pirmąją metų pusę, kurios viltys kiek persipina su tuo, kas rašoma čia, skaitykite šioje publikacijoje: http://www.radikaliai.lt/garsas/2846-puse-2015-uju-lietuvos-muzikiniame-gyvenime):

Alina Orlova. Geras prodiuseris gali viską. Aurelijus Sirgedas ne tik išleido superinį savo grupės Siela albumą, bet ir padėjo Alinai bei Jurgai (albumas taip pat labai laukiamas) pakeisti ankstesnį skambesį. Pavyko. 

Andrius Mamontovas. Nuostabus žmogus, supergabus, indigo, ultraterrificmuzikantas, geriausia, ką kada nors turėjome Lietuvoje). Kadaise (jau senokai) buvo juokauta, kad būtent jis išmokė lietuvius dainuoti apie rudenį, saulę, vėją ir kitus gražius dalykus. Ir liūdėt nebebijojom su juo, ir laužas, ir liepsna degė... ir sudegė. Tačiau dėl skonio nesiginčijama: asmeniškai man jis yra žiauriai talentingas, tačiau negabus. Toks jausmas, kad turi galimybes sukurti superalbumus, bet... Paklausykit nors vieną seną gerą Dylano, Claptono ar Midge Ure'o dainą, ir suprasit, apie ką aš. 

Antikvariniai Kašpirovskio Dantys. Kiek teko klausyti (viso albumo dar neteko), puikus dalykas, nors po Vido Bareikio, Keistuolių Teatro, Vytauto Kernagio vargu ar kuo benustebinsi. Bet... 

Antis. Tęsia savo kelionę. Ypač patiko netikėtas bendradarbiavimas su Jazzu ir senos puikios dainos apie naujuosius metus versija. Grupė-chameleonas. Tokių nedaug, kaip ir Davidas Bowie yra vienas, todėl išties lenkiu galvą. 

BA. Iš pradžių labai patiko, tada labai nuvylė, vėliau vėl ėmė labai patikti. Turbūt tokios turi būti geros roko grupės. Kol kas nelabai suprantu, kur jie eis toliau, bet tai ir įdomu. 

BIX. Legenda, kuri nemiršta ir nedaro gėdos sau kepdama vienodus albumus; priešingai, tai Lietuvos roko pasididžiavimas; albumas dar nepasirodė, tačiau pirmosios išgirstos dainos suteikia itin daug vilčių).

Deprivacija. Sludge/post grojančios grupės debiutas. 

Diktatūra. Sprendžiant pagal po mano interviu su šia grupe publikavimo pasirodžiusius kai kuriuos komentarus, jie turi daug nekentėjų, nors patys neapykantos nesėja. Kartais reikia išties stiprių kiaušų, kad pasakytum kažką, kas skauda. Kad Tauta mūsų miršta. Ši grupė juos turi, ir gali rėžti drąsiai: priminti, kas yra Duona. 

Donis. Rudenį turėtų pasirodyti jo naujas albumas. Labai laukiamas, nes niekada nenuvilia savo kokybe. 

Driezhas. Kristijonas surinko 7 gerai sutvarkytus kūrinius ir išleido puikų albumą. Jis, kaip ir Donis, visada kuria kokybišką muziką. Kitu pavadinimu Deepinmood - taip pat. Plačiau: http://www.radikaliai.lt/garsas/2579-recenzija-driezhas-7-soundprovocation-2015

Dūmas. Arba lemtis, likimas. Kadangi Lietuvoje jis nebėra populiarus, geriau paskaityti apžvalgą apie naujas viltis (Sullen Guest, Juodos Dausos) bei daugelį metų stenančius ir vis neišstenančius albumo Shadowdances. Gal ir gerai, o kur skubėt? Plačiau: http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2560-kur-dingo-lietuvos-dumas-video

Edgaras Lubys. Atleiskit, mieli jo gerbėjai, bet jam tinka pasakymas: jei gali nekurti, nekurk. Nekurk, Edgarai. Bent jau taip. 

Erika Jennings. Tobula. 

Esatis. Dar vienas paslaptingas jau legenda tapusio Donio projektas (kaip ir, pvz., Gyvata). Labai gerai, manau, kad jų albumas bus išties itin geras, kaip ir jo paties. 

