Pradžia / Garsas / Sound
 

Rokiškis nemiega! Birželio 6 d., Kultūros centro aištėje, jau 10-ąjį kartą vyks gyvos muzikos roko festivalis ,,Tėvo Gitara“

2006 metais, kai visur skambėjo fonograminė muzika, mintis atgaivinti ir sujungti senąją ir jaunąją kartą bei skatinti gyvą muziką kilo Jaunųjų lyderių klubo vadovei Birutei Bagdonienei. Tuomet Rokiškyje gyvavo jaunimo grupė „Paradox“, kuri pritarė šiai grandiozinei idėjai. Suvienijus jėgas, gimė gyvos muzikos festivalis „Tėvo gitara“. Pagrindine festivalio idėja tapo atgaivinti senąsias Rokiškio rajone grojusias grupes, prikelti jauniems žmonėms net nežinomus jų tėvų jaunystės hitus, suteikiant jiems naują skambesį ir naują gyvastį. Tai progai po 23 m. atsikūrė grupė „Viražas“ ir grupė „Gysliukai“. Pirmą kartą Rokiškio istorijoje, scenoje susitikę kelių kartų roko muzikantai iš visos Lietuvos, savo dainas skyrė paminėti Tėvo dienai, o jaunimas, atiduodamas pagarbą seniesiems roko vilkams, į repertuarą įtraukė jų grotas dainas. Palaikydamas roko grupių dvasią festivalį vedė BIX vokalistas Saulius Urbonavičius-Samas.

Radikaliai.lt
2015 m. Gegužės 29 d., 12:23
Skaityta: 75 k.
Rokiškis nemiega! Birželio 6 d., Kultūros centro aištėje, jau 10-ąjį kartą vyks gyvos muzikos roko festivalis ,,Tėvo Gitara“

Šiais metais festivalio scenoje pasirodys:

MOVO – tai bliuzroko kolektyvas iš Vilniaus, savo muzikoje maišantis šiuolaikinio roko ir septintojo dešimtmečio hipių muzikos skambesius. Ryškūs ir melodingi gitariniai rifai, bei lietuviški kūrinių tekstai – išskirtinis MOVO bruožas. 2013 m. balandį grupė išleido debiutinį savo albumą “Mano Aš”.

Grupė “Solite” įkurta 2010 metais Daugpilyje. Grupė kuria savo dainas anglų bei latvių kalbomis. Pirmieji grupės koncertai įvyko klube „Banzai „ Daugpilyje. Šiuo metu grupė yra koncertavusi daugelyje Latvijos miestų. Pirmasis išleistas grupės singlas „  I‘m gonna make it „ . 2014m. rugsėjo 21 d. grupė išleido pirmą savo muzikinį klipą, o 2015m kovo 15 d. grupė išleido savo pirmąjį albumą. 2014 m. Roko grupių konkurse Daugpilyje užėmė pirmąją vietą, taip pat 2014 m. Viesitės mieste vykusiame festivalyje tarp 20 grupių užėmė 2–ąją vietą.

Grupė “Mindaugas Briedis” iš Vilniaus, suburta aplink poetą ir filosofijos daktarą Mindaugą Briedį, dabar nutolo nuo savo bardo tradicijos šaknų ir groja aštresnį indie-folk-roką. Tuo pačiu išliko dėmesys tekstų kokybei. Grupės muzikantai turi nemažą sceninę patirtį ankstesniuose arba lygiagrečiuose projektuose, muzika ir eilės orientuotos tiek į vyresnį, tiek ir į akademinį ir/ar alternatyvų jaunimą.

Grupė “Linchette Marcel”. Tai post-grunge kolektyvas iš Vilniaus. Grupė susikūrė 2012 metais. Linchette Marcel siūlo savo klausytojams agresyvų ir tuo pačiu melodingą skambesį, romantiškas bei melancholiškas nuotaikas, neįpareigojančias abstrakcines psichodelines keliones. Linchette Marcel išsiskiria nuoširdžiais gyvais pasirodymais, garantuoja puikią nuotaiką sau ir klausytojams. Grupės nariai tvirtai tiki tuo ką daro, todėl koncertų metų nepalieka publikos abejingos.

Klasikinio/progresyvaus roko grupė “The Skys” buvo įkurta 1995 m. ir nuo tada yra pirmaujanti Lietuvos programinės muzikos pasaulyje.  Grupė „The skys“  yra koncertavusi Armėnijoje, Afrikoje bei įvairiose Europos valstybėse. „The skys“ grįžusi po 2 metų gastrolių pirmą kartą Lietuvoje koncertuos būtent „Tėvo gitaroje“.

Grupė “Maze Of Sound” , kuri atvyks pas mus net iš Lenkijos. Ši grupė buvo įkurta 2012 m., kurios stilių galime klasifikuoti kaip progresyvusis rokas. “Maze Of Sound” nesnaudžia ir jau spėjo išleisti albumą “Sunray”.

Taip pat festivalyje dalyvaus grupė ,,BASI“! Grupė susikūrė 2012 metais bei atlieka lietuvišką roką, rokenrolą su dziazo bei popso motyvais.

Kokybei reikia kapitalo

Organizatoriai mano, jog šis festivalis gyvas, nes rengiamas savanoriškos veiklos principu. Nelaukiama valdžios ar kokių kitų institucijų palaikymo, muzikantai iš kitų miestų ar užsienio groja be honorarų. „Daugeliui muzika besidominčių  žmonių nebereikia aiškinti kas tai per festivalis, o atvykėliai visuomet žavisi, jog jį organizuoja jauni žmonės, kad susirenka daug studentų. Be to, „Tėvo gitara“ orientuota į gerą ir kokybišką garsą“, - sakė jo organizatorė Birutė Bagdonienė. Ji mano, kad festivalis, kuris vyksta pairaisiais metais, jau  yra pasiekęs tokį laiptelį, jog palikti juo rūpintis tik  jaunimui be jokio finansinio pagrindo, jau nebebūtų gerai. „Tėvo gitara“ gyvena iš projektinių pinigų, o  norint kokybės, reikalingas pradinis kapitalas“, - sakė organizatorė.

Komentarai