Pradžia / Garsas / Sound
 

„Loftas Fest“ pirmoji diena: vasaros pabaiga ir miestas nenori jo pramiegoti

Vilniuje prasidėjo didžiausias vasaros uždarymo renginys mieste. Menų fabrike „Loftas“ šviesas ir garsą įjungė urbanistinis festivalis „Loftas Fest“. Ketvirtus metus vykstantis reiškinys šiais metais pasiūlė ypatingai išieškotą muzikinę programą ir sutraukė būrius spalvingiausių festivalintojų, pasiryžusių vasarą palydėti trankiai ir smagiai.

LOFTAS inf.
2015 m. Rugpjūčio 29 d., 18:45
Skaityta: 86 k.
Foto: Saulė Bluewhite.
Foto: Saulė Bluewhite.

Pradžią davė rinktiniai lietuviai

Į industrinę „Loftas Fest“ teritoriją besirenkančius lankytojus pasitiko išraiškingos skulptūros – ore sklendžiantis kelmas, milžinų siluetai, fantastiškos šviesos. Pirmuosius festivalio muzikinius akordus buvo pavesta sugroti lietuviams. Melomanus džiugino Pauliaus Kilbausko elektroninės muzikos projektas „The Bus“, M.A.M.A. apdovanojimo turėtojai „Makchu Pikchu“ ir ant kojų visus sukėlęs elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth“.

Po jų ant vienos iš scenų stojo alternatyviosios elektronikos atlikėjai „JoyCut“ iš Italijos drauge su sintezatorius pravirkdžiusiu prancūzu Comausaure. Šie ekspresyvūs muzikantai atmosferą įkaitino iki galo. Vaikinai ant scenos liejo devintą prakaitą, galiausiai publikai skyrė ir keletą dar niekam negirdėtų demo dainų. „Jie yra mano atradimas! Skamba lyg kokie „Joy Division“ iš ateities, ir dar kratomi elektros srove“, - sakė draugus techno muzikos scenoje palikusi Gabrielė.

Vakaras priklausė Edinburgo geriausiems

Žinoma, festivalio laukiamiausieji buvo „Mercury“ apdovanojimo savininkai, pasaulyje žaibiškai populiarėjantys atlikėjai „Young Fathers“. Net ir perkelti iš lauko scenos į sceną po stogu „jaunieji tėvukai“ pateisino lūkesčius su kaupu.

„Shame“, „Queen is Dead“, publikos žodis žodin sudainuotas „Get up“ – trijulė nuo scenos vieną po kitos mėtė muzikines bombas. „Young Fathers“ vedė publiką iš proto ne tik pasiutusiu tempu, bet ir nepakartojamais grupės narių Ally ir Kayus judesiukais.

„Jaučiuosi išsunktas, bet labai patenkintas mūsų koncertu, matei, kas darėsi salėje?! Nerealu, prieš porą dienų nežinojome, kur tiksliai žemėlapyje yra Vilnius, o šiandien Ally nuo scenos jau sako „ačiū“, - po koncerto kalbėjo vienas „Young Fathers“ narių, Grahamas Hastings’as.

Tuo tarpu amerikiečių indie rokeriams „Fort Frances“, užėmusiems sceną po „Young Fathers“, teko šokdinti gerokai įsismarkavusią publiką. Suskambus pirmiesiems „Summertime“ akordams į viršų kilo rankų ir mobiliųjų telefonų miškas. „Seniai mačiau koncertą, kuriame publika dainuotų garsiau už muzikantą“, - sakė festivalintojas Mantvydas. „Tai yra absoliutus vasaros hitas “, - nukirto Mantvydas.  

Elektroniniai atradimai

Dieną – konferencija muzikos profesionalams, naktį – aktyvus ir smagus miestas mieste. Taip keitėsi „Loftas Fest“ erdvės bėgant valandoms.

Techno muzikos sceną piktais ritmais penktadienį krikštijo geriausiu Graikijos didžėjumi keletą metų iš eilės tituluojamas Axel Karakasis ir italas Christian Bonori. O truputį po antros valandos nakties prie grotuvų stojo vokiškosios techno mokyklos dievukas, vienas iš techno ikonų - Felix Kröcher. Garsusis vokietis akimirksniu pripildė šokių aikštelę iki maksimumo.

Atskiro paminėjimo verta puiki synth-pop atlikėja Min T iš Lenkijos. Iš pažiūros trapi mergaičiukė, užlipusi paslaptingiausioje „Loftas Fest“ 48 Cechas scenoje, įsikūrusioje industriniame rūsyje, sintezatorių, grotuvus ir elektrinį vokalą sujungė į vieną fantastišką reginį. O pirmąją dieną uždarė danai - Vilniuje jau nebepasiklystantis reperis MC Black Daniels kartu su savo kompanija.

„Esu labai dėkingas už gaunamą meilę iš lietuviškos muzikinės šeimos, vietinių draugų, nuostabių gerbėjų, kurių metams bėgant vis daugėja. Tai tikrai verčia jaustis vietiniu ar bent „bepročiu dėde iš už sienos“, kuris visada užveda vakarėlį. Tačiau kiek iš viso kartų esu buvęs Lietuvoje, jau net nesu tikras Po porą vakarėlių per metus nuo 2009 metų, taigi iš viso daugiau nei... 10 kartų. Tai tikriausiai vadinama meile!“, - sakė MC Black Daniels.

Šiandien - diena, kupina naujų staigmenų

Vasaros liko dar pora dienų - paminėkim jos pabaigą griausmingai. Šiandien vyks antroji festivalio diena. Jau nuo vidurdienio muzikos industrijos žmones vėl kvies „What's Next in Music?“ konferencija, kelianti diskusiją apie muzikos inovacijas, muzikos verslo subtilybes šiandien ir kur tai veda muzikos kūrėjus ir jos klausytojus.

Link vakaro prasidės antros dienos koncertų maratonas, kurį užves lietuviai Mesijus su Munpauzn ir ba. Kiek vėliau ant scenos lips Niujorko queer hip hopo ir mados ikona Le1f, ilgai Lietuvoje lauktas britas Lapalux, visą kelią iš Naujosios Zelandijos atkeliavęs naujos kartos dievukas Thomston, techno kirvis D.A.V.E. the Drummer, lietuviai Garbanotas Bosistas ir dar daugelis kitų.

Pramogas loftų kieme toliau tęs „Kinas po Žvaigždėmis“ su dar trim rudeniškom premjerom, šių metų naujovė - Dizaino paviljonas, kaukių dirbtuvės, meno performansai.

 

Komentarai