Garbanotas Bosistas. Laikai, kai Led Zeppelin buvo populiariausia grupė, pasaulyje seniai praėjo, o štai Lietuvoje atėjo. Bet groja vaikinai puikiai. Tik LZ pamiršti jau laikas. Plačiau apie lietuvišką stoner'į: http://www.radikaliai.lt/garsas/2859-lietuviskasis-stoneris-apzvalga

GeraiGerai. Tiesiog puikus albumas, geras muzikantas. 

Jazzu. Be žodžių. 

Juodvarnis. Labai laukiamas antrasis grupės albumas. Plačiau apie grupę: http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2211-isskirtiniai-interviu-su-legendiniais-muzikantais-nr-24-juodvarnis-video.

Jurgis Didžiulis. Dar nebuvo nuvylęs. 

Lady Gothenburg. Geras rokas. Taip ir toliau. 

Leon Somov. Jo ir Jazzu albumo dar neklausiau, bet ištraukos gana gerai žinomos. Puiku. 

Marijus Adomaitis. Išpopuliarėjo, suklydo, atsiprašė, šou pasaulis vėl jį priėmė kaip sūnų paklydėlį. Nes gerai groja. 

Markas Palubenka. Įdomus. 

Mindaugas Briedis. Filosofas, bardas, kurio tekstai ir muzika gilūs. Greit sulauksime naujo albumo. Antipodas pop-bardui, mėgdžiojančiam Borisą Grebenščikovą, Domantui Razauskui

Naktinės Personos. Alanas ir Aras yra puikūs žmonės, kuria gerą muziką, tai, kad jie atsikūrė ir plėtoja NP veiklą toliau, išleido albumą, yra išties labai gerai. 

Nėrius Pečiūra. Linksmas, gabus žmogus, kuris buvo ir tebėra pankas, tik ne visi galbūt tai supranta. Būtų liūdna, jei jo nebūtų.

No Real Pioneers. Vyrukai puikiai dirba, metodiškai ir švariai, belieka laukti naujų įrašų.

Number Eleven. 18-metis, kuris puikiai perkando Autechre muziką ir eina savo keliu. 

Rasa Rasa. Vienas geriausių Lietuvos ir užsienio projektų.

Sen Svaja. Plačiau apie puikų jų debiutinį albumą rašysiu atskiroje recenzijoje, o čia paminėsiu, kad tai nėra nuobodžioji lietuviško folkloro versija, kokia, deja, gana dažna, bet nėra ir jau kiek nuvalkiotas defindžiūniškai karentnaintifriiškas neofolkas. Ir ačiū, kad sutartinių ne pernelyg daug, matyt, man nuo jų alergija. 

Sinickis (dar neklausiau, labai laukiamas albumas, tačiau tai, ką jau teko iš jo girdėti, atrodo kaip itin stiprus rokas).

Sisters On Wire. Prieš metus susikūrusi grupė kuria albumą, kuris turėtų būti stiprus nepriklausomas (indie) lietuviškas, nors ir anglakalbis rokas. 

SKAMP. Su nekantrumu laukiu, ką jie išleis. Puiki grupė, daugelio per siaurai suprantama. 

Skylė. Buvo tokia puiki akustinė alternatyvinė grupė, bet jos jau seniai nebėra. Yra tik valstybės remiami politikieriai su muzikos instrumentais. 

Stormgrey. Lietuviško death/thrash metal legenda. 

Šiaurės Kryptis. Labai laukiamas paslaptingas albumas. Plačiau apie jį kiek vėliau. 

The Skys. Labai laukiu jų gimtadienio ir albumo. Profai, ir tuo viskas pasakyta. Iki meistrų - vienas žingsnis.

Wolfsome. Martynas Tyla įvardijo šią roko grupę kaip atradimą. Šis žmogus turi puikų skonį ir išmanymą, kas yra kas. Sutinku, ši grupė turi puikų potencialą. 

Ties šia nelietuviška raide sustosiu. Dar apie daug ką galima kalbėti, ir kalbama bus. Galimas dalykas, kad Jūsų laukia dar viena mano knyga. Viena - anglų kalba, skirta žymiems pasaulio muzikantams - jau netrukus pasirodys Australijoje (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/3007-written-in-blood-by-mindaugas-peleckis-everything-comes-from-blood-or-its-nothing-at-all). Kita (apie Lietuvos muziką) rašoma. Yra daug įdomių interviu, kuriuos, tikiuosi, perskaitysite arba knygose, arba radikaliai.lt

Iki. Mylėkit save, Lietuvą ir kurkit gerą muziką. 

Komentarai